Despre vasele din sticlă și minisere pentru plante de interior

Pentru obținerea răsadurilor din semințe ori a butașilor gingași, nimic nu este mai potrivit decât o miniseră. Ea permite menținerea umidității necesare și încălzirea pământului. Există și recipiente decorative, destinate speciilor foarte pretențioase sau micilor bijuterii ale colecției dumneavoastră de plante.

Sfatul nostru

Alegeți un model cât mai voluminos. Plantele se simt bine în recipiente din sti­clă sau din plastic și se dezvoltă rapid. Dar nu trebuie ca frunzele lor să atingă pere­tele transparent, întrucât riscă să fie curând atacate de putregaiul cenușiu.

Chiar dacă nu aveți norocul de a deți­ne o seră sau o terasă, puteți să culti­vați plante sensibile și pretențioase, cum sunt orhideele, ferigile, bromeliaceele sau unele plante carnivore.

În apartamentele noastre acestea sunt afectate de lipsa umezelii, care e și principala cauză a eșecurilor. Este suficient să le țineți într-o „închisoa­re de sticlă“ și situația se va schimba. Apa din substrat se va evapora, dar va fi reținută între pereții de sticlă (ori de plastic) și va asigura umezeala necesa­ră plantelor.

Datorită efectului de seră, care sto­chează caloriile aduse de lumină, tem­peratura din miniseră crește, facilitând dezvoltarea plantelor în condiții opti­me, favorizând germinarea semințelor și grăbind înrădăcinarea butașilor.

Miniseră decorativă

Miniseră orizontală

Este, deopotrivă, un recipient estetic și o „bulă ecologică“, beneficiind de microclimatul descris anterior. Vor­bim aici de canistre, damigene sau de alte recipiente mari de sticlă, care pot fi transformate în mici grădini tropi­cale.

Ele pot supraviețui mulți ani dacă nu le udați prea des (recipientul este etanș) și dacă nu le expuneți la lumină directă. Pereții de sticlă pot acționa ca o lupă pentru razele de lumină puternice, lucru care poate provoca arsuri grave frunzelor.

Mai costisitoare, dar uneori ade­vărate obiecte de artă, reproducerile în miniatură ale serelor de altădată se caracterizează printr-o structură de metal care susține sticla. Diferitele modele sunt realizate la comandă de meșteri specializați.

O astfel de mini­seră va face parte din decorul camerei. Înainte de a o cumpăra, verificați cum și cât de ușor se demontează și se reasamblează diferitele sale elemente, astfel încât îngrijirea grădinii miniaturale să nu devină o corvoadă.

Orhidariumul este un fel de vitrină sau seră în miniatură, care nu are numai structura de seră, ci și toate accesoriile: încălzire, iluminare, umidificator, ven­tilator, termostat. Este o lucrare arti­zanală foarte scumpă, dar este singura ce poate asigura reușita culturii.

Miniseră înmulțitor

Denumirea este atribuită micilor reci­piente mai mult late decât înalte. În ele nu se pot cultiva decât câteva mici plante carnivore, unele microorhidee și plante-pietricele.

Aceste minisere de plastic sunt al­cătuite dintr-un bac în care se pune substratul și o cupolă transparentă, care realizează închiderea etanșă. Se creează astfel o ambianță „sufocantă“, propice înrădăcinării butașilor.

Cele mai bune rezultate sunt obținute cu modelele care dispun, pentru încăl­zire, de o rezistență electrică.

Ea va fi plasată la fundul bacului și, odată montată, ridică temperatura substra­tului la 25°C. Din păcate, nu au fost realizate încă modele cu termostat, care ar permite reglarea cu precizie a temperaturii în funcție de speciile se­mănate sau butășite.

Majoritatea miniserelor-înmulțitor nu dispun de orificii de evacuare a excesului de apă. De aceea, este bine să existe în substrat un strat drenant.

Un sfat – grădinăritul sub sticlă

Dificultatea grădinăritului într-o miniseră constă în dia­metrul mic al orificiului de intrare. Dacă nu puteți băga mâna, utilizați o baghetă de bambus, care vă va servi drept plantator. Plantele alese trebuie să fie foarte mici, ca să poată fi introduse prin deschizătura recipientu­lui fără să se strice.

Nu utilizați mraniță sau pământ de răsadniță. Din cauza umidității crescute, riscă să facă mucegai.

Nisipul grosier, pietrișul și bilele de argilă expandată sunt mult mai indicate. Mai puteți să puneți câteva straturi din materiale diferite, astfel încât aspec­tul substratului să fie estetic.

Plantele ce pot fi utilizate sunt: fittonia, pilea, peperomia, selaginela, hipoestes, violeta miniaturală, ferigi mici pentru plantarea perife­rică. În  centru, puneți câteva plante tinere de camedorea, cordiline, pleomele, croton.

Udați-le puțin, cu o soluție nutritivă (un dop de îngrășământ la 10I de apă).

  1. Umpleți recipientul până la un sfert cu bile de argilă expandată sau pietricele albe bine curățate.
  2. Utilizați plante foarte tinere cu rădăcinile intacte. Faceți un bulgăre de pământ în jurul acestora pentru a le planta mai ușor.
  3. Plantele scunde vor fi plasate lângă pereți. În mijloc puneți una înaltă, cu tulpina dreaptă. Udați și închideți sera, pentru a crește umiditatea din interior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts