Aerisirea plantelor de interior

Frunze umede

Reîmprospătarea regulată a aerului dintr-o cameră este indispensabilă pentru sănătatea ocupanților acesteia, oameni, animale sau plante. Aerisirea este o modalitate excelentă de reglare a temperaturii din interior, metodă naturală de climatizare. Aerisirea nu trebuie să provoace curenți de aer rece, care afectează plantele.

Sfatul nostru

Prezența unei hote este necesară în încă­perile în care se fumează. Plantele nu suportă emanațiile de tutun, chiar daca acestea au un efect insecticid. Utilizarea unui sistem de ventilație mecanică este de asemenea indicată.

La fel ca toate ființele vii, plantele res­piră, folosind oxigenul drept „carbu­rant“. La vegetale, respirația este legată de consumul de glucide, zaharuri sinte­tizate de plantă prin fotosinteză. Dacă din cauza temperaturii excesive și a lip­sei de lumină activitatea respiratorie este mai intensă decât fotosinteza, planta are de suferit.

Este deci impor­tant ca încăperea să fie aerisită în mod regulat. Casele actuale dispun de sis­teme de ventilație statice, care permit aerului curat să pătrundă în încăperi pe la nivelul solului și celui cald (care își dilată volumul și devine mai ușor) să iasă prin evacuarea din plafon.

Un astfel de sistem permite împrospătarea completă a aerului din cameră cam o dată pe oră în general suficient pentru confortul în locuință, fără a resimți niciun curent de aer.

Acest aspect este foarte important, deoarece o masă de aer în deplasare generează o senzație de rece. Se poate realiza o aerisire mai eficientă a casei cu ajutorul sistemelor de ventilație mecanică controlată, în care o hotă dotată cu regulator variază volumul de aer împrospătat în funcție de temperatura ambiantă.

Vara se ajunge la patru împrospătări complete ale aerului din încăpere într-o oră, fără ca acest lucru să fie perceptibil.

De ce să aerisim?

Pe lângă înlocuirea oxigenului respirat de cei prezenți în casă, aerisirea evită formarea umidității pe pereți și pe po­dea, deoarece aerul care străbate încăperea se încarcă de umezeală.

Aerisirea purifică atmosfera, eliminând în mod natural praful si acarienii. Aerisirea reglează de asemenea temperatura, permițându-le plantelor să suporte mai ușor condițiile uneori dificile din casă.

În sfârșit, împiedicând formarea unei atmosfere închise, propice dez­voltării bolilor criptogamice, aerisirea contribuie indirect la menținerea sănătății plantelor.

Atenție la curenții de aer

Pentru a fi benefică, mișcarea aerului trebuie să fie aproape imperceptibilă. Verificați, de exemplu, ca frunzele să nu se miște, Dacă o fac, planta riscă să manifeste, mai devreme sau mai târziu, simptomele unei „răceli“, decolorarea frunzișului sau căderea bruscă a bobocilor, înainte de a se deschide.

Una dintre cele mai frecvente cauze de eșec al grădinăritului în casă este expunerea plantelor în curent.   Când temperatura de afară este cel puțin egală cu cea din interior, nu există niciun motiv de temere. Dimpotrivă, curentul de aer este, adeseori, singura soluție pentru ameliorarea atmosferei pe timp de caniculă.

În schimb, este, suficientă o diferență de 3°C între interior și exterior pentru ca un curent de aer să provoace o senzație de frig, care afectează plantele. Deschideți ferestrele pe rând, pentru a evita orice problemă.

Iată de ce este foarte impor­tant ca, iarna, plantele să nu fie ținute în apropierea unei intrări: intrarea bru­tală, și frecventă de aer rece de-afară le-ar fi fatală. Gândiți-vă, de aseme­nea, să luați câteva măsuri de precauție atunci când faceți curățenie.

Dacă ae­risirea încăperilor pare să-i revigoreze pe ocupanții lor, scăderea aproape in­stantanee, cu mai multe grade, a tem­peraturii ambiante poate să fie fatală pentru majoritatea plantelor.

Țineți seamă de acest fenomen și atunci când cumpărați plante iarna. Nu le alegeți pe acelea care au fost ex­puse afară, în piețe (lucru care nu este indicat, de altfel, în niciun anotimp cu excepția toiului verii), deoarece este sigur că sunt fragile din cauza proas­telor condiții în care au fost ținute.

În magazinele de resort, plantele sunt bine adăpostite în sere încălzite. Este inutil să le supuneți unui „duș sco­țian“, expunându-le, la ieșire, frigului. Cereți ca fiecare plantă să fie ambala­tă cu grijă, complet înfășurată în două straturi de hârtie.

Utilitatea ventilatorului

Folosirea unui ventilator este propice pentru aerisirea anumitor plante

Multe specii delicate, precum orhide­ele, plantele carnivore și cea mai mare parte a speciilor cu frunze pufoase sau gofrate, au de câștigat din prezența, în apropiere, a unui ventilator turnant, cu viteză mică. Circulația aerului evită stagnarea vaporilor de apă, ceea ce re­duce sensibil riscurile de îmbolnăvire și de putrezire.

Climatizarea

Odinioară rezervate climatelor calde, aparatele de aer condiționat își fac in­trarea în forță în casele noastre prin modele transportabile, ușor de instalat și de o mare eficacitate. Ele asigură, simultan, ventilarea și răcirea pompând aer proaspăt.

Principiul constă în extra­gerea căldurii din aer, într-un fel prin inversul tehnicii frigiderului. Aparatul de aer condiționat este prevăzut cu un tub flexibil ce trebuie îndreptat spre exterior pentru a elimina aerul cald. Nu trebuie ca fluxul de aer proaspăt să fie îndreptat spre plante, pentru că pot apărea simptome asemănătoare cu arsurile: decolorarea și necrozarea frunzelor.

Întrucât aparatele de aer condiționat generează aer uscat (ele dispun de un bac recuperator de apă, care poate fi folosită pentru udarea orhideelor și a plantelor delicate, întrucât e pură), trebuie să creșteți umiditatea camerei pulverizând frunzele, dimineața și seara.

Verifică preț aparate aer condiționat aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts