Diferite tipuri de ghivece

Schimbarea ghivecelor plantelor de interior

Considerată de grădinarii începători drept o operațiune delicată, schimbarea ghivecelor este simplă și nu comportă riscuri pentru plantă. Realizată corect, schimbarea ghiveciului nu afectează planta, facilitându-i dezvoltarea.

Sfatul nostru

Când cumpărați o plantă, verificați dacă trebuie să i se schimbe ghiveciul. În majo­ritatea cazurilor, plantele au dezvoltat multe rădăcini care epuizează aproape total substratul. Cereți-i vânzătorului să schimbe ghiveciul. În acest fel, veți fi siguri că planta va crește bine cel puțin un an.

Operațiunea constă în transferarea unei plante dintr-un ghiveci într-altul, înlocuindu-i substratul. Dacă vasul inițial are dimensiunile potrivite, păs­trați același volum de substrat.

Când să schimbi ghiveciul

Schimbarea unui ghiveci

Schimbarea ghiveciului se face, de preferință, la începutul perioadei de vegetație, adică între 15 februarie si sfârșitul lui martie. Dar, dacă este nevoie, puteți să-l schimbați în orice perioadă a anului, ori de câte ori are nevoie planta.

Dacă operațiunea este bine făcută, planta nu va fi afectată. În cazul plan­telor care au nevoie de repaus vegetativ iarna, evitați să schimbați ghiveciul la sfârșitul perioadei de vegetație (înce­pând din septembrie). Noul substrat stimulează creșterea datorită elemen­telor fertilizante pe care le conține.

Semne de avertizare

Nu toate plantele au nevoie să fie schimbate anual din ghiveci. Transvazarea depinde de ritmul lor de creș­tere, dar și de raportul dintre volumul plantei și cel al ghiveciului. Dacă plan­ta nu mai are stabilitate din cauza ramificării puternice, schimbați-i ime­diat ghiveciul.

Este și cazul plantelor care ies din ghiveci sau al celor care ocupă tot volumul vasului, făcând im­posibilă udarea. Stoparea creșterii sau un ritm scăzut al acesteia, precum și îngălbenirea nervurilor vă arată că trebu­ie să schimbați ghiveciul.

Tăierea rădăcinilor

Dezvoltarea rădăcinilor este pro­porțională cu creșterea părții aeriene. Volumul redus al ghiveciului provoa­că o creștere în spirală a rădăcinilor, care se aglomerează la baza substratu­lui, nepermițându-i plantei să se hră­nească așa cum trebuie.

Separați rădă­cinile și nu ezitați să tăiați ghemul format. În acest fel, veți facilita for­marea de radicele, care absorb eficient elementele nutritive din sol.

Etapele, pas cu pas

Începeți prin a privi cu atenție ghive­ciul. Dacă pare prea mic în raport cu planta, schimbați-l. Se folosește în general un recipient care are un dia­metru cu 2-4 cm mai mare, cele mai multe plante preferând să se simtă strâmtorate.

Puneți o bucată de ce­ramică sau de plasă pe gaura de la fundul ghiveciului, pentru a nu se înfunda. Întindeți un strat de drenaj (bile de argilă, pietriș, puzzolane) gros de 3-5 cm. Umpleți între un sfert și o treime din volumul ghiveciului cu mraniță.

Scoateți planta bătând (ușor) laturile ghiveciului de colțul unei me­se (este de preferat ca planta să nu fie udată în săptămâna anterioară schimbării ghiveciului. Tundeți ră­dăcinile, apoi puneți bulgărele rămas pe noua mraniță, plasând planta în centru, dacă ghiveciul este rotund, și ușor descentrat, dacă vasul este drept­unghiular.

Partea de sus a bulgărelui trebuie să fie îngropată la o adâncime de 1-2 cm. Puneți mraniță în ghiveci și între rădăcini. Îndesați pământul și udați-l apoi abundent.

Surfațarea

Când plantele devin prea voluminoase pentru a fi manipulate sau când ghiveciul este foarte mare (peste 40 cm în diame­tru), schimbarea completă a vasului devine dificilă. Faceți atunci doar o surfațare care constă în a scoate cât mai multă mraniță de la suprafața ghiveciului și a o înlocui cu un nou substrat.

Operațiunea se poate efectua de doua ori pe an: la începutul primăverii și la sfârșitul verii. Tot în septembrie, surfațați și plantele care au epuizat mranița vara.

Trebuie să schimbați ghiveciul

Interveniți imediat ce rădăcinile sunt prea înghesuite. Acest lucru se manifestă prin încetinirea creșterii, dar și prin prezența unei rețele de rădăcini la marginea blocu­lui de substrat.

Este necesar să descâlciți aceste rădăcini și chiar să le tundeți parțial, ca să nu rămână în acea poziție spiralată, care împiedică dezvoltarea corectă a plan­tei. După schimbarea ghiveciului, așteptați minimum două luni înainte de a-i admi­nistra îngrășământ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *