Unelte de grădinărit pentru acasă

Diferite unelte pentru grădinărit

Grădinăritul în casă necesită un echipament mult mai modest decât cel folosit pentru întreținerea grădinii exterioare. Puteți chiar să recurgeți, empiric, la ustensile de bucătărie (linguri, furculițe etc.). Totuși, niște unelte de calitate vă vor permite să efectuați lucrările zilnice cu mai multă eficiență și cu mai puțină bătaie de cap.

Sfatul nostru

Curățați ustensilele cu apă și săpun și uscați-le după fiecare utilizare, astfel încât ele să fie impecabile tot timpul. Sănătatea plantelor dumneavoastră depinde, în mare parte, de curățenie. Dezinfectați cu regularitate ustensilele pentru a elimina microbii.

În afară de schimbarea ghivecelor, care poate să pună câteva probleme când este vorba de vegetale înalte, inter­vențiile asupra plantelor de aparta­ment sunt ușoare și nu necesită mari eforturi. Plantele pot fi ușor deplasate și instalate în așa fel încât să poată fi îngrijite în bune condiții.

În toate acțiunile dumneavoastră, încercați să faceți totul cu plăcere. Alegerea ustensilelor și a accesoriilor este foarte importantă, căci o gamă de unelte bine adaptată dă rezultate mai bune și, de asemenea, face munca mai plăcută.

Există în comerț un larg sortiment de unelte destinate între­ținerii plantelor de interior, unele având, în plus, și un rol decorativ.

Echipamentul strict necesar

Lopățica de transplant e una din principalele unelte pentru grădinărit

Iată cu ce trebuie să vă dotați pentru a vă ocupa cum se cuvine de grădină­ritul în casă.

  • Stropitoarea: un model mic, de 1 l, cu țeava lungă și subțire. Dacă aveți mai mult de 10 plante, o stropitoare de 5l, de preferință metalică, aceasta având și un aspect decorativ.
  • Pulverizatorul: pentru stropirea cu pi­cături fine a frunzulițelor, un model cu trăgaci de 1-2 l, cu orificiu reglabil.

Atenție! Calitatea variază foarte mult de la un aparat la altul. Pentru veran­dă, este recomandat un mic pulverizator sub presiune, de 2-3 l, sau un mo­del electric.

  • Foarfecile cu lame scurte și groase: optați pentru modele de grădină sau „taie tot”, care pot fi folosite deopotrivă pentru tăierile superficiale, pentru a tăia legături, a deschide săculeții de îngrășământ etc. Foarfecele de bonsai sunt practice și eficiente.
  • Lopățica de transplantat: este folosită pentru a lua mranița din saci, pentru a scoate din pământ plantele ofilite. Un model prevăzut cu un mâner de lemn este mai plăcut la atingere.
  • Gheara: utilă pentru a sparge crusta de la suprafața bacurilor; puteți folosi și o furculiță, dacă nu aveți decât ghi­vece mici.
  • Legăturile: de rafie naturală sau artifi­cială, din sârmă plastifiată sau coli­ere, trebuie să le aveți la îndemână în orice moment.

Alte unelte practice

  • Secatorul: completează foarfecele în toate intervențiile de tăiere efectuate pe tulpinile și ramurile lemnoase. Optați pentru un model mic cu lame­le fine, dar solide. Poate fi înlocuit de­ un clește de bonsai oblic.
  • Grebla: model mic, de utilizat cu o singură mână, este utilă pentru întreținerea bacurilor mari. E o unealtă de finisare care permite netezirea pământului.
  • Cuțitul de altoire: indispensabil pentru toate operațiunile de înmulțire. Acesta este cuțitul grădinarului și poate, în anumite situații, să fie înlocuit cu lama de ras.
  • Aracul de bambus: o unealtă de sprijin la schimbarea ghivecelor, pentru a face pământul să pătrundă în ghivecele înguste. Plantele sunt legate de el.

Gama completă de unelte pentru plantele de interior

  1. Cleștele: întrebuințat la tăierea firului de cupru folosit la legarea ramurilor, în vederea orientării lor într-o direcție precisă, fără riscul distrugerii țesuturilor deja lignificate.
  2. Gheara cu trei dinți: ustensilă me­talică cu 3-5 dinți, se folosește la decompactarea superficială a pământului, pentru a facilita pătrunderea apei și a îngrășămintelor.
  3. Cleștele drept pentru tăiat: unealtă necesară pentru tăierea precisă și dreaptă a ramurilor lemnoase mici, la nivelul unei ramificații sau deasupra unui mugur.
  4. Masticul pentru cicatrizare: pro­dusul, comercializat în tub, este aplicat pe tăieturile mai mari de 2 mm în diametru, pentru a le proteja împotriva paraziților și a facilita cicatrizarea.
  5. Măturică: confecționată cel mai ade­sea din fibre de cocos foarte strânse, este utilizată pentru curățarea raftu­rilor și netezirea estetică a supra­fețelor ghivecelor.
  6. Cleștele oblic pentru tăiat: se folosește pentru tăierea unei ramuri, forma de maxilar permițând realizarea unei tăieturi con­cave, ce nu lasă ciot.
  7. Foarfecă mare: unealtă ne­cesară pentru a ciupi mugurii tineri, pentru tăierea frunzelor, eliminarea lăstarilor etc.
  8. Foarfecă fină: ascuțită și precisă, servește la tăieri delicate, pentru a ajunge la mugurii mici, greu accesibili, din mijlo­cul ramurilor.
  9. Foarfecă scurtă: folosită pentru des­frunzire, permite tăierea rapidă și precisă a pețiolurilor; este foarte ușor de utilizat.
  10. Cleștele scurt: unealtă prevăzută cu un cap scurt, puternică, utilizată la tăierea cioturilor de pe ramuri, în scopuri estetice.
  11. Cleștele de ligaturat: servește pen­tru punerea sau scoaterea legăturilor de cupru, care se trec în jurul ramurilor tinere în formare pentru a le orienta într-o anu­mită direcție.
  12. Croșetul-spatulă: se folosește pen­tru decrustarea superficială a pământului în ghivecele mici sau intre rădăcini. Este utilizat pentru tasarea sau netezirea pământului după schimbarea ghivecelor.

Verifică preț unelte de grădinărit aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts