Lumânare-arici – Echinocereus spp. – Acești mici cactuși, între care se numără și Wilcoxia, surprind prin diametrul uriaș al florilor.
Origine: regiunile deșertice din sudul și sud-estul SUA, Mexic.
Frunze: țepi rari sau foarte numeroși, în funcție de specie. Cei mai mulți de culoare albă, având uneori o tentă roșie sau roz, la exemplarele tinere. Cresc pe muchii pronunțate.
Flori: diurne, în formă de stea, cu 8-15 cm în diametru, galbene, roz, roșii sau portol călii,în vârful tulpinilor, la începutul verii.
Lumină: intensă, în plin soare.
Pământ: mraniță pentru cactee, cu 15% nisip.
Îngrășământ: în aprilie-octombrie, lunar, îngrășământ lichid pentru cactee, diluat la 50%.
Umiditatea aerului: cât mai scăzută.
Udare: la 8-10 zile, din primăvară până la începutul toamnei, la 3 săptămâni, iarna. Speciile foarte spinoase sunt sensibile la putregai.
Transplantare: la 2 ani, fără a dezmembra tufa.
Cerințe specifice: înflorirea nu are loc decât la plantele care au avut Iarna o temperatură nocturnă de cca 10°C.
Dimensiuni: 5-50 cm înălțime, în funcție de specie; creștere foarte lentă.
Înmulțire: prin semințe, la 21-23°C, primăvara, sau prin butășirea extremităților tulpinilor, vara, fără udare.
Longevitate: 40-50 de ani, chiar și în ghiveci.
Dăunători și boli: coșenile.
Specii și varietăți: există 45 de specii. Echinocereus armatus, cu flori roz, uneori mai mari decât cactusul; Echinocereus triglochidiatus, cu tufe foarte frumoase, formate din tulpini albăstrui și puțin spinoase; Echinocereus engelmanii, cu tulpini cilindrice, spini albi și flori roz; Echinocereus fendleri, pitic, globular, cu flori violet, mai mari decât cactusul. Echinocereus leucanthus, cățărător, cu tulpini subțiri și flori albe; Echinocereus pentalopus, târâtor, cu flori roz-magenta aprins.
Sfatul nostru: nu tăiați lăstarii de la baza plantei; păstrându-i, formează o tuia frumoasă, foarte decorativă când înflorește.
Verifică preț plante de interior aici!