Praful este un dușman insidios pentru plantele din casă. Particule aproape invizibile cu ochiul liber se depun, în permanență, pe frunze, putând afecta pe termen lung metabolismul plantei. Curățarea nu are deci doar un scop estetic, ea fiind vitală pentru plantă.
Sfatul nostru
Pentru curățarea frunzelor, folosiți numai apă decalcifiată. Apa de la robinet, calcaroasă, lasă după uscare urme care pot da un aspect și mai „murdar” decât praful. Puteți folosi și lavetele din comerț.
Pentru a-și îndeplini rolul lor decorativ, plantele din casă trebuie să pară „curate“. Astfel, câteva frunze galbene sau uscate, niște flori veștejite, o ramură uscată ni se par „murdare”, chiar dacă, în mediul ei natural, ele reprezintă o parte integrantă a plantei. Vegetalele știu de altminteri să se „curețe” singure cu ajutorul ploii sau al vântului.
Frunzele care mor și florile veștede cad pe pământ, unde sunt atacate de microorganismele din sol, care le descompun și le reciclează elementele organice, care vor fi din nou folosite de plantă.
În casă, acest proces nu se poate desfășura și toate deșeurile produse de plantă sunt percepute ca o alterare a frumuseții ei. Prima intervenție de curățare constă, deci, în a debarasa plantele din casă de toate părțile deteriorate, bolnave sau moarte.
Acest lucru presupune întreținerea zilnică, bazată numai pe observarea plantelor aflate în îngrijirea noastră.
Curățarea de praf
În casă, mișcările aerului sunt insuficiente pentru a asigura transportul prafului. Din cauza gravitației, el se depune pe jos, pe mobile, dar și pe plante. Aceste fine particule au chiar tendința de a se concentra pe frunze, datorită marii puteri electrostatice a vegetalelor.
În natură, ploaia spală cu regularitate plantele. Dar în casă, praful se acumulează și formează, încetul cu încetul, un strat opac pe frunze. Acesta reduce sensibil cantitatea de lumină de care beneficiază planta. Clorofila nu se mai formează sau dispare, frunzele se îngălbenesc și creșterea este încetinită.
Este deci absolut necesar să curățați de praf cu regularitate toate plantele de interior pe care le aveți. O dată pe săptămână este frecvența ideală, o dată pe lună este cea minimă. Plantelor cu frunze netede și lucioase li se vor putea face dușuri (cu apă călduță), ceea ce are și un alt efect benefic, acela de creștere a umidității ambianței.
Dacă nu, ștergeți părțile de deasupra și de dedesubt ale frunzelor cu un burete umed sau cu un șervețel igienic existent în comerț. Nu folosiți vată deoarece lasă scame. Puteți să înlocuiți apa cu o soluție alcoolizată (jumătate bere, jumătate apă) care are și un efect insecticid preventiv.
Lustranții
Produsele lustrante au o acțiune triplă: curăță de praf, fac să strălucească frunzele și previn apariția insectelor parazite (îndeosebi coșenilele). Foarte practici, lustranții sunt prezentați sub formă de aerosoli. Ei trebuie să fie folosiți numai pentru plantele cu frunze cu suprafața mare și coriacee (cu suprafața dură): ficus, filodendron, croton, aralia, fatschedera, dracena, kentia, sansevieria, singonium, yucca etc. Frunzele pufoase și fine nu trebuie lustruite.
Cum să îndepărtați florile ofilite
Această intervenție nu are doar un scop estetic. La plantele a căror înflorire se prelungește mai multe săptămâni – azaleea, begonia, fucsia, gardenia, orhidee etc. – eliminarea florilor ofilite stimulează formarea și înflorirea noilor boboci.
Dacă împiedicați formarea fructelor îndepărtând florile ofilite, planta e „obligată” să producă flori noi, ca să-și atingă scopul – perpetuarea speciei. Nu îndepărtați doar petalele ofilite, ci tăiați floarea întreagă, cu tot cu peduncul, deoarece ovarul protejat de caliciu (sepalele) este cel care va deveni fruct.
La speciile care formează o inflorescență unică, precum Vriesea, tăiați tulpina florală cât mai aproape de punctul ei de formare. Folosiți o foarfecă pentru o tăietură precisă. Înainte de a interveni, examinați cu atenție tulpina florală.
Este posibil ca aceasta să prezinte una sau mai multe umflături discrete (mai ales la orhidee). Este vorba de muguri latenți, care pot să producă noi flori. Pentru a stimula fenomenul, este suficient să tăiați deasupra părții umflate.
Îndepărtați manual florile ofilite ale azaleelor. La plantele ale căror flori sunt însoțite de bractee decorative, ca la majoritatea bromeliaceelor, eliminați florile ofilite (adeseori minuscule) cu mâna, pentru a elimina din inflorescență părțile deteriorate.
Așteptați apoi (adeseori mai multe luni) pentru ca bracteele să înceapă să se veștejească, înainte de a tăia totul de la baza tulpinii florale.
Verifică preț produse lustrante pentru plante aici!