Plantele cultivate în casă nu agreează perioada cuprinsă între lunile noiembrie și martie. Încălzirea artificială, esențială pentru confortul nostru, indispune plantele, pentru că usucă aerul sau întreține o temperatură prea ridicată. Lumina lipsește, iar curenții de aer rece sunt de temut.
Sfatul nostru
Veți obține rezultate mai bune în încăperile răcoroase decât în cele supraîncălzite. La 18°C ziua și 15°C noaptea, majoritatea plantelor de interior nu au probleme. De îndată ce temperatura crește, va trebui să măriți umiditatea aerului. Acesta este secretul succesului.
Majoritatea plantelor de interior intră în perioada de repaus vegetativ în octombrie. Încetinirea creșterii este legată de reducerea lungimii zilei. Respectați ritmul biologic al plantelor, începând cu oprirea fertilizării. Este inutil să încercați stimularea dezvoltării plantelor, de vreme ce ele „doresc“ să se odihnească.
În același timp, reduceți progresiv cantitatea și frecvența udărilor. Repausul natural al speciilor tropicale este legat de anotimpul uscat din ținuturile lor de origine. În consecință, este normal să li se respecte regimul de viață. Tot atât de importantă este și temperatura ambiantă.
Într-o încăpere bine încălzită, plantele tind să „uite” de perioada de repaus. La speciile cu frunze, consecințele nu sunt vizibile. În schimb, nerespectarea repausului vegetativ împiedică aproape întotdeauna formarea bobocilor florali.
Este una din principalele cauze ale faptului că plantele de casă nu înfloresc din nou. Se constată, de asemenea, o mai mare fragilitate și o longevitate mai redusă la plantele cărora nu li s-a respectat repausul hibernal.
Cuprins:
Răcoarea indispensabilă
Experiența arată că, pentru o reală senzație de confort în casă, noi avem nevoie, în medie, de 18-20°C. Aceasta temperatură este convenabilă și majorității plantelor de interior în perioada de creștere.
În schimb, cele care au nevoie de o importantă stopare vegetativă sau care provin din regiuni semitemperate nu sunt deloc satisfăcute în aceste condiții. Este cazul ciclamelor, azaleelor, cinerariilor, primulelor, hortensiilor etc., al plantelor cu bulbi, care nu trebuie ținute mai mult de o săptămână într-o încăpere normală întrucât au nevoie de o temperatură mai scăzută de 15°C (ideal: 8-12°C).
Același lucru este valabil și pentru speciile mediteraneene: citricele, bougainvillea, anumiți palmieri, plumbago, mimoza, streliția, cicas, datura, pitosporum, rodiile, solanum, anizodontea, iasomiile etc., care suportă temperaturi apropiate de 0°C în pământ și cărora, iarna, le convin temperaturi de 5-10°C, când sunt cultivate în ghiveci.
De aceleași condiții au nevoie și cacteele, plantele grase, passiflora, teiul de apartament, nertera, mărul-dragostei etc. Toate aceste plante trebuie să ierneze în seră rece sau într-o verandă, altminteri frunzele se îngălbenesc și cad prematur.
Majoritatea plantelor suportă temperaturi mult mai scăzute decât am putea crede, cu singura condiție de a beneficia de o umiditate atmosferică ridicată, însă de un substrat foarte uscat.
Mărirea umidității
Sistemul de încălzire consumă umiditatea aerului, fapt care provoacă suferințe plantelor. Pentru a evita uscăciunea, așezați plantele pe paturi de pietriș sau de bile de argilă expandată, menținute mereu umede, și puneți saturatoare în apropierea caloriferelor.
Puteți pulveriza plantele cu frunze lucioase și netede, cu condiția ca apa să nu șiroiască pe frunze și să nu umezească substratul. Întrerupeți pulverizările dacă temperatura din încăpere scade sub 18°C.
Mărirea luminozității
Iarna, nu numai că zilele sunt mai scurte, dar și intensitatea luminii este mult mai slabă. Dacă încăperea este încălzită normal, repausul plantelor nu este decât parțial, ele având nevoie de mai multă lumină.
Puneți-le în fața ferestrei. Acesta este locul cel mai răcoros și mai luminos din cameră. În zonele fără geruri, este recomandabilă, între noiembrie și februarie, o expunere directă la soare.
Dacă nu dispuneți de pereți de sticlă, înlocuiți lămpile clasice cu becuri tip „lumină de zi” și țineți-le aprinse cel puțin șase ore zilnic.
Achiziționarea plantelor pe timp de iarnă
Perioada sărbătorilor de iarnă este potrivită pentru cumpărarea plantelor de interior. Este sezonul orhideelor și al poinsettiilor, a căror asortare este foarte plăcută și atrăgătoare.
Dar, din cauza frigului, este foarte important să luăm câteva măsuri de precauție când transportăm plantele de la magazin acasă.
O scădere bruscă a temperaturii duce la căderea mugurilor florali sau reduce mult durata florilor deja deschise. Cereți ca plantele să fie împachetate în întregime, florile trebuind să fie apărate prin cel puțin două rânduri de hârtie. Mai ales, nu cumpărați iarna plante aflate în aer liber în piețe.