Rețetele noastre de substraturi pentru plantele de interior

Chiar dacă mranițele de calitate superioară oferite în comerț sunt din ce în ce mai complexe, integrând un număr tot mai mare de materii prime, fiecare plantă trebuie să aibă un amestec specific de pământuri, care să satisfacă nevoile ei caracteristice. Noi vă prezentăm câteva rețete adaptate la nevoile particulare ale grădinăritului în casă.

Sfatul nostru

Pentru plantele ușor de cultivat, folosiți mranițele din comerț. Ele au avantajul de-a fi fabricate din materii prime a căror origine și calitate sunt controlate. Produ­sele bune sunt, de asemenea, garantate că nu conțin germeni patogeni (boli) sau semințe de buruieni.

În general, folosirea ca atare a mranițelor din comerț dă rezultate foarte bune. Totuși, multora dintre aceste substraturi li se poate reproșa că sunt excesiv de bogate în turbă sau în scoarță prost amestecată, ceea ce contribuie fie la o uscare rapidă, fie la un exces de umiditate, după cum le udăm, puțin său prea mult.

Dacă nu aveți posibilitatea de a dispune de un larg sortiment de materii prime pen­tru a vă realiza propriile amestecuri, nu ezitați să combinați două mranițe de texturi diferite, de exemplu un amestec greu, ca mranița pentru citri­ce sau bonsai, cu unul ușor, ca mra­nița pentru plante cu flori sau pentru cactee.

Veți obține astfel un compro­mis reușit pentru a cultiva cu succes plante obișnuite. Dar, dacă preferați rețetele clasice combinațiilor proprii, încercați compozițiile următoare. Noi le-am verificat, în timp, cu succes:

  • Substratul clasic: destinat plantelor obișnuite (ficus, filodendron, croton, dracena, cordiline, potos, dieffenbachia etc.) este un amestec în părți egale de mraniță de frunze (sau de scoarță), de nisip de râu, de turbă albă și de pă­mânt de grădină.
  • Bacurile cu rezervă de apă: folosiți amestecul clasic compus din elemente grosiere (necernute), la care adăugați 15% bile din argilă sau puzzolană.
  • Ferigi: Amestecați 2/4 pământ de ericacee fibroase, 1/4 mraniță de frunze, 1/4 fertilizant organic (băligar și alge).
  • Bromeliacee: mraniță de frunze, pă­mânt de ericacee fibroase, mulci de scoarță de pin, vermiculit și turbă albă, în părți egale. Variantă: 2/4 pământ de ericacee necernut, 1/4 fibre de cocos, 1/4 scoarță de pin (15 mm).
  • Plante grase: 1/3 nisip ordinar de râu, 1/3 mraniță de frunze (sau de scoarță), 1/6 perlit sau vermiculit, 1/6 turbă albă.
  • Cactee: 2/4 nisip de râu mai fin, 1/4 mraniță de frunze și 1/4 turbă albă, amestec la care adăugați 20% pietricele.
  • Orhidee epifite: mici așchii de scoarță de pin (10-15 mm), polistiren expan­dat, spumă de poliuretan sau vată mi­nerală (cuburi cu latura de 1 cm), rădă­cini de ferigi și sfagnum. Proporția ingredientelor variază în funcție de specie. Important este să obțineți un amestec foarte grandios, filtrant, în care rădăcinile să se ancoreze puternic.
  • Orhidee terestre: turbă albă concasată și substrat pentru orhidee epifite, în părți egale.
  • Bulbi și tuberculi: pământ de grădină, nisip, turbă brună și mraniță de scoar­ță, în părți egale.
  • Plante cu flori: 1/4 pământ de grădină, 2/4 mraniță din scoarță sau pământ de ericacee, 1/4 turbă albă. Pentru plan­tele efemere, mranița de mușcate, afânată și poroasă, este suficientă.
  • Citrice: 2/4 pământ de grădină, 1/4 nisip, 1/4 turbă albă. Adăugați 10% fertilizant organic pe bază de băligar compostat și de alge.
  • Palmieri: nisip fin de râu, pământ de grădină, mraniță de scoarță, turbă bru­nă, turbă albă și gunoi de grajd des­compus, în părți egale. O variantă mai simplă asociază mraniță de turbă, nisip și pământ de grădină, în părți egale. Aceste amestecuri pot fi folosite și pen­tru cicadacee (Cycas, Encephalartos).
  • Bonsai: pământ de ericacee, mraniță de frunze (sau de scoarță), nisip de râu și pământ de grădină, în părți egale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts