Considerată de grădinarii începători drept o operațiune delicată, schimbarea ghivecelor este simplă și nu comportă riscuri pentru plantă. Realizată corect, schimbarea ghiveciului nu afectează planta, facilitându-i dezvoltarea.
Sfatul nostru
Când cumpărați o plantă, verificați dacă trebuie să i se schimbe ghiveciul. În majoritatea cazurilor, plantele au dezvoltat multe rădăcini care epuizează aproape total substratul. Cereți-i vânzătorului să schimbe ghiveciul. În acest fel, veți fi siguri că planta va crește bine cel puțin un an.
Operațiunea constă în transferarea unei plante dintr-un ghiveci într-altul, înlocuindu-i substratul. Dacă vasul inițial are dimensiunile potrivite, păstrați același volum de substrat.
Cuprins:
Când să schimbi ghiveciul
Schimbarea ghiveciului se face, de preferință, la începutul perioadei de vegetație, adică între 15 februarie si sfârșitul lui martie. Dar, dacă este nevoie, puteți să-l schimbați în orice perioadă a anului, ori de câte ori are nevoie planta.
Dacă operațiunea este bine făcută, planta nu va fi afectată. În cazul plantelor care au nevoie de repaus vegetativ iarna, evitați să schimbați ghiveciul la sfârșitul perioadei de vegetație (începând din septembrie). Noul substrat stimulează creșterea datorită elementelor fertilizante pe care le conține.
Semne de avertizare
Nu toate plantele au nevoie să fie schimbate anual din ghiveci. Transvazarea depinde de ritmul lor de creștere, dar și de raportul dintre volumul plantei și cel al ghiveciului. Dacă planta nu mai are stabilitate din cauza ramificării puternice, schimbați-i imediat ghiveciul.
Este și cazul plantelor care ies din ghiveci sau al celor care ocupă tot volumul vasului, făcând imposibilă udarea. Stoparea creșterii sau un ritm scăzut al acesteia, precum și îngălbenirea nervurilor vă arată că trebuie să schimbați ghiveciul.
Tăierea rădăcinilor
Dezvoltarea rădăcinilor este proporțională cu creșterea părții aeriene. Volumul redus al ghiveciului provoacă o creștere în spirală a rădăcinilor, care se aglomerează la baza substratului, nepermițându-i plantei să se hrănească așa cum trebuie.
Separați rădăcinile și nu ezitați să tăiați ghemul format. În acest fel, veți facilita formarea de radicele, care absorb eficient elementele nutritive din sol.
Etapele, pas cu pas
Începeți prin a privi cu atenție ghiveciul. Dacă pare prea mic în raport cu planta, schimbați-l. Se folosește în general un recipient care are un diametru cu 2-4 cm mai mare, cele mai multe plante preferând să se simtă strâmtorate.
Puneți o bucată de ceramică sau de plasă pe gaura de la fundul ghiveciului, pentru a nu se înfunda. Întindeți un strat de drenaj (bile de argilă, pietriș, puzzolane) gros de 3-5 cm. Umpleți între un sfert și o treime din volumul ghiveciului cu mraniță.
Scoateți planta bătând (ușor) laturile ghiveciului de colțul unei mese (este de preferat ca planta să nu fie udată în săptămâna anterioară schimbării ghiveciului. Tundeți rădăcinile, apoi puneți bulgărele rămas pe noua mraniță, plasând planta în centru, dacă ghiveciul este rotund, și ușor descentrat, dacă vasul este dreptunghiular.
Partea de sus a bulgărelui trebuie să fie îngropată la o adâncime de 1-2 cm. Puneți mraniță în ghiveci și între rădăcini. Îndesați pământul și udați-l apoi abundent.
Surfațarea
Când plantele devin prea voluminoase pentru a fi manipulate sau când ghiveciul este foarte mare (peste 40 cm în diametru), schimbarea completă a vasului devine dificilă. Faceți atunci doar o surfațare care constă în a scoate cât mai multă mraniță de la suprafața ghiveciului și a o înlocui cu un nou substrat.
Operațiunea se poate efectua de doua ori pe an: la începutul primăverii și la sfârșitul verii. Tot în septembrie, surfațați și plantele care au epuizat mranița vara.
Trebuie să schimbați ghiveciul
Interveniți imediat ce rădăcinile sunt prea înghesuite. Acest lucru se manifestă prin încetinirea creșterii, dar și prin prezența unei rețele de rădăcini la marginea blocului de substrat.
Este necesar să descâlciți aceste rădăcini și chiar să le tundeți parțial, ca să nu rămână în acea poziție spiralată, care împiedică dezvoltarea corectă a plantei. După schimbarea ghiveciului, așteptați minimum două luni înainte de a-i administra îngrășământ.