Multe dintre afecțiunile plantelor sunt provocate de condiții de cultură improprii. Ofilirile, petele, decolorările, îngălbenirile nu sunt, întotdeauna, semnele unui atac parazitar, ci ale unei maladii fiziologice.
Sfatul nostru
Nu apelați la pulverizator de la primul indiciu că planta suferă. O frunză care se îngălbenește sau care cade nu este ceva grav. Puneți planta sub supraveghere, izolând-o într-o încăpere luminoasă, dar răcoroasă. Reduceți udările și întrerupeți fertilizarea.
Orice semne anormale care apar brusc și generalizat pe o plantă de interior indică aproape întotdeauna o problemă care nu este de ordin parazitar. Într-adevăr, o maladie se localizează, inițial, pe un organ, apoi evoluează treptat. De aceea, trebuie să observați comportamentul plantei timp de câteva zile înainte de a aplica vreun tratament.
Cuprins:
Arsurile frunzelor
Debutează printr-o decolorare, apoi apar pete brune pe marginea limbului sau la nivelul nervurii principale. Partea „bolnavă“ devine uscată și sfărâmicioasă, restul frunzei se ondulează sau se răsucește.
- Cauze: expunerea directă la soare arzător, aporturi de îngrășăminte prea frecvente sau prea concentrate. Așezarea într-o încăpere unde se fumează. Udarea cu apă poluată sau cu concentrație mare de clor.
- Remedii: nu expuneți niciodată plantele în plină lumină, în zilele toride ale verii. Nu le mai puneți îngrășământ cel puțin două luni. Folosiți compoziții cât mai sărace în azot. Fertilizați cel mult la fiecare a treia udare și reduceți concentrația soluției la un dop de îngrășământ la 6-10 litri de apă. Folosiți îngrășământ granulat sau batoane numai la o plantă căreia abia i s-a schimbat ghiveciul.
- Sfatul nostru: nu pulverizați niciodată o plantă expusă direct la soare: picăturile depuse pe frunze vor acționa ca niște lupe și vor provoca arsuri.
Îngălbenirea frunzelor
Vârful frunzelor se usucă și se îngălbenește. Marginile limbului prezintă plăgi ample, maroniu-deschis, care se-nmoaie și se veștejesc. Planta, în ansamblul ei, capătă mai întâi un aspect moleșit, apoi putrezește.
- Cauze: brunificarea uscată este provocată de umiditatea scăzută sau de un curent de aer rece. Poate fi, de asemenea, consecința unei arsuri. Îngălbenirea „moale” arată că este vorba de o plantă udată de prea multe ori sau al cărei substrat, prost aerisit sau prea compact, provoacă asfixierea rădăcinilor.
- Remedii: pulverizați frunzele și cultivați plantele pe bile de argilă sau pe pietriș mărunt umed. În cazul unei îngălbeniri cu înmuiere, opriți udările timp de cel puțin 10 zile, apoi schimbați ghiveciul și substratul. Tăiați rădăcinile, dacă sunt moi sau veștejite.
- Sfatul nostru: pământul din ghiveci deține compact din cauza scurgerii apei de udare. Nu lăsați niciodată o plantă mai mult de doi ani fără să-i schimbați substratul.
Carențele
Limbul frunzelor pălește și se îngălbenește, dar nervurile rămân verzi (carență de fier sau cloroză). Îngălbenirea se manifestă printr-un halou în jurul nervurilor (carență de azot). Pete galbene acoperă frunzele adulte (carență de potasiu). Creșterea și înflorirea sunt reduse, iar planta este periclitată.
- Cauze: planta este afectată de un dezechilibru nutritiv din cauza neasimilării sau insuficienței unui element mineral de care are nevoie.
- Remedii: folosiți îngrășăminte echilibrate, bogate în oligoelemente. Evitați udarea plantelor de interior cu apă prea calcaroasă, care favorizează apariția clorozei.
- Sfatul nostru: adăugați în substrat 5-20 la sută fertilizant organic pe bază de băligar și de alge.
Căderea bobocilor florali
Fără un motiv aparent, o plantă care urma să înflorească își pierde bobocii, după ce aceștia s-au veștejit ori nu. Gardenia, camelia, orhideele și stefanotis sunt cele mai sensibile.
- Cauze: planta este expusă la curenți de aer rece. Apa de udat este prea rece. Planta, de curând cumpărată, a fost transportată în condiții necorespunzătoare. I s-a schimbat ghiveciul când bobocii erau deja formați. Diferență prea mare între temperatura de zi și cea de noapte.
- Remedii: țineți planta gata să înflorească într-o ambianță plăcută (în jur de 18°C), cu o umiditate atmosferică de minimum 60 la sută. Măriți frecvența udărilor și reduceți concentrația de îngrășământ. Evitați categoric diferențele bruște de temperatură.
- Sfatul nostru: de îndată ce o plantă are boboci florali, nu trebuie să o mai mișcați nici chiar pentru a o uda.
Căderea florilor
O plantă care părea gata să înflorească își pierde corolele fără cauze evidente, fără să se fi ofilit.
- Cauze: temperatura încăperii este prea ridicată și aerul prea uscat. Planta a fost afectată de curenți de aer. Posibil, lipsă de apă.
- Remedii: aveți grijă ca temperatura ambiantă să nu depășească 20°C ziua și să coboare în jur de 15°C în timpul nopții. Speciile „reci“ – azaleele, campanulele, cinerariile, ciclamele, primulele – înfloresc mai mult timp dacă sunt păstrate la o temperatură între 12-15°C.
- Sfatul nostru: nu pulverizați niciodată o plantă înflorită, pentru că picăturile de apă, chiar foarte fine, atacă petalele, care se pătează și cad foarte repede.
Căderea frunzelor
Planta își pierde majoritatea frunzelor, care rămân verzi, dar pot prezenta ușoare răsuciri.
- Cauze: umezeală insuficientă, udări necorespunzătoare (prea puțină sau prea multă apă), un substrat sărac.
- Remedii: pulverizați planta zilnic și puneți-i ghiveciul pe pietriș fin, menținut în permanență umed. Adaptați udările și schimbați ghiveciul.
- Sfatul nostru: tăiați plantele care și-au pierdut frunzele, în special iarna; vor crește din nou.
Decolorarea frunzelor
Una sau mai multe frunze își schimbă culoarea sau pălesc pe alocuri. Simptomul, la început limitat, afectează toată frunza, care cade.
- Cauze: expunerea la curenți de aer, temperatură nepotrivită (adeseori prea scăzută) sau cu variații mari și bruște, un substrat epuizat.
- Remedii: Supravegheați planta și urmăriți-i evoluția timp de 10 zile. Reduceți frecvența și volumul udărilor, opriți fertilizarea, evitați expunerea direct la soare.
- Sfatul nostru: o decolorare este adeseori semnul premergător al unei probleme mai grave, exprimând o puternică suferință a plantei. Asigurați-vă că toate condițiile de cultură corespund cerințelor speciei respective.
Deformări diverse
Frunzele și apoi tulpinile se ondulează, se răsucesc sau se încrețesc. Frunzele nou-apărute prezintă malformații sau rupturi.
- Cauze: acest tip de simptome pot fi provocate de maladii virale; ele apar mai curând în serele de producție. O temperatură prea coborâtă, un îngrășământ necorespunzător (prea bogat în potasiu) pot, de asemenea, provoca deformări ale țesuturilor.
- Remedii: asigurați-i plantei condiții de cultură optime. Dacă fenomenul continuă să se extindă după o lună, este vorba, fără îndoială, de o afecțiune virală. Planta trebuie, în acest caz, eliminată.
- Sfatul nostru: evitați, iama, ca frunzele să atingă geamurile ferestrelor, pentru a evita șocurile termice. Pentru udare, utilizați întotdeauna apă la temperatura camerei.
Uscarea
O frunză sau numai extremitatea ei capătă consistența hârtiei, se îngălbenește și moare.
- Cauze: de cele mai multe ori, este vorba de reacția la un aer prea uscat sau la o atmosferă poluată (plantelor nu prea le plac încăperile unde se fumează). Acest fenomen apare și la plantele care au fost scoase prea devreme, primăvara, afară și care au fost afectate de o diferență de temperatură excesivă între exterior și interior. O apă de udare rece și prea bogată în clor produce, de asemenea, uscări.
- Remedii: echilibrați udările, aerisiți bine încăperile, fără să provocați curenți de aer. Pulverizați frunzele în fiecare zi, dacă temperatura atinge sau depășește 20°C. Puneți saturatoare de umiditate pe calorifere. Puneți plantele pe un pat de bile de argilă sau de pietriș fin, menținut în permanență umed.
- Sfatul nostru: puneți deoparte, cu 12 ore înainte, apa destinată udării plantelor din casă. Ea va avea timp să-și echilibreze temperatura cu cea ambiantă, iar clorul pe care îl conține se va elimina natural (prin precipitare).
Veștejirea
Frunzele încep să se veștejească, pierzându-și rigiditatea, fără un alt simptom. Planta își pierde vigoarea, se usucă sau putrezește și moare.
- Cauze: udare insuficientă sau la întâmplare, substratul nu reține destulă apă sau nu-i permite să pătrundă corect până la rădăcini.
- Remedii: udați planta mai des, dacă temperatura ambiantă crește. Scufundați ghiveciul în apă câte o jumătate de oră din 10 în 10 zile sau, dimpotrivă, reduceți udările.
- Sfatul nostru: proporția de turbă albă dintr-un substrat nu trebuie să depășească 50 la sută (ideal, o treime). Turba neagră sau pământul de grădină reglează bine umiditatea solului.
Îngălbenirea
Una sau mai multe frunze se colorează, brusc și rapid, în galben-viu. Ele se desprind de pe tulpină în mod natural și astfel planta își pierde treptat podoaba foliară și își încetinește creșterea.
- Cauze: când îngălbenirea afectează frunzele de Ia baza tulpinii, este vorba de un fenomen natural. Într-adevăr, lignificarea implică dezvoltarea de țesuturi moarte, suberoase (scoarță), care nu mai pot alimenta frunzele atașate direct de aceste părți. Este ceea ce se constată, de exemplu, la arborii de cauciuc, care, formând un trunchi, își pierd frunzișul de la bază.
Îngălbenirea și căderea frunzelor iarna sunt normale când cantitatea de frunze căzute este mai mică de o treime din numărul lor total. În schimb, orice îngălbenire mai amplă sau localizată pe frunzele tinere de la extremitatea ramurii trebuie considerată drept un semnal de alarmă. Planta reacționează la erorile de udare, la proasta fertilizare sau la uscăciunea aerului.
- Remedii: iarna, reduceți temperatura ambiantă și frecvența udărilor. Creșteți umiditatea prin îmbăieri ale ghivecelor. Vara, aveți grijă ca planta să nu fie atacată de păianjenii-roșii (verificați prezența pânzelor acestora).
- Sfatul nostru: nu vă alarmați dacă sunt afectate doar câteva frunze. Aceste organe nu sunt veșnice (în general, durează între doi și trei ani) și este normal ca planta să le mai piardă din când în când. La unele specii de plante de interior caduce (în general, plantele cu bulbi sau cu rizomi, precum Caladium, Hippeastrum, Sinningia), îngălbenirea și căderea frunzelor sunt fenomene normale. La fel se-ntâmplă și cu bromeliaceele, la care planta-mamă dispare în mod natural la câteva luni după ce a înflorit.
Încetinirea creșterii
Planta nu mai crește sau crește foarte încet; aspectul ci se deteriorează și poate prezenta și decolorări ale frunzelor. Distanțele dintre nodurile tulpinii (intervalele dintre frunze) sunt foarte mici, planta nu mai înflorește sau dimpotrivă, se dezvoltă prea mult.
- Cauze: în general, este vorba de o plantă căreia nu i s-a schimbat de mult timp ghiveciul și a cărei mraniță este epuizată și nu mai conține substanțele nutritive necesare sau de o plantă abia cumpărată, care se află într-un substrat inert, iar grădinarul amator nu o îngrijește adecvat.
- Remedii: schimbați imediat planta într-alt ghiveci care să conțină un amestec bogat în elemente nutritive (adăugați între 10 și 20% fertilizant organic pe bază de băligar și alge). Udați cu o soluție fertilizantă dacă nu puteți să schimbați ghiveciul.
- Sfatul nostru: în general, este bine să schimbați imediat ghivecele tuturor plantelor verzi pe care le cumpărați. Pentru speciile cu flori, așteptați sfârșitul înfloririi.
Reînverzirea
Pe o plantă cu frunzișul panașat sau colorat apare brusc o mlădiță verde, care ajunge rapid să domine restul plantei.
- Cauze: este „întoarcerea la origini“, un fel de degenerescență ce face să apară caracterele genetice ale speciei botanice în detrimentul celor ale varietății care, în general, este mai puțin viguroasă.
Se poate observa, de asemenea, un fenomen identic la plantele colorate cărora le lipsește lumina și la care culorile lasă loc frunzișului des și verde.
- Remedii: eliminați cu totul partea verde, pentru că ea va fi întotdeauna mai viguroasă decât mlădițele cu frunze colorate sau panașate.
- Sfatul nostru: se poate produce și fenomenul invers, și anume apariția unui mic vlăstar colorat sau panașat pe o plantă verde. În acest caz, încercați să obțineți un butaș, pentru că s-ar putea să fi descoperit o nouă varietate!