Element vital pentru plante, pământul are o importanță deosebită pentru toate culturile în ghiveci. Într-un volum mic, rădăcinile trebuie să se ancoreze solid, să se poată hrăni, să aibă apă fără să se înece și să poată respira.
Sfatul nostru
Profesioniștii cultivă plante de ghiveci în condiții strict controlate de umiditate, fertilizare și udări. Ei utilizează substraturi pe bază de turbă albă, material suplu, poros, afânat, dar dificil de utilizat de un amator. Așadar, după ce ați cumpărat o plantă, schimbați-i pământul.
Grădinarii înțeleg prin termenul „pământ“ acea parte din sol în care se pot cultiva plantele, în care se amestecă diferite componente minerale: nisip, argilă, calcar și elemente organice denumite „humus“.
Pământul este o structură complexă și instabilă, supusă în permanență agresiunii intemperiilor, a climatelor și a microorganismelor. Într-un ghiveci, întrucât mediul exterior nu are cum să intervină asupra calității și stării substratului, compoziția sa trebuie să fie bine definită când aducem planta acasă.
Pământul trebuie să fie suficient de compact pentru a susține planta, cu toate rădăcinile perfect înfipte în pământ. Capacitatea de retenție a apei este hotărâtoare pentru fertilitate, rădăcinile absorbindu-și hrana sub formă de săruri minerale dizolvate. Pe de altă parte, pământul nu trebuie transformat într-o mlaștină, aerisirea fiind obligatorie pentru oxigenarea rădăcinilor.
Pământul de grădină
Teoretic, în compoziția sa ideală, pământul de grădină bun trebuie să conțină 60% nisip, 25% argilă, 10% calcar și 5% humus. Procente apropiate de acestea caracterizează „pământul adevărat“.
Atenție: „pământ vegetal“ este termenul folosit deseori pentru pământurile recondiționate sau recuperate după o însămânțare nereușită, de o calitate agronomică mediocră.
Pământul de grădină nu se pune ca atare în ghivece, pentru că are o structură eterogenă și prea compactă și tinde să se taseze pe măsură ce este udat. Este utilizat pentru plantele mari (palmieri, citrice, ficus, filodendron, yucca, dracena) în amestec, în proporție de 20-50%.
Mranița
Este mai corect să spunem „mranițele”, pentru că sensul inițial al acestui termen desemnează produsul descompunerii unei materii organice simple. Există deci mranița de frunze, de băligar, de scoarță, de turbă etc.
Dacă ne referim la definiția din dicționar, mranița este „un pământ amestecat cu materii animale sau vegetale descompuse“, cu alte cuvinte ceea ce grădinarii desemnează astăzi prin termenul de compost, acesta fiind definit, la rândul lui, ca un îngrășământ, și nu un suport de cultură.
Compostul este definit drept „amestec fermentat de reziduuri organice fi minerale, de piatră de var și de pământ ce se transformă în mraniță“ Diferența constă așadar în gradul de descompunere a materiilor organice.
Concret, în practică, mranița este amestecul de diferite componente minerale și organice în care cresc plantele. Ea este desemnată prin termenul generic de „suport de cultură“, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată în stare pură pentru cultivarea plantelor în ghiveci, jucând, mai ales, rolul unui element de ancorare pentru rădăcini.
Acest lucru o deosebește de îngrășăminte (composturile de băligar, piatra de var de exemplu), care pot intra în compoziția mranițelor, dar sunt prea bogate sau prea prost echilibrate pentru a putea fi utilizate ca suport de cultură.
„Substratul” este un amestec de diferite tipuri de pământuri, de minerale și de mraniță, adaptat culturii unui tip de plante sau unui grup de vegetale.
Mranițele din comerț
Produsele care pot fi utilizate ca atare, vândute în pungi, sunt din ce în ce mai specializate, pentru a vă înlesni munca în timpul schimbării pământului din ghivece sau a plantelor dintr-un vas într-altul, asigurându-vă succesul acestor manevre.
- Mranița pentru plante verzi este un melanj de bază, furnizat adesea la preț scăzut. Calitatea sa nu este întotdeauna excelentă. Formulele grele care formează bulgări trebuie amestecate cu nisip. Produsele prea afânate și turboase vor fi echilibrate cu pământ de grădină.
- Mranița pentru cactee este destinată plantelor cu frunze groase, cărnoase și cactușilor, dar este bună și pentru sansevieria, beaucarnea, planta-butelcă și yucca. Această mraniță este adesea un amestec de nisip și de diferite turbe, conținând de asemenea puzzolane, care aerisesc pietrișurile.
- Mranița pentru bonsai, pentru a oferi o structură bună, trebuie să conțină pământ argilos. Densitatea ei poate fi redusă adăugând turbă, compost de scoarță și puzzolană. Puteți să-i adăugați 10% nisip.
- Mranița pentru citrice poate fi folosită și pentru măslin, palmier, bougainvillea și plantele lemnoase mediteraneene (Solanum și Hibiscus). Bogată și compactă, această mraniță are în compoziție pământ argilos, nisip, turbă și scoarță de copac.
- Mranița pentru orhidee nu trebuie să conțină pământ. Un produs de bună calitate este compus din elemente fine: scoarțe, mușchi sintetic, bile de polistiren, sfaganum, rădăcini de ferigă.
- Mranița pentru bacurile cu rezervă de apă conține bile de argilă integrate într-un amestec ușor și poros, în care turba nu trebuie să depășească 50%.