Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și efectele poluării asupra sănătății noastre, iar cele 60 de plante prezentate în acest capitol sunt aliatele stării noastre de bine de fiecare zi.
Sfatul nostru: Pe lângă plantele prezentate în această secțiune, vă mai recomandăm: Chrysanthemum, Araucaria heterophylla, Hydrangea, Cymbidium șl altele; consultați șl site-ul www.plantalrpur.fr.
Cuprins:
Principalii poluanți ai aerului din casă și proveniența lor
Majoritatea materialelor care ne înconjoară emană compuși volatili în aerul pe care îl respirăm. Trebuie să folosim îndeosebi produse ecologice, dar, când acest lucru nu e posibil, plantele de interior constituie un ajutor prețios în încercarea de a elimina acești poluanți.
Formaldehidă. Vopsea, adezivi, ceară, lacuri, plăci aglomerate, materiale de construcție, produse izolatoare, ferestre din PVC, textile, fum de țigară, produse de curățenie etc.
Benzen. Vopsea, odorizant, produse de curățenie, cerneală.
Xilen. Vopsea, ceară, cerneală.
Toluen. Vopseai spumă izolatoare, deodorante.
Amoniac. Produse de curățenie și de bricolaj.
Acetonă. Vopsea, adezivi, textile, fum de țigară.
Tridoretilenă. Textile curățate uscat, anumite produse de curățenie și de bricolaj, pesticide.
Monoxid de carbon. Aragaz, șemineu deschis, sobă cu lemne, boiler, fum de țigară.
Unde electromagnetice. Cuptor cu microunde, televizor, computer, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, combină stereo, telefon mobil, modem wireless etc.
Capilaria – Adiantum capillus-veneris
Atuuri. Frunzele sale rotunjite sunt plăcute la privit și la atins. Forma sa răsfirată e liniștitoare, deoarece planta freamătă la fiece curent de aer. Îmbracă perfect baza plantelor mari din bac sau poate fi asociată cu plante tu flori, ca orhideele.
Unde s-o așezați? De preferință, în baie și bucătărie: așezați-o pe marginea căzii sau aproape de chiuvetă. Camera de zi este indicată, la fel ca dormitoarele, chiar și cele ale copiilor, grație frunzișului relaxant.
Lămâiță – Aloysia triphylla
Atuuri. Frunzele au proprietăți calmante, care atenuează durerile de cap și ajută digestia. Pot fi mărunțite în combinațiile de plante odorizante. Un ghiveci mare, așezat la intrarea în casă, lângă bucătărie sau lângă pereții de sticlă și ferestre alungă țânțarii.
Unde s-o așezați? Pe balcon și pe pervazul lat al ferestrei, vara, în seră rece sau pe verandă, iarna, pentru a o feri de îngheț.
Aglaonema – Aglaonema commutatum
Atuuri. Principalul ei rol, ca al multor plante de interior este acela de a absorbi formaldehida, pe care o elimină complet din jurul ei. Cu câte mai mare, cu atât absoarbe mai multă, pe lângă o cantitate deloc neglijabilă de benzen.
Unde s-o așezați? în birou, la intrare, pe hol, în baie, dacă aceste încăperi nu sunt foarte luminoase. În camera de zi, așezați-o în colțuri pentru a elimina formaldehida. Este foarte utilă într-un atelier.
Anturium – Anthurium andreanum
Atuuri. Este cea mai bună plantă împotriva xilenului, fiind eficientă și în absorbirea amoniacului; în mai mică măsură pentru formaldehidă. Aspectul decorativ este un factor decisiv în alegerea plantei, pe lângă calitățile de depoluant.
Unde s-o așezați? Se adaptează perfect în baie, încăpere cu umiditate crescută și în care se utilizează cele mai multe produse cu amoniac. Bucătăria este, de asemenea, un loc potrivit.
Aspidistra – Aspidistra elatior
Atuuri. Datorită frunzelor, planta poate masca diverse defecte ale interiorului, precum colțurile mobilelor sau țevile. Îmbracă totul, păstrându-și aspectul discret, iar suprafața frunzișului oxigenează bine în camerele în care se fumează intens.
Unde s-o așezați? Este indicată camera de zi, la fel ca intrarea, chiar dacă nu e bine luminată; culoarele și scările, unde planta schimbă aspectul încăperii. Datorită calităților sale, poate decora sufrageria, birourile și atelierele.
Begonie – Begonia sp.
Atuuri. Textura frunzelor este agreabilă, iar desenele lor .atrag atenția, diminuând încordarea după o zi de lucru. Toate begoniile au un efect depoluant asupra aerului$i absorb formaldehida.
Unde s-o așezați? Așezați speciile cu flori în apropierea Minei ferestre bine luminate.B , Celelalte pot fi așezate la intrare sau în locurile în care nu ajung razele ioareldi. 6 verandă, puțin încălzită iarna, bste potrivită, de asemenea. Evitați curenții de aer, care determină căderea mugurilor.
Asplenium – Asplenium nidus
Atuuri. Aspectul frunzișului său este relaxant, mai ales datorită culorii verde-deschis a frunzelor tinere. În plus, oxigenează eficient încăperea și captează în mare măsuri formaldehida și amoniacul.
Unde s-o așezați? Baia este potrivită, datorită umidității mari a aerului, pe care îl purifică de emanațiile toxice ale produselor de curățenie și ale odorizantelor. Trebuie doar să n-o așezați lângă un calorifer.
Bougainvillea sp. Bougainvillea
Atuuri. Această plantă în nuanțe vii este perfectă când vrem să îmbrăcăm un perete, un spalier sau un colț de verandă, oferind și o priveliște plăcută. Din mai până în noiembrie, mulțimea de bractee colorate înveselește încăperea.
Unde s-o așezați? Veranda sau grădina de iarnă sunt locurile ideale pentru ca planta să reînflorească abundent. În climatele blânde, poate ierna pe balcon, cu ghiveciul și coroana protejate.
Calatea – Calathea sp. sau Planta-păun
Atuuri. Aspectul său stufos acoperă trunchiul desfrunzit al altor plantele verzi și îmbogățește compozițiile florale. Purifică aerul prin frunzișul abundent, care maschează baza pieselor, de mobilier și colțurile.
Unde s-o așezați? Intrarea și camera de zi par locurile perfecte pentru această familie de plante decorative. Baia este potrivită, dacă e suficient de mare pentru a permite dezvoltarea frunzișului. Asociați-o cu alte plante verzi, pentru o bună umiditate atmosferică.
Palmier pitic – Chamaedorea elegans
Atuuri. Două specii, C. seifrizii și C. elegans, sunt eficiente în eliminarea, în mare parte, a formaldehidei, a xilenului, benzenului, tricloretilenei și a amoniacului din casă.
Unde s-o așezați? Camera de zi este, desigur, cea mai potrivită. Se va simți bine și în bucătărie sau în baie, dacă sunt luminoase, dar și în dormitoare. Dacă lucrați acasă, așezați-o în birou, pentru a respira un aer mai sănătos.
Cactus lumânare – Cereus peruvianus
Atuuri. Neutralizează până la 25% din undele electromagnetice nocive și din radiațiile emise de cuptoarele cu microunde, aparatele electrice și electronice. Cea mai depoluantă specie este Cereus peruvianus monstruosus.
Unde s-o așezați? Alături de computer, de televizor, de imprimantă și de telefonul fără fir. Așezați-o nu departe de sursele de poluare electromagnetică, în birou și în camera de zi, dar într-un loc în care să nu treceți cu mâinile pe lângă spinii ei. O puteți amplasa și în bucătărie, dacă aveți loc lângă cuptorul cu microunde.
Chlorophytum sau Voalul-miresei – Chlorophytum comosum
Atuuri. Este cea mai eficientă pentru oxigenarea unei încăperi și pentru absorbția substanțelor toxice ca benzen, formaldehidă, monoxid de carbon, xilen și toluen.
Unde s-o așezați? În orice încăpere. Va face aerul mai respirabil, reducând potențialul alergen în toată casa. Se dezvoltă foarte bine suspendată, pe o piesă de mobilier ferită de curenți de aer sau pe o măsuță.
Areca – Chrysalidocarpus lutescens
Atuuri. Acționează asupra emisiilor de toluen și xilen. Absoarbe, de asemenea, însă în cantități mici, formaldehida și benzenul. Frunzișul ei este apreciat în birouri pentru efectul relaxant.
Unde s-o așezați? Un salon mare este indicat pentru , buna ei dezvoltare. Alegeți această plantă dacă locuiți într-o casă noua sau recent renovată, pentru a elimina xilenul din vopsea.
Viță-de-apartament – Cissus sp.
Atuuri. Absoarbe formaldehida și dezvoltă, în scurt timp, un număr mare de frunze, care contribuie la buna oxigenare a încăperii.
Unde s-o așezați? Oferiți-i un arac acoperit cu mușchi și se va înfășură pe el, crescând în înălțime și ocupând un loc mic pe sol. De aceea poate fi așezată în orice cameră. Poate fi cultivată suspendată sau ca plantă-covor într-un bac, ori o puteți pune pe o piesă de mobilier, să atârne.
Clivia – Clivia sp.
Atuuri. Cele circa 20 de flori formează buchete mari, colorate, foarte apreciate la sfârșitul iernii, când atmosfera este încă cenușie. Culorile sale vii sporesc tonusul și buna dispoziție, ca un remediu eficient împotriva tristeții.
Unde s-o așezați? Planta are o anvergură mare, iar exemplarele vârstnice ating 90 cm în diametru. Camera de zi și bucătăria sunt cele mai potrivite pentru a profita de această plantă toată ziua, iar un al doilea ghiveci în dormitor asigură un început de zi vesel. Puneți-o în valoare pe o măsuță, ferită de curenții de aer, sau pe o mobilă joasă, unde să poată fi văzută ușor.
Croton – Codiaeum variegatum
Atuuri. Deși, cu excepția formaldehidei, absoarbe puțini poluanți, suprafața mare a frunzelor sale contribuie la oxigenarea interioarelor. În spațiile de lucru, poate forma paravane între birouri, pentru a atenua zgomotele și a crea o ambianță plină de culoare.
Unde s-o așezați? Orice încăpere luminoasă este potrivită, ca și verandele sau băile. Evitați bucătăria, dacă este mică. Puneți planta pe podea dacă e înaltă, ferită de curenți de aer.
Arborele de cafea – Coffea arabica
Atuuri. Are un aspect original, fiind decorativ pentru interioarele contemporane. Purifică atmosfera și poate fi pus într-un colț pentru a „îndulci” contururile unei încăperi.
Unde s-o așezați? Un salon vast, mobilat minimalist, este cel mai potrivit pentru calitățile decorative ale acestui arbust. Va contribui la atenuarea formelor prea dure. Poate fi așezat, de asemenea, într-o cameră cu pereți mari, de sticlă.
Cordiline – Cordyime sp.
Atuuri. Frunzișul generos, în culori atrăgătoare, eterizează și revigorează. Această plantă aduce un plus de dinamism încăperii prin ținuta verticală a frunzelor și aspectul avântat al siluetei sale.
Unde s-o așezați? În camera de zi, într-un hol de intrare luminos, într-o baie cu suprafață mare sau în dormitor, pentru a înviora colțurile și a masca unele unghiuri agresive.
Crassula – Crassula sp.
Atuuri. Captează de obicei amoniacul din aer, fiind eficientă în primul rând pentru absorbția undelor electromagnetice. Este rar atacată de paraziți și nu necesită îngrijiri multe, fiind deci ușor de cultivat, perfectă pentru începători.
Unde s-o așezați? În încăperile în care folosiți produse de curățenie (baie, bucătărie) și alături de aparatele electromagnetice (cuptor cu microunde, computer etc.). Foarte compactă, poate fi așezată pe birou.
Ciclamă – Cyclamen persicum
Atuuri. Culorile ei dinamizează interioarele din octombrie până în martie, atunci când avem nevoie de pete de culoare pentru a înveseli cenușiul înconjurător. Ciclama captează, în parte, formaldehida și xilenul din aer.
Unde s-o așezați? O încăpere spre nord sau spre este ideală o bucătărie sau un salon cu soare puțin. Vara, scoateți-o pe balcon, la umbră, înconjurată de frunzele altor plante.
Papirus – Cyperus papyrus
Atuuri. Silueta sa conferă o notă originală interioarelor. Nevoia constantă de umezeală a papirusului pornite mărirea gradului de umiditate în încăperi și evitarea aerului uscat, care afectează negativ persoanele sensibile. Aspectul său simplu este liniștitor.
Unde s-o așezați? în fața unui perete de sticlă, orientat spre vest sau est, ori pe fondul alb al unui perete dintre încăperi. De asemenea, încadrează elegant o canapea sau o măsuță. Nu-I puneți aproape de sursele de încălzire.
Dipladenia – Dipladenia sp.
Atuuri. Durata considerabilă a înfloririi, din mai până în noiembrie, este un atu în interior. Florile atrag atenția, dar frunzele sunt la fel de decorative, semănând cu cele ale arborelui de cauciuc, dar mai mici.
Unde s-o așezați? în camera de zi, pentru a profita de florile deschise vara. O puteți pune și în dormitor; nu e parfumată, deci nu provoacă dureri de cap. În perioada de repaus, trebuie ținută într-o încăpere răcoroasă și luminoasă.
Dracena – Dracaena sp.
Atuuri. Două specii sunt mai eficiente pentru depoluarea atmosferei. D. fragrans absoarbe xilenul, tricloretilena și formaldehida, iar D. marginata elimină xilenul. Și celelalte specii au calități depoluante: de pildă D. deremensis „Janet Craig” și „Warneckii”.
Unde s-o așezați? La intrare, pe hol sau în birou, chiar dacă nu sunt foarte luminoase. În camera de zi puteți așeza mai multe dracene, grupate sau răspândite. Poate sta și în dormitor, fiindcă nu e toxică și nici periculoasă pentru copii.
Poinsettia – Euphorbia pulcherrima
Atuuri. Purifică aerul, captând o parte din formaldehida degajată de mobilier, de spuma de etanșare, de textile și de vopsea. În plus, este și foarte decorativă înveselește locuința, oferă plăcerea și mulțumirea de a avea așa o minune în casă.
Unde s-o așezați? în camera de zi în perioada sărbătorilor și în toate încăperile pe care vreți să le decorați Așezați, de pildă, mai multe plante pe treptele unei scări. Puneți-le în camerele adulților, dar nu și în ale copiilor.
Smochin-plângător – Ficus benjamina și alii
Atuuri. Ficus benjamina neutralizează formaldehida, xilenul și amoniacul. Ficus alii este eficient împotriva formaldehidei, a xilenului și mai ales a tricloretilenei. Frunzișul abundent permite camuflarea unui colț prea evident sau separarea a două spații ale aceleiași încăperi.
Unde să-l așezați? În camera de zi, pe verandă sau în birourile mari, unde va înviora spațiul. Plantele tinere pot fi așezate în dormitor, într-o bucătărie mare sau pe palierul unei scări.
Ficusul de cauciuc – Ficus elastica
Atuuri. Dintre toți ficușii, acesta combate cel mai eficient formaldehida. Mărimea frunzelor sale asigură, de asemenea, o bună oxigenare și atrage praful atmosferic, care poate fi eliminat ștergând frunzișul în mod regulat.
Unde să-l așezați? Camera de zi, veranda sau un hol mare, la intrare, sunt cele mai potrivite deoarece planta devine poarte voluminoasă. Exemplarele tinere pot fi puse în dormitor, pentru a combate formaldehida emanată de mobilă și mochetă.
Ficus-liră – Ficus lyrata
Atuuri. Poate înviora singur o încăpere; trecând pe lângă el, nimeni nu poate rezista tentației de a-i atinge frunzele. Totodată, depoluează eficient atmosfera datorită suprafeței mari a frunzelor, captând formaldehida și alți compuși organici volatili.
Unde să-l așezați? Dimensiunile sale pot fi deranjate într-o încăpere mică. Într-o cameră în formă de L, așezați-l în fața colțului. De asemenea, poate separa intrarea de zona de zi.
Ficus târâtor – Ficus pumila
Atuuri. Poate fi așezat oriunde aveți un loc pe care trebuie să-l ascundeți. Într-un apartament, va acoperi rapid un grilaj din sârmă, creând structuri decorative. Lăsat liber în ghiveci, se revarsă plăcut de pe colțul unei piese de mobilier.
Unde să-l așezați? Baia și bucătăria sunt cele mai umede încăperi, fiind deci apreciate de ficuși, dar și veranda și camera de zi sunt indicate, dacă pulverizați frunzele în mod regulat.
Gardenie – Gardenia jasminoides
Atuuri. Eleganța ei constituie un element de decor rafinat. În plus, emană un parfum foarte puternic deseori declanșator al vechilor amintiri, de pildă la persoanele vârstnice. În seră sau într-o încăpere mare, prezența ei va fi remarcată, fără a sări în ochi.
Unde s-o așezați? într-o verandă, grădină de iarnă, alături de alte plante verzi, care vor mări umiditatea atmosferică. Parfumul său va fi mai puțin amețitor. Evitați dormitoarele și camerele mici, deoarece parfumul ei poate provoca dureri de cap.
Gerbera – Gerbera jamesonii
Atuuri. Întreaga plantă are proprietăți depoluante, fiind, deci, una dintre primele plante pe care este indicat s-o aveți în casă. Absoarbe în cantități mari benzenul, formaldehida, toluenul și tricloretilena, plus monoxidul de carbon.
Unde s-o așezați? Pervazul ferestrei este un loc excelent, în orice încăpere. Planta nu emană parfum și nu depășește 40 cm înălțime. Poate decora, deci, încăperile și, mai ales, camerele copiilor, care au ocazia de a o îngriji.
Iederă – Hedera sp.
Atuuri. Oferă un frunziș abundent, absorbind eficient formaldehida și benzenul. Combate, de asemenea, toluenul, tricloretilena și xilenul.
Unde s-o așezați? Pe piesele de mobilier, pe măsuțe, oriunde pot exista acumulării de benzen solvent prezent în vopsele, cerneluri, materiale plasticei și detergenți. Bucătăria, camera de zi, sufrageria, dar și atelierul sau biroul sunt potrivite.
Hibiscus – Hibiscus rosa-sinensis
Atuuri. Florile se deschid din mai până în octombrie, planta fiind, deci, atrăgătoare o mare parte din an. Trimit cu gândul la tărâmuri îndepărtate, sinonime cu drumețiile și călătoriile, având efect liniștitor.
Unde s-o așezați? Veranda este un loc potrivit, cu condiția să fie ferită de razele soarelui de vară. O cameră de zi luminoasă este la fel de indicată, dacă nu e prea caldă iarna. Planta poate decora, de asemenea, un dormitor sau o baie luminoasă.
Amarilis – Hippeastrum sp.
Atuuri. Este o minunăție care echivalează cu o opera de artă. Imaginea ei ne încântă când revenim acasă, iar parfumul delicat al florilor sale ne destinde. Florile nu se deschid toate odată și durează 3-4 săptămâni fiecare.
Unde s-o așezați? Oferiți-i un loc de onoare în camera de zi, pe o măsuță într-un spațiu luminos. Poate fi așezată în sufragerie sau într-un dormitor mare, deoarece parfumul ei ușor nu este deranjant nici măcar pentru persoanele sensibile.
Kentia – Howea forsteriana
Atuuri. Absoarbe benzenul emanat în aer de produsele de curățenie, de odorizantele de cameră, de rășinile pentru parchet și de fumul de țigară, dar și hexanul din vaporii de benzină. Aspectul său se integrează în decorul contemporan sau în interioarele lipsite de structură, precum atelierele.
Unde s-o așezați? Camera de zi este cea mai potrivită pentru această plantă, a cărei dezvoltare necesită spațiu mult. Așezați-o lângă o canapea, în colțul unui perete, pe laterala unei piese de mobilier masive, a cărei prezență în încăpere va deveni mai puțin evidentă.
Kalanhoe – Kalanchoe sp.
Atuuri. Rezistă la aerul foarte cald al apartamentelor iarna, înflorind pitoresc. Este apreciată de copii, care o pot cultiva în camerele lor. Oxigenează eficient aerul în toate încăperile. Așezată pe birou, detensionează grație culorilor energizante (roz, galben, roșu etc.)
Unde s-o așezați? Dimensiunile mici vă permit s-o așezați oriunde în casă, mai ales la baza plantelor mari. Poate sta bine în camera copiilor, printre bibelouri, pe masa din bucătărie etc.
Levănțică – Lavandula sp.
Atuuri. Levănțică alungă insectele parazite, care nu agreează parfumul ei puternic. Protejează trandafirii de păduchi și alți dăunători. Uscată, parfumează așternuturile, alungă acarienii și are o acțiune antibacteriană recunoscută. Florile au proprietăți calmante și antistres.
Unde s-o așezați? Locurile însorite de pe balcon sunt ideale, că și pervazul ferestrelor orientate spre sud. Plantați-o pe lângă fațada casei, pentru a alunga furnicile și insectele nedorite.
Maranta – Maranta sp.
Atuuri. Captează o parte din formaldehida din aer, fiind, totodată, un bun indicator al uscăciunii atmosferice, la fel de dăunătoare pentru noi ca și pentru plante. Când frunzele ei rămân rulate și se usucă, trebuie să pulverizați toate plantele sau să reduceți încălzirea.
Unde s-o așezați? Evitați cu orice preț polița de deasupra caloriferului, iarna. Dormitoarele sunt locuri excelente pentru maranta, care poate „verifica” nivelul de umiditate a aerului. Frunzele nu sunt toxice pentru copii.
Melisa sau Roiniță – Melissa officinalis
Atuuri. Este foarte atrăgătoare pentru albine și alungă furnicile, grație mirosului puternic. Cu parfum citric, îndepărtează țânțarii. Frunzele uscate parfumează lenjeria și, sub formă de infuzie, atenuează durerile de cap, fiind digestive și stimulente.
Unde s-o așezați? Profitați de capacitatea sa de a alunga insectele și așezați-o pe pervazul ferestrei sau pe marginea balconului. Dacă o puneți afară, aveți grijă să fie într-un loc însorit.
Mentă sau Izmă bună – Mentha x piperita
Atuuri. Cu aroma sa picantă, menta împrospătează atmosfera și interiorul dulapurilor. Mirosul său atenuează greața și simptomele sinuzitei. Constituie un excelent repulsiv, cu acțiune împotriva insectelor parazite; în Evul Mediii-era folosită pentru purificarea aerului în încăperile comune.
Unde s-o așezați? într-un vas mare, la intrare sau lângă ușa bucătăriei, ori pe pervazul lat al unei ferestre. Pe balcon, agățați ghivece de balustrada acestuia, în exterior.
Ferigă de cameră – Nephrolepsis exaltata
Atuuri. Are excelente capacități de absorbție a formaldehidei și xilenului. Fiind ușor de găsit în florării, are un preț accesibil. Alegeți mai multe, de dimensiuni mici, pentru a profita de acțiunea lor benefică în toată casa.
Unde s-o așezați? Baia este cea mai potrivită pentru această plantă, căreia îi place atmosfera umedă. În camera de zi sau în bucătărie, rezervați-i un loc spațios, pentru că tulpinile se revarsă peste marginile ghiveciului, pe toată circumferința lui.
Busuioc – Ocimum basilicum
Atuuri. Pe lângă calitățile aromatice recunoscute în gastronomie, busuiocul are și alte atuuri. Folosit încă din Evul Mediu, era apreciat pentru că alunga insectele grație mirosului puternic și proprietăților profilactice.
Unde s-o așezați? Pe pervazul ferestrelor, în interior sau în exterior, pentru a-l avea la îndemână. Puteți culege astfel câteva frunze pentru aromatizarea mâncărurilor sau pentru parfumarea încăperilor, răsfirându-i des frunzele pentru a-și elibera parfumul.
Mușcată – Pelargonium sp.
Atuuri. Mușcatele sunt împărțite în două categorii: cele comune, care emană un miros puternic de geraniol și pe care bunicile noastre le așezau pe pervazul ferestrei pentru a alunga țânțarii, și cele cu frunze parfumate, fiecare specie degajând un altfel de parfum (de trandafir, de mentă, de lămâie etc.).
Unde s-o așezați? Decorați pervazul ferestrelor cu aceste plante care înfloresc tot anul. Le puteți pune pe verandă, în curte și în camerele de zi cu pereți de sticlă. Cele curgătoare se cultivă suspendate, aproape de ușa de la intrare.
Peperomia – Peperomia sp.
Atuuri. Diversele varietăți au culori diferite, toate apreciate pentru decorarea interioarelor: P. argyreia are frunze rotunde, cu dungi argintate, P. obtusifolia are frunze cărnoase, lucioase, iar P. caperata are frunzele gofrate, în formă de inimă.
Unde s-o așezați? Dormitorul este ideal, planta ocupând puțin loc. În camera de zi, asociați-o cu dracena și cu diverși ficuși, pe care îi pulverizați i frecvent, pentru a profita și ea de umiditatea atmosferică.
Avocatier – Persea gratissima
Atuuri. Frunzișul pe care îl dezvoltă permite crearea unui fundal sau decorarea unui colț gol. În birouri, structurează spațiul când este susținut de un spalier. Într-un atelier înalt, oxigenează aerul grație frunzișului bogat.
Unde să-l așezați? în camera de zi, așezați-j’ j aproape de fereastră, pentru a avea lumină puternică, fără soare direct. Se simte mai bine în încăperi mari, ca atelierele, holurile, camerele de zi deschise și bucătăriile spațioase.
Orhidee – Phalaenopsis
Atuuri. Nu absoarbe cantități mari de poluanți, dar elimină din aer o parte din formaldehicla emisă de mobilier de mochete sau covoare. În plus, se integrează bine în interioarele contemporane. Dacă doriți să aveți în casă doar o singură plantă, aceasta poate fi o Phalaenopsis.
Unde s-o așezați? Evitați locurile expuse la curenții de aer și cele fără lumină suficientă. Cel mai bine este s-o așezați pe o masă joasă, în mijlocul camerei de zi sau pe o măsuță, lângă canapea. Nefiind parfumată, poate sta în dormitor.
Filodendron – Philodendron sp.
Atuuri. Frunzișul sau impunător oxigenează atmosfera interioarelor. Absoarbe, de asemenea, formaldehida, mai ales specia Philodendron erubescens „Red Emerald”. Filodendronul fals, Monstera deliciosa, are aceleași calități depoluante.
Unde să-l așezați? Dacă vreți să-l păstrați ani îndelungați, are loc doar într-un salon vast, o fostă hală sau un atelier. La vârste înaintate, îi puteți susține tulpina agățând-o, de pildă, de plafon.
Curmal – Phoenix roebelenii
Atuuri. Această specie, diferită de phoenixul cu frunze rigide și ascuțite, disponibil în magazinele horticole, absoarbe foarte eficient formaldehida și xilenul. Când cumpărați un exemplar cu tulpini multiple, diametrul coroanei devine considerabil. Depoluant în încăperile mari, este totodată și decorativ.
Unde să-l așezați? Camera de zi este potrivită, la fel ca biroul și atelierele, unde puteți cumpăra mai multe plante, pentru a purifica tot aerul din interior.
Rapis – Rhapis excelsa
Atuuri. Este una dintre cele mai eficiente plante pentru eliminarea amoniacului din atmosferă, testele plasându-l în fruntea listei. Absoarbe, de asemenea, cantități mari de formaldehida, degajată de mobilierul din plăci aglomerate, și de xilen.
Unde s-o așezați? Toate încăperile în care se folosesc des produse de curățenie au de câștigat de pe urma acestui palmier: bucătărie, atelier, cameră de zi, baie, birou etc.
Azalee de interior – Rhododendron indicum
Atuuri. Capabilă să absoarbă de două ori mai multă formaldehidă decât alte plante verzi, azaleea elimină, în primul rând, amoniacul din atmosferă.
Unde s-o așezați? Atenție, nu-i plac curenții de aer. La fel ca orice plantă cu flori neparfumate, poate fi așezată în orice încăpere. Acțiunea sa depoluantă este recomandată mai ales în camerele în care se folosesc des produse de curățenie, ca bucătăria, baia etc.
Rută de grădină sau Virnant – Ruta graveolens
Atuuri. Datorită mirosului puternic îndepărtează muștele, iar în grădină alungă șoarecii de câmp și chițcanii. Acționează și împotriva păduchilor, fiind recomandată asocierea sa cu plante. Pe balcon, protejează trandafirii din ghiveci.
Unde s-o așezați? E utilă în apropierea căsuțelor de grădină, de-a lungul fața caselor sau la intrarea într-o pivniță de curte. Pe un balcon spațios, rezistă la soarele direct, dar nu și la vântul rece. În funcție de orientarea balconului, așezați-o de-a lungul peretelui sau într-un colț.
Saintpaulia sau Violetă de Africa – Saintpaulia ionantha
Atuuri. Înflorește de mai multe ori pe an, acesta fiind unul dintre avantajele ei, pe lângă faptul că nu ocupă mult loc. Frunzele sale rotunjite, cu aspect odihnitor, sunt acoperite de perișori foarte moi. Mângâiată, atenuează tumultul gândurilor.
Unde s-o așezați? Oriunde în casă, dacă luminozitatea e bună, mai ales în birou, pe masă, în dormitor. Este o companie ideală în ateliere. Vara, puneți-o în apropierea unei ferestre cu perdea.
Sansevieria – Sansevieria trifasciata
Atuuri. Ideală pentru începători, acționează pe termen lung, eliminând din aer o parte din benzen, formaldehidă, xilen, toluen și tridoretilenă. Aspectul său longilin, se integrează în orice decor.
Unde s-o așezați? în camera de zi, în bucătărie și în dormitor deopotrivă. Când e tânără, nu ocupă mult loc și își păstrează mult timp aceeași formă. În dormitor, așezați-o la înălțime, pentru ca frunzele ei să nu fie la îndemâna copiilor.
Schefflera – Schefflera actinophylla
Atuuri. Benzenul, formaldehida și xilenul sunt cei trei poluanți pe care schefllera îi poate absorbi din spațiile închise, fiind una dintre plantele eficiente pentru depoluarea aerului.
Unde s-o așezați? Într-o încăpere mare, precum camera de zi, ferită de curenții de aer. Tânără, poate fi așezată în dormitorul adulților. Seva ei este iritantă, deci nu o lăsați la îndemâna copiilor.
Cactus de Crăciun – Schlumbergera truncata
Atuuri. Robust înflorește toată iarna, din noiembrie până în martie. Când alte plante sunt în repaus, florile sale numeroase, albe, roz, violet sau roșii, înfrumusețează casa. Depoluează atmosfera, absorbind formaldehida.
Unde să-i așezați? Ajungând la 40 cm înălțime și puțin mai mult ca anvergură, își găsește ușor un loc în interior. Așezați-I pe o piesă de mobilier, pe o măsuță sau într-un colț al camerei de zi, ori suspendat, dispunere în care se simte foarte bine.
Potos (Epipremnum) – Scindapsus sp.
Atuuri. Este cea mai eficientă plantă pentru oxigenarea unei încăperi și pentru absorbirea substanțelor toxice ca benzen, formaldehidă, hexan, monoxid de carbon, xilen și toluen Dar, pentru persoanele sensibile, seva sa este iritantă.
Unde s-o așezați? Biroul, atelierul și căsuța din grădină sunt locuri în care această plantă se va dovedi benefică. Profitați, de asemenea, de efectele ei în camera de zi, așezând-o între canapea și fereastră sau pe o piesă de mobilier înaltă, dacă aveți copii mici.
Helxine – Soleirolia soleirolii
Atuuri. Este ideală pentru crearea unei ambianțe zen în interior, depoluând și însănătoșind totodată atmosfera. Se asociază perfect cu minifântânile care destind atmosfera prin susurul apei curgătoare.
Unde s-o așezați? Folosiți-o ca plantă-covor în minigrădini japoneze sau în jurul fântânilor de interior. Formează tufe de formă atrăgătoare, care pot fi plasate în camerele de zi sau pe o măsuță. În bucătărie sau în baie, îmbracă aspectuos piesele mici de mobilier.
Tei de apartament – Sparmannia africana
Atuuri. Catifelarea frunzelor sale pufoase este încântătoare; țineți-le pentru a profita de ea. Are, deci, puterea de a destinde, dar e util și pentru mascarea colțurilor evidente ale încăperilor, datorită frunzelor mari.
Unde să-l așezați? Voluminos, are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta. Așezați-l în camera de zi sau pe verandă, dar și în birouri sau holuri spațioase. Specia pitică se potrivește în încăperile mici din apartamente.
Floarea-lunii – Spathiphyllum Spatifilum
Atuuri. Conform studiilor, are unele dintre cele mai înalte capacități de a absorbi benzenul, formaldehida, xilenul, tricloretilena și amoniacul. Aspectul său decorativ permite cultivarea în casă, în birouri și în magazine, pentru a purifica atmosfera.
Unde s-o așezați? Este o plantă de care puteți beneficia oricând și oriunde vă place: pe colțul unui bar, în camera de zi, în dormitor, în baie sau la intrare.
Singonium – Syngonium podophyllum
Atuuri. La loc de frunte între plantele depoluante, este eficient împotriva xilenului și mai puțin împotriva formaldehidei. Frunzișul bogat este un alt atu pentru oxigenarea interiorului, absorbind monoxidul de carbon.
Unde s-o așezați? Asociați-o cu alte plante ca dracena, ficus și tei de apartament, în atelierele în care se folosesc adezivi, solvenți și vopsele. N-o așezați aproape de sursele de căldură, care usucă atmosfera.
Margaretă pictată – Tanacetum coccineum
Atuuri. Piretrina din florile sale acționează ca un insecticid asupra insectelor de grădină, dar nu și asupra larvelor de gărgărițe și asupra albinelor. Sub formă de pudră, florile constituie un tratament eficient împotriva dăunătorilor. Introduse în amestecurile odorizante, îndepărtează muștele și țânțarii.
Unde s-o așezați? Balconul cald este potrivit, dar se va simți bine alături de alte plante, care ridică nivelul de umiditate în jurul lor. Puteți pune plantele tinere pe pervazul ferestrei.