Specialități de îngrășământ pentru plante de interior

Utilizarea corectă a îngrășământului pentru plante de interior

Fără a fi tot atât de variată ca oferta destinată grădinii, în ultimii ani gama de îngrășăminte pentru plantele de interior s-a diversificat constant. Există acum produse specifice grupelor de plante cu exigențe deosebite. Aveți încredere în specialiști.

Sfatul nostru

Multe îngrășăminte pentru grădină pot fi utilizate și pentru plantele din casă. Puteți, de exemplu, să folosiți un îngrășământ tip „rododendron” sau tip „hortensia” pentru toate plantele-arbust, unul tip „geranium” pentru cele cu flori și unul tip „căpșuni” pentru speciile cu fructe.

În mod ideal, fiecare plantă ar trebui să beneficieze de un program de ferti­lizare caracteristic, în funcție de parti­cularitățile ci metabolice și de modul ei de viață.

Studii aprofundate au fost dedicate cu preponderență speciilor cultivate cel mai frecvent, horticultorii cunoscând perfect „dicta“ vegetale­lor pe care le produc. În consecință, ei compun un meniu „a la carte” pentru acestea și un program computerizat îl completează cu substanțele nutriti­ve potrivite.

De aceea majoritatea plantelor de interior sunt comercializate într-un substrat de turbă pură. Deoarece acest material este inert, dar reține bine apa și sărurile minerale, rezultatele sunt spectaculoase.

Să vorbim „bio”

Îngrășământ natural pentru plante

Un îngrășământ sub formă organică nu poate fi absorbit de plante. Un îngrășământ „natural” va fi, în mod obligatoriu, mine­ralizat în pământ sub acțiunea bacteriilor. Acestea sunt prezente în mraniță și în compostu­rile provenind din descompunerea materiilor vegetale și animale (frunze, gazon, resturi lemnoase, băligar, scoarță mărunțită, guano, alge etc.).

În schimb, activitatea microbiană este aproape nulă în turbă, un material natu­ral, dar aproape inert și totalmente absentă în suporturile de tip vermiculit, puzzolană, perlită, vată minerală etc. În acest tip de substrat, utilizarea îngrășămintelor chimice este neapărat necesară.

Din păcate, în casă, nu puteți controla decât temperatura. Luminozitatea depinde de feno­menele meteo și de anotimpuri, umiditatea de dumneavoastră, la fel ca și udarea. De aceea, proce­dați empiric.

Mai întâi schimbați ghivecele noilor plante, folosind un sub­strat mai echilibrat și mai bogat decât cel originar. Fertilizați planta numai după trei luni.

Să cunoaștem îngrășămintele

Practic, toate îngrășămintele din co­merț pentru plantele din casă sunt produse „complete“, conținând cele trei elemente principale: azot, fosfor și potasiu N, P, K. Formula poate fi completată cu magneziu, care stimulează înflorirea, cu vitamine și oligoelemente, care echilibrează creș­terea.

Compoziția produsului este ex­primată prin trei numere, care arată procentajul fiecărui element principal (în ordinea N, P, K) pe care-l conține îngrășământul.

Îngrășămintele universale

Sunt, în general, produse echilibrate, cu concentrații egale de elemente nu­tritive. Îngrășămintele universale pot să fie comparate cu produsele generi­ce și standard. Pot fi folosite pentru întreținerea plantelor obișnuite. To­tuși, este mai bine să folosiți îngrășă­minte adecvate fiecărei plante.

Îngrășămintele generice

Aceste produse foarte răspândite se împart în două categorii: îngrășăminte pentru plante verzi și îngrășăminte pen­tru plante cu flori. Este un mod sim­plu, dar eficient de a aborda fertilizarea plantelor din casă, fiecare specie pu­tând fi încadrată într-una din aceste două categorii.

Pentru a simplifica, în­grășământul „plante verzi“ stimulea­ză creșterea și dezvoltarea tulpinilor și frunzelor, iar îngrășământul „plante cu flori“ favorizează procesul de înflorire.

Îngrășămintele specializate

Sunt produse cu o formulă adaptată la nevoile unui grup de plante. Pentru simplificare, fabricanții folosesc de­numiri generice, dar acest lucru nu li­mitează, în mod obligatoriu, utilizarea acestor îngrășăminte.

Un îngrășământ de tip „citrice“ poate fi folosit atât la toate plantele care fac fructe (Ardisia, Capsicum), cât și pentru palmieri și plantele mediteraneene lemnoase. Un îngrășământ de tip „orhidee“ este perfect pentru bromeliacee și pentru majoritatea plantelor acidofile, pre­cum gardenia sau ferigile.

Îngrășă­mântul de tip „bonsai“ se potrivește tu­turor arborilor și arbuștilor mari de interior. Îngrășământul de tip „cactee“ este benefic pentru Jatropha, Beaucarnea și plantele suculente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts