Există diferite tipuri de îngrășământ pentru plantele de interior

Tipuri de îngrășăminte pentru plantele de interior

Dispunând de un volum mic de pământ, limitat la cel din ghiveci, plantele de interior epuizează rapid substanțele nutritive existente în substratul lui. Fără o fertilizare regulată și judicioasă, acestea nu se dezvoltă și înfloresc greu.

Sfatul nostru

Plantele asimilează toate mineralele din îngrășământ, cu riscul unei concentrații prea mari în sol și al arsurilor. Un capac de flacon de îngrășământ lichid diluat în 5-10 litri de apă garantează o fertilizare fără niciun risc.

Termenul „îngrășământ“ desemnează produsele fertilizante care stimulează creșterea plantelor.

În limbajul curent, termenul are o conotație negativă, care presupune o stimulare artificială a funcțiilor vitale, ba chiar un dopaj. De aceea, este bine să ne referim la „hrană“ sau „aliment“ pentru plante, spre a înlătura ambiguitățile.

În fond, totul depinde de felul și de cantitatea în care se administrează îngrășămintele.

În culturile industriale, se poate spune că plantele sunt „puse la îngrășat“: rapiditatea cu care dau fructe și aspectul vegetalelor în mo­mentul vânzării sunt deosebite, dar, odată ajunse la noi acasă, planta se află într-un cu totul alt context și va putea fi, din nou, alimentată normal.

Îngrășămintele lichide

Aceasta este prezentarea cel mai frecvent propusă pentru plantele de interior. Substanțele nutritive sunt deja dizolvate, dar au o concentrație prea mare pentru folosirea directă a produsului, care trebuie, deci, diluat. Îngrășămintele lichide se împart în două categorii: organice și minerale.

Îngrășămintele organice sunt obținute din materii naturale (sfeclă roșie, bor­hot, guano, resturi de piele, de pene, de pește etc.). Ele au avantajul că acți­onează lent și nu există riscul de a arde rădăcinile.

Sunt produse bine echili­brate, a căror acțiune este lentă și con­tinuă. Inconvenientele lor sunt mirosul puternic și faptul că pătează țesăturile și obiectele.

Îngrășămintele minerale sunt cele numite de obicei „chimice“. Fabricate sintetic, sunt dozate cu mare precizie. Imediat asimilate de plante, acționează rapid, rezultatele fiind vizibile în câte­va zile.

Sunt produse inodore, incolore și care nu pătează, dar pot cristaliza sub formă de săruri minerale pe frunze sau pe sol (în caz de supradoză). Îngrășămintele minerale nu conțin auxine (hormoni vegetali), agenți esențiali pentru o fertilizare echilibrată. Inco­recta folosire a acestor produse de sinteză poate provoca arsuri.

Unele formule noi de îngrășământ lichid au în compoziție un produs anti-calcar, care neutralizează calcarul din apa de la robinet, facilitându-se astfel asimilarea substanțelor nutritive de că­tre plantă. În acest fel se evită și depu­nerile albe pe frunze și pe ghivece.

Îngrășăminte solubile

Îngrășămintele solubile sunt pulberi precis dozate. Prin dizolvarea lor în apă se obține o soluție fertilizantă, utilizată ca îngrășământ lichid. Avantajul este că achiziționați doar îngrășământul (și nu apă fertilizată).

În schimb, concentrația este mare, produsul fiind greu de păstrat (se întărește). Majoritatea îngrășămintelor solubile au o acțiune foliară, ceea ce permite aplicarea lor prin vaporizare.

Ele necesită, însă, o dozare precisă, chiar dacă unele se vând în săculeți care conțin anumită doză (un litru), foarte practici.

Îngrășăminte-baton

În aceste produse, materia fertilizantă (minerală) este integrată într-un suport solid. După comprimarea realizată de o mașină se obțin: capsule, cuie, conuri și bastonașe, care se înfig în sol, la marginea ghiveciului. Produsul se dizolvă odată cu udarea plantei, acționând timp două luni.

Produsele sub formă de baton nu au, însă, aceeași calitate pe întreaga lungime. Unele sunt prea fragile și se rup în momentul înfigerii în sol. îngrășă­mântul nu este foarte bine repartizat, mai ales în ghivecele mici, în care nu se folosește decât un singur baton.

Folosiți batoanele pentru plantele cul­tivate în bacuri mari sau pentru cele care au fost recent schimbate din ghi­veci, pentru a evita ca produsul să intre în contact direct cu rădăcinile.

Îngrășăminte granulate

Îngrășământ granulat pentru diferite plante

Acest tip de prezentare este foarte uti­lizat în grădină, dar pentru plantele de casă se preferă noua generație de „bile“ sau de „perle“, cu difuzare lentă și pro­gresivă. Îngrășământul este introdus într-o capsulă poroasă, împrăștiindu-se prin membrana acesteia, în funcție de umiditatea substratului.

Este suficien­tă o singură aplicare pe an, la suprafa­ța ghiveciului. Este, fără îndoială, un produs de viitor, din cauza simplită­ții modului de folosire și a eficienței.

Singurul lui defect este faptul că nu se poate ști când s-a epuizat conținutul granulelor, întrucât membranele nu se dizolvă, iar produsul își păstrează în permanență aspectul.

Îngrășăminte foliare

Îngrășăminte lichide sau solubile, cu mare putere de pătrundere, pot fi aplicate pe frunze prin pulverizare. Materia fertilizantă este absorbită de stomatele frunzei și este transformată rapid prin fotosinteză. Acest tip de în­grășământ este folosit pentru orhidee și plantele cu rădăcini cărnoase și fragile.

Verifică preț ingrățământ pentru plante aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *