Îngrijirea corectă a plantelor necesită răbdare

Sfaturi pentru o bună îngrijire a plantelor de interior

Condițiile particulare dintr-o casă, îndeosebi prezența mobilelor, a tapetelor și a obiectelor decorative, îngreunează îngrijirea plantelor, încercați de aceea să preveniți apariția bolilor.

Sfatul nostru

Nu tratați cu pesticide plantele așezate pe mobile de valoare. Scoateți ghivecele pe balcon sau în grădină dacă temperatura o permite (la cel puțin 15°C) sau efectuați pulverizarea în cada de baie, pe care ulterior o veți spăla cu multă apă.

Eradicarea tuturor dăunătorilor și a bolilor este o utopie, dar și un lucru irațional. Cantitățile mari de pesticide folosite ar putea chiar să ne amenințe existența. Lucrul este valabil pentru plantele din grădină și pentru cele din casă.

Este, deci, mai bine să limităm riscurile și afecțiunile la un prag tole­rabil atât pentru oameni, cât și pentru plante. Un fel de „libertate suprave­gheată“, în care vigilența dumneavoas­tră nu trebuie să slăbească niciodată.

Mijloacele mecanice

Femeie udă o plantă de interior folosind un pulverizator cu apă

Acest termen desemnează toate inter­vențiile manuale prin care se urmărește eliminarea „problemelor“ sau împie­dicarea extinderii lor. Este suficient să tăiați tinerele mlădițe acoperite de aridele de plante, tulpinile pe care se îngrămădesc coșenilele, frunzele ce găzduiesc coloniile de tripși ori care prezintă pete suspecte.

De asemenea, puteți să le faceți duș plantelor pa­razitate, supunându-le unor jeturi pu­ternice de apă, pentru a le scăpa de oaspeții nepoftiți. Pulverizările regulate, care creează o ambianță umedă, împie­dică și dezvoltarea păianjenilor-roșii.

Tratamentele „bio”

Folosind materiale de origine naturală sau netoxice, aceste metode de îngri­jire, mai curând empirice, nu trebuie să fie confundate cu lupta biologică propriu-zisă.

Aceasta din urmă implică utiliza­rea altor agenți biologici (insecte, acarieni, nematode, bacterii etc.), care îi parazitează pe inamicii plantelor. Există soluții eficiente împotriva puricilor-de-plante (cu buburuze) ori a coșenilelor și aleurodelor (cu microhimenoptere), dar ele nu pot fi folosi­te în casă.

În schimb, sunt utilizate cu succes în serele de producție. Pentru un amator, procedeele „bio“ se limitează Ia curățarea frunzelor cu săpun negru lichid, cu alcool de 60° diluat 50% sau cu bere, pentru a stopa înmul­țirea rapidă a insectelor.

Coada-calului (150 g frunze uscate infuzate 24 de ore in 10 litri de apă) are o acțiune fungicidă împotriva ruginii și oidiumului. Cât privește faimosul purin din urzică (impropriu numit, acesta fiind un extract de urzică fermentată), în­grășământ căruia i se atribuie multe virtuți, el miroase mult prea urât pen­tru a putea fi utilizat în casă.

Produsele din comerț

Gama tratamentelor pentru plantele din casă este destul de limitată. In­secticidele sunt, de cele mai multe ori, piretrine (clasă de substanțe cu efect insecticid, specifice florilor de crizantemă) naturale sau derivați ai acestora, acțiunea lor este eficientă asupra unui mare număr de dăunători.

Fungicidele (împotriva maladiilor criptogamice) utilizează produse de sinteză, de cele mai multe ori sistemice, adică acestea pătrund în plantă și distrug ciuperca care o contaminează. Există și produ­se „totale“, care asociază fungicidele cu insecticidele. Ușor de folosit, sunt recomandabile pentru toate interven­țiile preventive.

Puteți alege între pulverizatoarele metalice, în care produsul este asociat cu un gaz sub presiune (în general CO2), aerosoli (sau spray-uri), gata preparate, prezentate în flacoane pulverizatoare, și care pot fi împrăștiate peste plante apăsând pe un trăgaci. Sau batoane cu efect insecticid, de cele mai multe ori asociate cu un îngrășământ, care se în­fig în pământul din ghiveci.

Precauții la utilizare

Citiți cu atenție modul de utilizare, care este înscris obligatoriu pe amba­lajul fiecărui produs, și respectați do­zele și condițiile de utilizare precizate. Alegeți numai preparate destinate plantelor din casă. Când folosiți pulverizatoarele metalice, țineți-le la dis­tanță de cel puțin 40 cm, pentru a evita concentrarea produsului. Repetați în­totdeauna tratamentul de trei ori, din 8 în 8 zile sau din 10 în 10 zile.

Capcană ecologică

Aleurodele și tripșii sunt insecte atrase irezistibil de obiecte de culoare galben-intens. Lupta chimică împotriva lor fiind destul de dificilă și adeseori inefici­entă, confecționați o capcană foarte sim­plă, pentru a le limita prezența.

Lipiți cu o bandă adezivă dublă o foaie de hârtie galben-intens pe fețele unei plăci de polistiren expandat sau pe alt material. Ungeți hârtia cu clei, aplicând un strat subțire. Agățați, după aceea, capcana în seră sau în verandă și sute de insecte se vor lipi de ea.

Când hârtia galbenă s-a murdărit, înlocuiți-o cu una nouă; banda adezivă dublă facilitează această operațiune.

Prevenirea înainte de toate

În interior, un atac parazitar capătă repede proporții dramatice. Dăunătorii și bolile găsesc aici o ambianță confor­tabilă, propice dezvoltării lor: nefiind supuși ritmului anotimpurilor, sunt activi tot anul. Inamicii naturali fiind bineîn­țeles absenți, înmulțirea lor nu este limitată, așa cum se întâmplă în natură.

Controlați sistematic plantele, cel puțin o dată pe săptămână. Profitați de înde­părtarea prafului sau de pulverizare. Ridicați-le frunzele pentru a observa prezența eventualilor paraziți.

Puneți în carantină orice plantă care prezintă simptome suspecte. Izolați-o sub o folie de plastic transparentă. Eliminați manual afidele și efec­tuați un tratament preventiv lunar cu un produs total.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *