Înmulțirea plantelor de interior

Răsaduri de flori

Descoperiți plăcerea de a înmulți plantele de interior. Aveți nevoie doar de câteva godete sau câteva vase de pământ sau, și mai bine, de o miniseră cu mraniță bună de răsadniță. Astfel veți putea încerca experiențe pasionante cu răsaduri, despărțirea tufelor, butășire, marcotaj și altoire.

Sfatul nostru

Când luați lăstari sau butași de la prieteni, înveliți-i în hârtie absorbantă sau în vată umedă și puneți-i într-o cutie metalică (niciodată din plastic). Puteți să-i păstrați astfel câteva zile, dar aerisiți-i din când în când pentru a evita apariția putregaiului.

A semăna, a butăși, a despărți puii, a marcota sunt tot atâtea prilejuri de a spori numărul plantelor favorite, de a le întineri sau de a le reînnoi pe cele care și-au pierdut aspectul decorativ, de a putea oferi mici cadouri sau de a face schimburi cu prietenii sau vecinii.

Este, totodată, o modalitate de a vă afirma talentele de grădinar și un mijloc de a-i iniția pe copii în tainele grădinăritului, prin intermediul unor experiențe ușoare, care îi vor încânta și pe care le vor considera o joacă.

Înmulțirea plantelor de interior ne­cesită un minimum de dotări. Pentru a reuși, nu trebuie să dispuneți de setul complet de unelte, dar cu cât veți fi mai bine echipați, cu atât mai mult vor creș­te șansele dumneavoastră de succes.

Instrumente de tăiat

Pentru a preleva și a pregăti butașii, a tăia stolonii care au făcut rădăcini, tre­buie să folosiți diverse unelte tăioase.

Nu utilizați foarfecele de grădină­rit, bun pentru a reteza tulpinile lem­noase, groase și dure ale butașilor de lemn uscat. Foarfecele de bonsai, pu­ternice și precise, sunt perfecte pentru a interveni asupra părților fine, erba­cee, sau asupra unor porțiuni foarte mici din plante. Alegeți un model lung, cu vârful ascuțit.

Un cuțit de altoit vă ajută să tăiați butașii de tulpină sau de frunze ori să crestați tulpinile care urmează a fi marcotate. Puneți butașii pe o planșe­tă de lemn pentru a tăia baza tulpinii, a înlătura frunzele inferioare și a re­duce lungimea limbului frunzelor mari.

O lamă de ras este unealta idea­lă pentru tăierile de precizie, de exem­plu pentru altoirea cactușilor sau pen­tru incizarea delicată a nervurilor butașilor de frunze ale begoniei sau ale streptocarpusului.

Udarea și identificarea

Folosiți un pulverizator pentru udarea răsadurilor și butașilor fără a-i „îneca”, a-i încurca sau a răvăși suprafața omo­genă a mraniței. Sau puteți introduce baza ghiveciului într-un lighean cu apă. Țineți-l în apă până când mranița se umezește.

Nu uitați să etichetați cu grijă ră­sadurile, butașii și plantele repicate, pentru că sunt, adesea, dificil de recunoscut. Menționați data fiecărei operațiuni. Veți putea controla astfel timpul de germinare sau de „prindere“ a răsadului. Etichetele de lemn păs­trează foarte bine scrisul (cu carioca sau cu creion obișnuit), dar ele nu sunt reutilizabile, spre deosebire de cele din plastic.

Pentru acestea din urmă trebu­ie să folosiți un marker special sau bandă adezivă imprimată la o mașină.

Hormonii de butășire

Comercializați sub formă de pudră albă ca o faină, hormonii de butășire sunt sintetici, dar au proprietăți ase­mănătoare cu anumiți hormoni de creștere (auxine) produși de vegetale.

Aceste substanțe sunt adeseori asocia­te cu un fungicid, care scade riscul de îmbolnăvire, facilitează formarea călu­șului cicatrizant la locul tăieturii și apariția rădăcinilor; ele ajută la o bută­șire reușită a tulpinilor lemnoase (croton, ficus, sparmania etc.).

Păstrați pulberea de hormoni foar­te uscată și verificați, înainte de folo­sire, termenul de valabilitate. Odată deschise, pungulițele nu mai pot fi reutilizate. Atenție! Excesul de hormoni poate provoca putrezirea plantei.

Miniserele

Cu excepția cacteelor și a plantelor grase, răsadurile și butașii au nevoie de multă umezeală în timpul fazei de în­rădăcinare. De aceea sunt foarte utile micile sere de înmulțire.

Există nu­meroase modele, de la simplul vas de pământ ars, pentru răsaduri, acoperit cu o boltă de plastic transparent, până la sera miniaturală, prevăzută cu mici trape de aerisire, dispozitiv de încălzi­re, cu termostat. Aveți, deci, de unde alege, în funcție de nevoile dumnea­voastră.

De exemplu, un model înalt este potrivit pentru butașii sau plan­tele transplantate în godete. Puteți, de asemenea, să improvizați o miniseră punând peste ghivece jumătatea infe­rioară a unei sticle de plastic sau acoperindu-le cu o folie transparentă de plastic, susținută de doi sau trei araci, ori de un arc de sârmă.

După udare, fixați torni cu un elastic sau cu un fir de rafie trecut pe sub marginile ghiveciului.

Diverse recipiente

Mici vase, eprubete, pahare de muștar sau borcane de dulceață pot fi folosite ca recipiente pentru butașii care fac rădăcini în apă.

Se găsesc, de aseme­nea, în magazinele cu obiecte decora­tive fiole transparente sau bacuri de sticlă prevăzute cu orificii, destinate prezentării mai estetice a butașilor acvatici.

Important este să folosiți reci­piente cu gâtul îngust, pentru ca buta­șii să nu se miște și frunzele să ajungă în apă, ceea ce ar provoca o putrezire rapidă. Dacă nu dispuneți decât de recipiente cu gâturi largi, acoperiți-le cu folie de aluminiu, găuriți-o și intro­duceți butașii prin găuri.

Pentru semănăturile cu semințe mari (de palmieri, de exemplu), puteți să vă procurați pastile de turbă com­primată. Dacă le lăsați să se îmbibe cu apă timp de zece minute, se umflă și iau forma unui bulgăre cu o mică des­chidere în centru. În fiecare bulgăre puneți o singură sămânță și așezați-l într-o tavă plină cu apă, ca să se îmbi­be cu totul.

Repicarea sau transplan­tarea este, după aceea, foarte simplă, pentru că se transplan­tează bulgărele, fără a afecta planta. Ghivecele nutritive de turbă (godete) se potrivesc mai bine butașilor, datorită dimensiunilor lor mult mai mari.

Întrucât godetele de turbă sunt fabricate din materiale bio-degradabile, plantele nu trebuie scoase din ele în timpul transplantării sau al așezării lor în ghivecele propriu-zise.

Casetele alveolare, cu micile lor compartimente individuale, convin semințelor sau răsadurilor; se pune o singură plantă (sau sămânță) într-o alveolă.

Terinele sunt confecționate din materiale diverse, de la plastic la cera­mică sau lut, cu sau fără motive decora­tive. Aceste recipiente sunt utilizate în special pentru semințele fine. Alegeți terinele destinate bonsailor, foarte decorative și ideale pentru se­mințe, pentru că dispun de orificii mari de drenaj.

Godetele nutritive individuale sunt destinate în special răsadurilor și bu­tașilor. Alegeți-le pe cele cu volum mic, acestea asigurând o bună creștere a rădăcinilor. Puteți, de asemenea, să folosiți cutiile de carton pentru ouă, punând câte o sămânță în fiecare alve­olă.

Cutiile de pește din polistiren ex­pandat se potrivesc butașilor pentru că sunt adânci. Trebuie să le spălați te­meinic înainte de a le folosi să le faceți o gaură de drenaj pe fund. Reci­pientele de creme dulci pot înlocui miniserele, iar paharele de iaurt din plastic pot înlocui, la rândul lor, gode­tele dacă le găuriți la bază.

Folosiți nu­mai recipiente perfect curate pentru a evita orice risc de transmitere a bolilor. Curățați cu o soluție de dezinfectantă ghivecele care au fost folosite, răzuiți interiorul și lăsați-le să se usuce.

Alegerea substratului

Pentru semințe și butași, există în co­merț o mraniță bună, care li se potri­vește tuturor plantelor. Aceasta trebu­ie să fie moale, foarte poroasă și să nu formeze bulgări compacți.

Atenție: mranița de transplantare este adeseori prea grea și bogată în îngrășământ. Ea nu este bună pentru butașii plantelor tinere, care, în faza de înrădăcinare, preferă un amestec mai aerisit și mai sărac în elemente nutritive.

Dacă nu aveți la dispoziție decât mraniță obișnuită, faceți un amestec în părți egale de nisip de râu, cu vermiculit sau perlit. Puteți să preparați și mraniță de înmulțire, amestecând în părți egale turbă albă și nisip de râu sau vermiculit.

Câteva accesorii

Puneți sub recipientele cu butași sau semințe o farfurie sau o tavă, având grijă, ca și la plantele adulte, să nu lăsați apa să stagneze. Umplând aceste recipiente cu apă, le puteți folosi la udări,  îmbibând substratul fără a-l răscoli.

Trebuie să aveți la îndemâna și un mic pulvcrizator pentru a stropi plăntuțele sau pentru a uda superficial semințele și grăunțele fine.

Cu ajutorul unei site, puteți obține o mraniță foarte fină pentru stratul su­perficial al răsadurilor sau pentru a acoperi semințele fine. Există modele de site interșanjabile, foarte practice, pentru a modifica, după nevoie, fine­țea particulelor.

Folosiți și o furculiță pentru a zdro­bi bulgării mici de mraniță sau pentru a ridica plăntuțele, în momentul ră­sădirii, fără să le deteriorați. O riglă și o spatulă, de lemn sau de plastic, sunt necesare pentru egalizarea nivelului mraniței în timpul umplerii terinelor.

O planșetă sau o paletă de ping-pong sunt perfecte pentru tasarea superfi­cială și regulată a mraniței. Un acceso­riu special, în formă de con, un bețigaș sau un simplu creion vor servi pentru a găuri și a tasa mranița în jurul tulpinii după răsădirea plantei.

Amplasarea adecvată

Ideal pentru reușita lucrărilor pe care le implică grădinăritul în interior este să dispuneți de o seră sau de o verandă prevăzută cu etajere ori cu măsuțe care vor găzdui, într-un mediu controlat, terinele de înmulțire.

Pentru a realiza butași și răsa­duri, instalați o suprafață ușor de cu­rățat, de exemplu o masă ori o suprafață de lemn, în bucătărie, din placă aglomerată sau din plăci de gresie.

Acoperiți suprafața cu ziare vechi sau cu o folie de plastic, pentru a ușura curățarea ulterioară a locului. Înainte de a începe, adunați lângă dumnea­voastră toate uneltele și accesoriile de care veți avea nevoie, pentru a nu pier­de timpul și a lucra cu spor.

Trebuie, de asemenea, să vă pre­gătiți din vreme locul unde veți pune godetele și terinele în timpul fazei de germinare și de înrădăcinare. O lumi­nă puternică, fără soare direct, este obligatorie. O luminozitate insufici­entă produce plăntuțe sau butași ofi­liți, piperniciți, plăpânzi, iar lumina directă arde sau usucă plantele fragile, abia înrădăcinate.

O măsuță pusă în fața ferestrei sau pervazul unei feres­tre orientate spre est, de exemplu, sunt foarte potrivite. Pentru a putea verifi­ca zilnic umiditatea mraniței, plasați plantele cultivate la înălțime, direct pe axa privirii. Nu pregătiți răsaduri și butași dacă lipsiți de-acasă câteva zile.

Perioadele propice înmulțirii

Începutul primăverii este, de regulă, cel mai bun anotimp pentru înmulți­rea plantelor de interior. Aceasta este perioada când plantele își reiau cu vi­goare creșterea. Butașii și marcotele fac mai repede rădăcini.

Puii desfăcuți în martie se vor putea dezvolta impe­tuos în timpul verii. Semințele bene­ficiază de o luminozitate moderată și de zile mai lungi, pentru a se dezvolta mai viguros.

Plantele mai robuste și mai ușor de înmulțit prin butășire sau divizare – cum ar fi chlorophytum, tradescantia, singonium, papirusul etc. – pot fi în­mulțite în orice anotimp, dacă pu­teți să le asigurați o căldură plăcută și o bună luminozitate.

Profitați de sfârșitul perioadei de încălzire artificială pentru butășirile mai delicate (bougainvillea, croton, dracena etc.), care apreciază o temperatură mai ridicată. Este suficient să puneți terina acoperită cu o sticlă sau o folie de plastic pe placa de protecție a unui calorifer, pentru a favoriza for­marea rădăcinilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts