Întrucât elementele care constituie pământul și composturile nu sunt întotdeauna foarte stabile și fiabile, profesioniștii adaugă în substraturile de cultură materiale, naturale sau industriale, cu proprietăți ușor de controlat. Ele sunt întâlnite din ce în ce mai frecvent în mranițele destinate amatorilor.
Sfatul nostru
Pentru a evita putrezirea butașilor și a semințelor, folosiți materiale sintetice precum perlit sau vermiculit, care sunt inerte chimic și nu au o structură favorabilă dezvoltării ciupercilor ce duc la „topirea” semințelor.
Pentru realizarea mranițelor din comerț, se recurge în prezent la materiale naturale sau sintetice care nu intră în compoziția obișnuită a solurilor. Este vorba de produse industriale al căror domeniu de întrebuințare nu cuprindea și horticultura. Aceste materiale sunt uneori disponibile și separat.
Utilizați-le, deoarece vă vor permite să rafinați compoziția amestecurilor dumneavoastră și veți putea aprecia astfel ușurința cu care pot fi întrebuințate, textura suplă și plăcută si proprietățile.
Chiar dacă în prezent sunt, puțin folosite din cauza prețului ridicat, faptul că pot fi produse în cantitățile dorite, fără a afecta mediul înconjurător, face din ele materiale de viitor.
Cuprins:
Perlitul
Este un silicat expandat, ce se prezintă sub formă de mici perle albe sau gri, foarte ușoare (60-100 g/1). Din cauza greutății mici, perlitul este din ce în ce mai mult folosit pentru a înlocui nisipul în mranița din comerț. Este mai ușor de manevrat și de stocat, și mai ieftin de transportat.
Are rol de afânător al substratului. Poate fi folosit în stare pură sau în amestec cu nisip sau cu vermiculit, pentru semințe (răsaduri) și butași. În mranița care conține pământ de grădină sau turbă neagră destul de compactă, încorporați 10-20% perlit.
Puzzolană
Este o rocă vulcanică silicioasă cu structură alveolară, care se concasează în particule de 2-5 mm diametru, cu contur neregulat. Puzzolana are proprietăți puternic higroscopice (reține apa). Se folosește pentru afânarea substraturilor, ca înlocuitor al pietrișurilor naturale dintr-un pământ de grădină.
Necomprimabilă, limitează tasarea substratului. Varietățile cu granulele cele mai mari sunt încorporate în mranițele pentru bacuri cu rezervă de apă, deoarece rugozitatea lor creează o afânare mai eficientă decât tradiționalele bile de argilă expandată, rotunde, pe care pământul umed aderă rapid.
Puzzolana poate fi folosită, de asemenea, ca pat de drenaj la fundul ghiveciului. După ce a fost îmbibată cu apă, poate fi folosită și pentru a tapisa farfuriile sau platourile pe care sunt puse ghivecele. Plantele beneficiază astfel de o ambianță umedă, fără ca rădăcinile să fie asfixiate.
Vermiculitul
Fabricat din argilă încălzită la o temperatură foarte mare, vermiculitul seamănă cu mici așchii de plută sau de lemn. Este format din minerale care se aglutinează sub formă de lamele. Foarte ușor, cântărește cam 100 g/1. Este un material inert, care nu interacționează cu planta.
Este folosit adeseori pentru răsaduri sau butași, în loc de nisip, rădăcinile tinere formându-se fără probleme în acest mediu afânat și aerisit. Este un excelent element de aerisire și de drenaj în substraturi, pentru că nu reține apa.
Argila expandată
Obținută prin ardere, se prezintă sub formă de bile cu textură alveolară, al căror diametru variază între 0,5 și 3 cm. Deoarece nu rețin apa, bilele de argilă sunt întrebuințate mai ales pentru drenaj sau sunt încorporate în mranița pentru bacurile cu rezervă de apă. În acest din urmă caz, este preferabil să le spargeți, pentru a avea forme neregulate, mai eficiente în aerisire.
Agrosilul
Produs de sinteză, pe bază de siliciu, agrosilul conține, de asemenea, azot și acid fosforic, stimulând dezvoltarea radiculară. Agrosilul mărește capacitatea de retenție a apei în mranițe. El se comportă și ca un reglator al capacității de fertilizare, fixând excedentele de săruri minerale, evitând astfel arderea rădăcinilor. Se încorporează direct în substrat.
Vata minerală
Acest material fibros, asemănător vatei de sticlă, dar compactat, se prezintă sub forma unor mici cuburi care sunt încorporate în anumite substraturi. Retenția de apă eficientă a materialului, precum și aspectul său solid permit un bun echilibru între umiditate și drenaj. Puteți cultiva plante numai în vată minerală, adăugându-i un fertilizator picătură cu picătură.
Dolomitul
Este o rocă sedimentară formată din carbonat de calciu și magneziu amestecat cu calcită. Se folosește după concasare, pentru reducerea acidității substraturilor bogate în turbă sau pentru a le conferi alcalinitatea dorită. Se adaugă întotdeauna puțin dolomit în substraturile de cultură pentru papucul doamnei (Paphiopedilum), una din puținele orhidee ce preferă un mediu bazic.
Cărbunele de lemn
Cunoscut pentru virtuțile lui antiseptice, este încorporat, adeseori, în bucăți mici, în apa în care sunt puși la înrădăcinat butașii. Simpla sa prezență face ca lichidul să se scurgă. Pudra de cărbune de lemn poate să fie amestecată în substraturile plantelor cu rădăcini cărnoase (orhidee și cactee, în special) pentru a evita riscurile putrezirii.