Semănarea plantelor în casă

Punerea semințelor în răsaduri

Semănatul permite obținerea unui număr de plante destul de mare cu o investiție mică. Pentru plante, acesta este modul de multiplicare sexuată naturală; dar, datorită recombinării genelor părinților, veți obține rareori plante identice cu planta-mamă.

Sfatul nostru

Semințele mari germinează mai repede dacă le țineți timp de 24-48 de ore în apă călduță, înainte de a le semăna. Crestați-le pe cele cu coajă externă dură, dar numai pe grosimea tegumentului pentru a accelera germinația.

Pentru a obține răsaduri de plante de interior alegeți în casă un loc luminos, dar unde razele soarelui să nu bată direct.

Calitatea germinației semințelor din comerț este foarte bună: veți obține rapid o colecție de plăntuțe destul de numeroasă. În cazul plantelor erbacee, ca pasiflora, germinează într-o săptămână, în timp ce la anumiți palmieri, procesul durează câteva luni.

Durata medie de încolțire a semințelor este de obicei înscrisă pe ambalaj. În orice caz, trebuie să aveți răbdare.

Dacă semănați semințe provenite de la plantele dumneavoastră ori recoltate de la prieteni sau vecini, nu veți obține întotdeauna plante identice cu planta-mamă. De multe ori, combi­narea genelor părinților va scoate Ia iveală caracterele lor dominante.

Veți obține flori, forme sau frunze diferite, astfel încât înmulțirea plantelor devine atractivă și incitantă. După ce plantulele răsar și apar primele frunze, puteți face o selecție, păstrându-le doar pe cele care vă plac mai mult.

Semănați semințe proaspete: germinația este mai bună decât a celor recoltate de dumneavoastră. Păstrați întotdeauna punguțele cu semințe închise și, dacă nu le utilizați pe loc, așezați-le într-o cutie de metal, pentru a le păstra într-un mediu uscat.

Cum trebuie semănat?

Dacă folosiți semințe din pungulițe, citiți instrucțiunile de pe ambalaj. Veți afla astfel modalitățile specifice de semănare (semințe care germinează la lumină sau la întuneric, temperatura de germinație, momentul favorabil semănării etc.).

Pregătiți terinele, godetele sau pas­tilele de turbă compactată, alegând, de preferință, o terină pentru semin­țele fine, godete sau turte de pământ individuale pentru semințele mari. Umpleți ghivecele și terinele cu mraniță pentru răsadniță sau cu un ames­tec în părți egale de nisip de râu și turbă albă, neteziți și presați ușor su­prafața cu o scândurică sau cu o paletă de ping-pong uzată, de pe care ați scos învelișul cauciucat.

  • Pentru semințele fine: faceți brazde puțin adânci, punând pe suprafața mraniței, de exemplu, o baghetă sub­țire, din 3 în 3 cm sau din 4 în 4 cm. Semințele minuscule, cum sunt cele de begonia, sunt greu de semănat, în­trucât se răspândesc pe suprafața terinei. Încercați să puneți semințele una câte una, amestecându-le cu nisip sau lăsându-le să lunece pe pământ prin îndoitura unei hârtii pliate în patru.

Nu acoperiți semințele foarte fine pentru că ele se vor amesteca în mraniță imediat ce presați ușor suprafața sau când le veți stropi. Cerneți doar puțină mraniță sau nisip deasupra. Semințele begoniei și ale cacteelor nu trebuie acoperite: ele au nevoie de lumină pentru a germina. Aceeași terină poate adăposti mai multe feluri de semințe, dar puneți-le etichete ca să le puteți identifica.

  • Semințele mijlocii și mari: pregătiți brazde adânci de 1-3 cm și așezați se­mințele la 2-5 cm, în funcție de mări­me. Acoperiți semințele cu un strat de mraniță egal cu dublul diametrului lor. Puteți, de asemenea, să îngropați se­mințele individual, la adâncimea dori­tă. Dacă folosiți godete individuale sau pastile de turbă umidificată, puneți o singură sămânță în fiecare turtiță.

Umeziți bine mranița după însă­mânțare cu un pulverizator sau scu­fundând două treimi din terină în apă timp de o jumătate de oră, pentru se­mințele fine. Pentru semințele mari, mai accesibile, folosiți o stropitoare cu gâtul lung și cu sită fină. O tehnică simplă constă în a strânge încet, în mână, un burete plin de apă deasu­pra suprafeței însămânțate.

Ținând seama de temperatura necesară pentru germinare, puneți ghivecele și terme­le în fața unei ferestre bine luminate, dar în care soarele nu bate direct. Pen­tru speciile tropicale, îndeosebi nucile de manghier și de litchi, este indispen­sabilă o miniseră încălzită (25°C) sau așezarea terinei pe placa unui calorifer.

Îngrijirile după semănat

Verificați în permanență mranița, care nu trebuie să se usuce. Umiditatea în miniseră fiind ridicată, nu udați semă­năturile prea tare. Semințele neacope­rite se usucă repede, în casă. Folosiți, de preferință, apă dulce, întotdeauna la temperatura mediului ambiant.

După ce semințele germinează, ae­risiți, mențineți o bună umiditate și mai cu seamă asigurați-le plăntuțelor o bună iluminare. Răriți-le pe cele prea înghesuite. Repicați plăntuțele în godete individuale, de îndată ce au fă­cut 4 frunze.

Plante pentru semânat

Veți găsi în magazinele de profil o varietate restrânsă de semințe de plante verzi: asparagus, bananier, begonia rex, arbore de cafea, arbore de cauciuc, Ficus benjamina, hipoestes, papirus, phoenix, mimoza, sparmania și câteva plante cu flori: brunfelsia, calceolaria, cineraria, ciclamă, passiflora, stephanotis, cactee și alte plante grase etc. Se găsesc, de aseme­nea, bulbi și tuberculi de: begonia, caladium, gloxinia, streptocarpus.

Semănați semințe de fructe tropicale sau mediteraneene: mango, papaia, avocado, curmale, rodie, litchi sau citrice, prelevate din fructe bine coapte. Spălați și uscați semințele înainte de a le semăna. Semănați, de asemenea, semințele anumitor plante din casă: ardizia, impatiens, iatrofa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts