Catleia – Cattleya spp. – Acestea sunt „Reginele orhideelor”, datorită splendorii și diversității florilor și culorilor.
Origine: pădurile tropicale din munții Americii Centrale și de Sud, pădurea amazoniană, între 600 și 1 800 m altitudine. Sunt orhidee epifite, crescând pe arbori, sau pe stânci (litofite).
Frunze: rigide, plate, alungite, drepte, verde-moderat. Au o creștere simpodială, respectiv, tulpinile apar la baza lăstarilor din anul precedent și poartă pseudobulbi – o îngroșare a tulpinilor care înmagazinează apă și substanțe nutritive. Legați între ei printr-un rizom orizontal subteran, pseudobulbii, în formă de măciucă, măsoară 10 cm până la 1 m, în funcție de specie. Se împart în două categorii:
- tipul labiata sau unifoliate, care are câte o frunză pe fiecare pseudobulb;
- tipul brazilian sau bifoliat, care are 2 frunze la extremitatea fiecărui pseudobulb.
Flori: tot anul, sub formă de pâlnie, aplatizate, ondulate, franjurate. Tipul labiata are 2-6 flori mari, cu partea superioară a corolei decorativă. Tipul brazilian are ciorchini formați din flori mici, numeroase. Catleia sunt splendid colorate și emană deseori un parfum plăcut, dulceag și vanilat.
Lumină: preferă lumina filtrată, de la o fereastră orientată spre apus. N-o lăsați să stea sub un soare arzător, fiindcă îi decolorează frunzele.
Pământ: un amestec clasic pentru orhidee epifite, format din rădăcini de ferigi, sfagnum, scoarță de pin, bile de polistiren expandat, spumă de poliuretan.
Îngrășământ: dacă o cultivați în rădăcini de ferigă, o dată pe lună, din mâi până în septembrie; dacă o cultivați în pământ de scoarță, la 15 zile. Îngrășământul trebuie să aibă suficient azot în perioada deformarea pseudobulbilor, primăvara, apoi să fie bogat în potasiu, ca să stimuleze înflorirea.
Umiditatea aerului: la peste 20°C, trebuie să fie de 70-80%; între 14 și 18°C, de 50-60%. De două ori pe zi, pulverizați planta cu apă dedurizată, mai ales dacă e foarte cald, pentru a menține umezeala
Udare: în perioada de creștere, la 3 zile, mai ales dacă planta este cultivată în scoarță. Lăsați substratul să se usuce puțin între două udări. Iarna, o dată pe săptămână. Utilizați apă de ploaie sau de la robinet dedurizată.
Transplantare: la 2 ani, în aprilie, într-un ghiveci strâmt. Planta trebuie descentrată pentru a să se dezvolte, prioritar, pseudobulbul frontal. Puneți un arac pentru a susține tufa. Udați-o după 10 zile de la transplantare.
Cerințe specifice: pentru înflorire este necesară o diferență de temperatură de 4-5°C între zi și noapte.
Dimensiuni: 30 cm-1,20 m.
Înmulțire: prin separare, în momentul intrării în vegetație, dacă tufa a făcut cel puțin 6-8 bulbi. Tăiați rizomul între doi pseudobulbi și replantați fiecare jumătate.
Longevitate: în apartament 1-3 ani, în seră ori verandă până la 10 ani.
Dăunători și boli: excesul de apă ori lipsa de aer proaspăt provoacă apariția putregaiului negru al frunzelor. Păduchii, tripșii, coșenilele făinoase, acarienii le atacă.
Specii și varietăți: există 40 de specii. Se încrucișează ușor (și în mod natural), așa că are și foarte mulți hibrizi. Dintre speciile botanice: Cattleya aurantiaca, bifoliată, cu flori mici estivale, portocalii sau galbene; Cattleya bicolor, bifoliată, cu flori parfumate, verzi-brune sau roz, ai partea superioară a corolei îngustă, roz-purpuriu, câteodată tivită cu alb; Cattleya bowringiana, bifoliată, cu pseudobulbi de 50 cm lungime și flori roz-purpuriu, cu partea superioară a corolei mult mai închisă la culoare, marcată cu alb; Cattleya gaskelliana, unifoliată, compactă, cu flori ce au sepalele și petalele roz și partea superioară a corolei ondulată, cu franjuri albe striate, de un roșu-fucsia, având gâtul galben-oranj, cu parfum ușor; Cattleya guttata, bifoliată, cu tulpina verticală, frunze ușor pistruiate și flori în ciorchini, verzi ca merele, pictate cu maro, cu partea superioară a corolei albă cu roz; Cattleya labiata, unifoliată, cu partea superioară a corolei roșu-magenta, striată cu purpuriu și ondulată, ce pune în valoare tonurile de roz sau alb ale florii; Cattleya skinneri, bifoliată, viguroasă, ale cărei inflorescențe poartă 10-15 flori purpurii, cu partea superioară a corolei mai închisă la culoare și un gât alb-gălbui. Numele hibrizilor intergenerici este precedat de litera „x” și le asociază pe cele ale părinților. Se cultivă la fel, uneori fiind mai ușor de crescut decât speciile botanice: x Laeliocattleya (Laelia x Cattleya), cu flori mari, grațioase, variat și intens colorate; x Sophrolaellocattleya (Sophronitis x Laelia x Cattleya), cu multe nuanțe de roșu; x Brassocattleya (Brassavola x Cattleya), cu partea superioară a corolei deseori franjurată, alb cu grena, la fel ca x Brassocattleya digbyana, cu flori ciufulite; x Brassolaeliocattleya (Brassavola x Laelia x Cattleya), cu flori enorme, în tonuri de mov. Există mii de hibrizi, care mai de care mai frumoși.
Sfatul nostru: nu le expuneți noaptea deloc la lumină; la unele specii, aceasta inhibă înflorirea.
Verifică preț plante de interior aici!