Sfaturi pentru cumpărarea unei plante

Tânără dorește să achiziționeze o plantă de interior

Cu un sortiment foarte variat și în mod constant reînnoit, plantele de interior vă permit să aveți flori în casă tot anul, indiferent de anotimp. Schimbați-le frecvent pentru a evita monotonia. Iată câteva sfaturi care vă ajută să cumpărați plante de calitate…

Sfatul nostru

În magazinele specializate, veți găsi per­soane competente care vă vor da sfaturi potrivite și vă vor ajuta să alegeți. Nu ezitați să le consultați. Personalul acestor magazine este adeseori mai puțin disponibil în zilele de weekend. Dacă nu puteți veni în cursul săptămânii, încercați ca în zilele de la sfârși­tul săptămânii să ajungeți înainte de prânz.

Florăriile și florarii din piețe, horticul­torii, magazinele specializate, supermarketurile alimentare, magazinele de bricolaj – toate oferă spre vânzare plante de interior. Dar sortimentele, serviciile și calitatea diferă.

  • Florăriile oferă cea mai largă varietate și cele mai noi sortimente. Personalul specializat vă poate ajuta cu sfaturi. Unele acceptă să vă caute planta dorită, mai rară, pe care ați văzut-o în altă par­te. Oferta este în general omogenă și plantele sunt în majoritate etichetate.

Cu angajați bine pregătiți și instalații adecvate, plantele vândute sunt bine întreținute și sănătoase. Aveți la înde­mână și produsele complementare: substraturi, bacuri, îngrășăminte, araci, unelte, vase-mască etc.

  • Marile magazine alimentare sau de bri­colaj oferă prețuri avantajoase, dar pentru loturi limitate și uneori de ca­litate îndoielnică. Cumpărați plantele în ziua în care au fost aduse, deoarece aceste magazine nu dispun de toate fa­cilitățile necesare pentru a păstra plan­tele în bună stare.
  • Horticultorii vând plantele pe care le produc ei înșiși. Mulți sunt speciali­zați în anumite specii și vă pot vorbi cu entuziasm despre plantele lor și despre modalitățile lor de cultivare.
  • Florarii mizează pe prezentare și pe calitatea ambalajului. Unii oferă plante de calitate excepțională prin dimensiuni sau specii deosebite, însă deseori la prețuri mari.
  • Piețele se limitează la o ofertă standard, în condiții de depozitare îndo­ielnice. Nu cumpărați plante din pie­țe decât vara; în rest, căldura și frigul le pot fi fatale.

Cumpărături de sezon

Plantele de interior și în special plantele verzi nu sunt marcate de anotimpuri. Totuși, unele specii de plante cu flori nu pot fi găsite tot anul. Poinsettiile și azaleele sunt la apogeu în decembrie, de sărbători.

În același timp înfloresc ciclamele, cactușii de Crăciun, amarilisul și numeroase orhidee (Cymbidium și Phalaenopsis). Începutul anului este marcat de înflo­rirea bulbilor forțați și a primulelor de interior.

Din primele zile frumoa­se, raioanele se împodobesc cu plante mediteraneene, ca leandrii roz, abutiloni, iasomii, passiflore, dipladenii. Unele specii sunt estivale, precum clerodendronii, allamandele, cestrumii etc.

Vizitați cu regularitate magazi­nele pentru a profita de caracterul se­zonier al plantelor, știind că oferta cea mai variată, cu prețuri promoționale, este propusă la sfârșitul verii.

Sfaturi pentru transport

Grupați ghivecele mici într-o cutie și puneți între plante hârtie groasă pentru a le stabiliza. Puneți caseta în portbagaj, și nu pe suprafața plană dintre ban­cheta din spate și lunetă. Ele riscă să cadă la prima frână, iar dacă e o zi înso­rită, plantele vor suferi din cauza exce­sului de căldură.

Ghivecele mai mari vor fi ambalate în hârtie sau în folie cu bule. Strângeți bine frunzișul, în special pe cel al pal­mierilor sau al medinilelor. Lăsați în jos fotoliul din dreapta și culcați pe el plantele mari, având grijă ca pământul să nu iasă din ghiveci.

Pentru a evita aceasta, ambalați ghiveciul într-un sac de plastic și faceți un nod împrejurul trunchiului plantei. Nu transportați plantele de interior pe portbagajul de pe mașină, chiar dacă sunt ambalate în hârtie: ele nu vor rezista nici curentului provocat dc deplasarea mașinii, nici frigului sau căldurii intense a soarelui.

Nu scoateți afară o orhidee sau o gardenie înflorită dacă temperatura este sub 12°C. în caz contrar, bobocii vor cădea la câteva zile după achiziționare.

Odată ajunși acasă, puneți planta în noul ei loc și nu o mutați dacă pare a se simți bine. Fertilizați-o după două săptămâni.

La o lună după ce ați cumpărat-o, puteți s-o schimbați din ghiveci, dacă vi se pare că se simte strâmtorată sau dacă este cultivată într-un substrat de turbă albă.

Faceți o alegere bună

Starea frunzișului este, bineînțeles, criteriul decisiv în momentul alegerii. Planta nu trebuie să fie parazitată, iar frunzele nu trebuie să fie zbârcite sau uscate, cu excepția unor specii de palmieri, la care acest lucru este normal.

Frunze terne care atârnă, tulpini golașe sunt semne de avertizare: planta este afectată. Nu alegeți plantele cu multe rădăcini ieșite din ghiveci sau care formează un ghem strâns, semn că planta a stat prea mult în același vas. Suprafața mraniței nu trebuie să aibă mușchi și licheni (cu excepția bonsailor).

Plantele care au fost prea mult fertilizate au frunze și tulpini moi. S-ar putea ca ele să nu suporte trecerea de la căldura serei la tem­peratura din casa dumneavoastră.

Dintre plantele de flori, preferați-le pe cele care au numeroși boboci abia deschiși și una sau mai multe tulpini florale gata să îmbobocească. Perioada de înflorire a acestora va dura mult mai mult timp.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts