Cactus-afin – Myrtillocactus spp. – Acești cactuși verticali, cu spini distanțați, sunt apreciați pentru frumoasa lor culoare albăstruie.
Origine: Mexic, Guatemala.
Frunze: spinii cresc în grupuri de 3-6, pe areole bine distanțate. Spinul central este mai lung și mai închis la culoare. Tulpinile îndesate, compacte, au o nuanță verde-albăstrui-închis.
Flori: diurne, de 2-3 cm în diametru, alb-gălbui, aparvara și au stamine proeminente. Ele sunt foarte repede urmate de fructe mici, negre-violacee, care seamănă cu afinele sau cu măslinele.
Lumină: în plin soare, tot anul.
Pământ: mraniță pentru cactee, cu 15% nisip.
Îngrășământ: în aprilie-septembrie, o dată pe lună, îngrășământ lichid pentru cactee, după udare.
Umiditatea aerului: cât mai scăzută.
Udare: de două ori pe lună, din primăvară până la începutul toamnei; deloc, în restul anului.
Transplantare: la 2 ani, într-un ghiveci cu diametrul egal cu înălțimea, pentru a-i asigura stabilitatea; planta e grea.
Cerințe specifice: sunt cactuși foarte robuști, ce pot trăi afară în timpul verii, la adăpost de ploaie.
Dimensiuni: 1-2 m înălțime, în ghiveci.
Înmulțire: prin semințe, primăvara, la 20-24°C, în nisip, sau prin butășirea extremităților de tulpină, din mai până în iulie.
Longevitate: zeci de ani, în ghiveci, dacă atmosfera e uscată.
Dăunători și boli: coșenile.
Specii și varietăți: există 4 specii. Myrtillocactus geometrizans, cu spini roșietici și apoi gri și cu flori albe, este cel mai frecvent cultivat, îndeosebi var. cristata cu țesuturile albăstrii, contorsionate în forme uimitoare. Myrtillocactus cochal, cu flori diurne și nocturne, albe cu verde-purpuriu.
Sfatul nostru: cactușii-afin surprind prin greutatea lor mare, în comparație cu talia. Este, deci, necesar ca pe fundul ghiveciului să puneți o piatră mai mare, pentru a menține echilibrul plantelor voluminoase.
Verifică preț plante de interior aici!