Ce facem cu plantele în timpul vacanțelor

Plantele din casă suportă fără probleme o absență estivală de două până la patru zile. Pentru o perioadă mai mare, se pune problema udării și a luminii. Dacă nimeni nu se poate ocupa de plantele dumneavoastră, trebuie să faceți in așa fel încât să le asigurați condiții optime până la întoarcere.

Sfatul nostru

Cu ajutorul unei andrele încinse, găuriți dopul unei sticle de plastic plină cu apă minerală. Răsturnați sticla și băgați-o cu gâtul în pământ la cel puțin 3 cm adâncime și lăsați-o așa. Faceți o mică gaură și în fundul sticlei, pentru ca aerul să poată intra. Apa se va infiltra încet în pământ, datorită gravitației.

Nicio plantă nu poate trăi fără lumină. După trei zile de întuneric, apar pri­mele semne de ofilire: frunzele pălesc și tulpinile își pierd culoarea, albindu-se. Când plecați în vacanță, grupați plantele într-o încăpere luminată, cu lumină naturală cel puțin opt ore pe zi.

Evitați soarele direct, care stimulează inutil transpirația. Dacă, din motive de securitate, toate obloanele trebuie să fie trase, instalați o lumină artificială cu becuri de „lumină de zi“. Un ceas special va regla durata iluminării arti­ficiale la 12 ore pe zi, convenabilă tu­turor speciilor.

În ziua plecării, scufundați într-o găleată cu apă fiecare ghiveci, ținându-l în apă până când nu mai ies bule de aer.

Puneți fiecare ghiveci pe o farfurie, pe care, de această dată, nu trebuie s-o go­liți de apă. Pentru a limita uscarea pă­mântului din ghiveci prin evaporare, acoperiți pământul cu bile de argilă expandată, mușchi, turbă înmuiată sau hârtie de ziar udă. Ghivecele mici (mai puțin de 10 cm diametru) se usucă mai repede.

Dacă sunt din pământ ars, puneți-le într-un vas mai marc cu 6-7 cm în diametru, pe care umpleți cu turbă foarte umedă. Ghivecele de plastic mai mici de 15 cm în diametru riscă să pună probleme după 4-5 zile. Dacă plecați iarna, micșorați capacitatea tea de încălzire a caloriferelor până la asigurarea unei temperaturi de 15C suportată bine de toate plantele.

Metode empirice

Grupați plantele cât mai aproape une­le de altele, pentru a beneficia astfel de transpirația celor din vecinătatea lor. Instalate pe uscătorul chiuvetei din bu­cătărie, pe care ați pus, în prealabil, un fetru absorbant cu unul din capete în chiuveta plină cu apă, plantele dum­neavoastră pot sta neudate 7 zile.

Fetrul se îmbibă în permanență și umezeala va fi absorbită prin capilaritate prin ga­ura din fundul ghiveciului. Pentru o absență de 10 zile, puteți să asigurați alimentarea cu apă a plantelor cu fâșii de bumbac.

Fiecare fâșie are un capăt în substratul ghiveciului, iar celălalt într-un recipient plin cu apă, așezat mai sus decât ghiveciul. Apa va curge încet datorită capilarității și gravității. Pentru un ghiveci cu diametrul de 30 cm, aveți nevoie de cel puțin trei fâ­șii. Găsiți în florării mici conuri de pă­mânt ars poroase, împreună cu un tub foarte fin.

După ce ați băgat tubul în apă, aspirați, apoi branșați extremitatea acestuia la con: alimentarea cu apă se va face cu regularitate. Sistemul Aquasolo, care poate fi înșurubat pe orice model de sticlă de apă minerală, este, de fapt, un con din ceramică.

Udarea automată

Dacă plecați frecvent de acasă, pune-ți-vă plantele în bacuri cu rezervă de apă. În ziua plecării, umpleți rezervorul și înmuiați bine pământul pe deasupra. Un bac cu diametrul de 30 de cm poate să asigure nevoile de apă ale majorității plantelor verzi timp de trei săptămâni.

Există, de asemenea, sisteme de udare automate, inspirate din princi­piul perfuzoarelor – picătură-cu-picătură – special concepute pentru plan­tele de interior. Ele sunt formate dintr-o pompă mică, scufundată în apa dintr-un rezervor.

Pompa este conectată la un distribuitor, la care se branșează niște tuburi foarte fine. Acestea din urmă sunt instalate pe fie­care ghiveci, fiind susținute de supor­turi înfipte în mraniță.

Programul dis­tribuie apa o dată sau de două ori pe zi, în cantitate reglată. Este suficient să se racordeze unul sau mai multe tuburi, în funcție de diametrul ghiveciului.

Nu toate plantele au aceleași nevoi de apă. Cacteele pot sta și trei săptămâni fără a fi udate; la fel agavele, aloele, di­vide, cicașii, euforbiile, sansevieride și peperomiile cu frunze groase. Cu un trunchi ce acumulează apă, beaucarnea rezistă două săptămâni, ca și yucca, ciatrofa și dracenele.

Majoritatea bromeliaceelor pot sta fără apă 10 zile, dacă ați avut grijă să umpleți cu apă inima rozetei de frunze. Plantele bulboase sau cu tubercul (amarilis, begonia) rezistă o săptămână.

În schimb, plantele cu flori, cu frunze fine și pufoase încep să se vlăguiască după 3-5 zile fără apă. Depinde și de temperatura ambiantă.

O vacanță benefică în grădină

Numeroase plante au de câștigat prin scoate­rea în grădină, vara, în timpul vacanței și deci al absenței dumneavoastră. Grupați-le sub un arbore, într-un loc ferit de vânt. Eventual, fixați-le pe cele mai mari de un scaun de gră­dină. Puneți cât mai sus ghivecele mici și plan­tele suspendate.

Verificați starea de sănă­tate a fiecărei plante, tăiați frunzele moarte. Udați-le abundent înainte de a pleca și faceți-le duș frunzelor. Ideal este, bineînțeles, ca în grădină să folosiți un sistem de udare programat. Puteți, de asemenea, să îngropați până la marginea de sus ghive­cele mici în turbă umedă, pe care o veți acoperi cu o folie de plastic fixată cu pietre.

Dacă citricele, daturele, palmierii, bananierii, anumite orhidee, cicașii, ferigile arborescente, plantele grase apreciază acest tratament, este preferabil să lăsați în interior ferigile, streptocarpușii, violetele africane, gloxiniile, crotonii.

Fiți atenți la limacși, care devorează cacteele și plantele grase fără țepi, cum sunt lithops, sau care găuresc frunzele de brunfelsia. La întoarcere, cercetați cu atenție frunzele pentru a observa eventualii paraziți. Așteptați două săptămâni înainte de a le pune îngrășă­mânt plantelor care par să fi suferit de uscăciune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts