Îngrijire și informații Cactus-de-paști – Rhipsalidopsis gaertneri (Hatiora)

Cactus-de-paști - Rhipsalidopsis gaertneri (Hatiora)

Cactus-de-paști – Rhipsalidopsis gaertneri (Hatiora) – Acești cactuși epifiți, cu tulpini plate și flori stelate, sunt numiți acum Hatiora.

Origine: pădurile și zonele stâncoase ale Braziliei.

Frunze: câțiva spini fini, dispuși pe areole rare, în lungul tulpinilor verzi, aplatizate și crenelate. Cele crenelate sunt „articulate” în segmente de 3-7 cm lungime.

Flori: diurne, în formă de stea, de 3-5 cm diametru, roz sau roșii, primăvara, la nivelul arelolelor și la extremitatea segmentelor.

Lumină: puternică, dar fără soare direct. Plasarea lângă o fereastră sau o verandă orientată spre nord este ideală.

Pământ: mraniță, pământ de ericacee și perlit, în părți egale.

Îngrășământ: în martie-septembrie, o dată pe lună, îngrășământ lichid pentru orhidee, după udare.

Umiditatea aerului: minimum 50%; vaporizați frunzele la 2-3 zile când tempera­tura depășește 20°C sau iarna, dacă atmo­sfera e uscată.

Udare: la 5-7 zile, din martie până în sep­tembrie, fără ca pământul să fie saturat de apă. La 8-10 zile, în timpul repausului de iarnă. Goliți farfurioara.

Transplantare: în martie-aprilie, la 2 ani.

Cerințe specifice: nu udați florile. Asigu­rați o perioadă rece iarna, pentru a induce înflorirea. Îl puteți cultiva agățați de ramuri sau de bucăți de scoarță, împreună cu alte plante suspendate, îndeosebi bromeliacee ca Tillandsia.

Dimensiuni: 15-20 cm înălțime și lățime.

Înmulțire: prin butășirea segmentelor de tulpini, după înflorire, într-un substrat nisi­pos (ușoară). Dacă nu udați excesiv, forma­rea rădăcinilor e garantată.

Longevitate: 3-10 ani, în ghiveci.

Dăunători și boli: coșenile.

Specii și varietăți: Rhipsalidopsis rosea, cu corole roz-viu, atârnătoare, la care petalele sunt ușor ridicate în sus, ca la pagode; Rhipsalidopsis gaertneri, cu flori roșu-portocaliu. Aceste plante sunt numite de acum Hatiora, gen din care fac parte 6 specii. Se cultivă și diverse forme hibride, cu flori mai mari, care uneori aco­peră planta.

Sfatul nostru: sunt plante de „zi scurtă” care, la începutul primăverii, au nevoie de întuneric cel puțin 12 ore pe zi. După formarea bobocilor, expuneți planta la lumină și nu o deranjați, pentru a evita căderea acestora (mai ales la scăderea bruscă a temperaturii).

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts