Despre vasele-mască pentru plante de interior

Măști pentru ghivece

Îmbrăcând cu eleganță ghivecele, vasul-mască dă un plus de rafinament unui decor de plante de interior. El dă tonul și unifică prezentarea, armonizându-se, în același timp, cu mobilierul. Există nenumărate modele, din materiale diferite, care se adaptează tuturor stilurilor și tuturor gusturilor.

Sfatul nostru

Cumpărați un vas-mască mai mare decât diametrul recipientului în care se află planta și, cel mai important, mai adânc. Astfel veți putea pune pe fundul lui un strat de pietricele sau de bile din argilă expandată, pentru ca baza ghiveciului să nu stea mereu în apă.

Deosebirea esențială dintre un ghiveci și un vas-mască este că primul are orificii pentru drenaj, iar cel de-al doilea este etanș, particularitate ce permite stropirea și udarea plantelor, indife­rent de locul unde se află, chiar și pe mobile foarte prețioase, fără a risca să le pătați cu un firicel de apă murdară de pământ.

Acest aspect practic al vasului-mască atrage după sine obligația de a goli excesul de apă la 10-15 mi­nute după udare. Fără această precau­ție, rădăcinile plantelor se vor asfixia și vor putrezi. Când este însă foarte cald (temperatura din casă trece de 23C), puteți lăsa apa în vasul-mască. Eva­porarea fiind rapidă, planta nu va avea de suferit.

Vasele-mască sunt folosite uneori pe timpul iernii pentru a favoriza creșterea umidității la nivelul plantei. Cumpărați un vas-mască al cărui dia­metru să fie mai mare cu 3 cm decât cel al ghiveciului în care se află plan­ta. În spațiul dintre pereții celor două se poate pune mușchi artificial sau natural (sfagnum), pentru a păstra mai bine umezeala. Este o soluție re­comandată pentru plantele cu frunze acoperite cu puf.

Câteva idei practice

Numele de vas-mască arată care e scopul său. De aceea, puteți pune ghivecele cu plante sezoniere (primule, ciclame, begonii, azalee) într-un vas-mască, pentru că vor fi aruncate în scurtă vreme. Câștigați în acest fel și timp, și bani.

Uneori e mai ieftin să păstrați unele plante (mai ales una de talie mare) în ghivecele de plastic în care le-ați cum­părat și să le puneți pe acestea într-un vas-mască frumos. (Atenție la calitatea pământului, care conține adesea prea multă turbă.)

Recipientele-mască oferă un grad mai mare de stabilitate plantelor și în ele poate fi pusă și o scăriță fără să o înfigeți direct în ghiveci, dacă specia este agățătoare.

O îmbrăcăminte decorativă

Femeie înconjurată de plante în ghiveci

Vasele-mască sunt considerate, îna­inte de orice, elemente decorative. La baza alegerii lor va sta deci criteriul estetic. Pentru a alege modelul și cu­loarea vaselor-mască trebuie să aveți în vedere ambianța camerei în care urmează să fie puse.

  • Ghivecele-mască din ceramică sunt în mare vogă, ele având o gamă largă de desene și forme. Cele mai simple sunt din ceramică albă. Puteți alege for­me oricât de variate, păstrând totuși o notă unitară. Avantajul constă în simplitatea lor și în faptul că se potri­vesc perfect cu toate tipurile de plante, și cu aproape toate tipurile de mobilă, în special cu cele moderne. Vasele din ceramică având motive în culori sau în relief pot atinge prețuri ridicate.
  • Vasele-mască din împletitură de lemn au avut perioada lor de glorie la începu­tul anilor ’90. Împletiturile din ratan, bambus și rafie sunt ieftine și destul de aspectuoase, mai ales dacă se alătu­ră unui mobilier rustic. Dar nu sunt etanșe, nu au stabilitate din cauza fap­tului că sunt ușoare și se deteriorează repede deoarece materialul putrezește din cauza umezelii, iar fabricarea lor lasă mai întotdeauna de dorit.
  • Vasele-mască din metal sunt ultimele creații la modă. Zincul este potrivit pentru interioarele moderne. Pentru decorurile rustice, este preferabil fie­rul prelucrat ori forjat, adesea vopsit. Aveți la dispoziție modele variate, de multe ori surprinzătoare. Dar și acest tip de vase are un inconvenient: se co­rodează. Patina pe care o capătă le poate înfrumuseța, dar, în aceeași mă­sură, le poate și urâți. De asemenea, sunt disponibile vase drăguțe din sti­clă colorată.

Castronele și terine cu bonsai

Există tendința de a folosi frumoasele vase de pământ ars smălțuite, chinezești, vietnameze ori japoneze, doar pentru cultivarea bonsailor.

Este foarte adevărat că dimensiunile lor mai degrabă reduse și fundul plat sunt concepute pentru creșterea arborilor miniaturali, dar foarte multe alte plante de interior, cum sunt cacteele și plantele grase (suculentele), se dezvoltă foarte bine în aceste recipiente, care au și orificii pentru drenaj.

Se găsesc însă și vase din cera­mică banală, cu forme și dimensiuni inspirate de aceste recipiente pentru bonsai. Ele pot fi folosite și ca vase-mască. Tot în ele se pot pune răsaduri sau butași, într-un amestec în părți egale de nisip și turbă albă, având grijă ca materialul gro­sier, pus la fund, să ocupe doar o treime din înălțimea vasului. Pentru bonsai, la exemplarele de interior, vasele în care se răsădesc trebuie să aibă o formă adecvată tipului de arbore pe care îl găzduiesc.

Verifică preț pentru vase-mască ghiveci aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts