Îngrijire și informații Catleia – Cattleya spp.

Catleia - Cattleya spp.

Catleia – Cattleya spp. – Acestea sunt „Reginele orhideelor”, datorită splendorii și diversității florilor și culorilor.

Origine: pădurile tropicale din munții Americii Centrale și de Sud, pădurea amazoniană, între 600 și 1 800 m altitudine. Sunt orhidee epifite, crescând pe arbori, sau pe stânci (litofite).

Frunze: rigide, plate, alungite, drepte, verde-moderat. Au o creștere simpodială, res­pectiv, tulpinile apar la baza lăstarilor din anul precedent și poartă pseudobulbi – o îngroșare a tulpinilor care înmagazinează apă și substanțe nutritive. Legați între ei printr-un rizom orizontal subteran, pseudobulbii, în formă de măciucă, măsoară 10 cm până la 1 m, în funcție de specie. Se împart în două categorii:

  • tipul labiata sau unifoliate, care are câte o frunză pe fiecare pseudobulb;
  • tipul brazilian sau bifoliat, care are 2 frunze la extremitatea fiecărui pseudobulb.

Flori: tot anul, sub formă de pâlnie, aplati­zate, ondulate, franjurate. Tipul labiata are 2-6 flori mari, cu partea superioară a coro­lei decorativă. Tipul brazilian are ciorchini formați din flori mici, numeroase. Catleia sunt splendid colorate și emană deseori un parfum plăcut, dulceag și vanilat.

Lumină: preferă lumina filtrată, de la o fereastră orientată spre apus. N-o lăsați să stea sub un soare arzător, fiindcă îi decolo­rează frunzele.

Pământ: un amestec clasic pentru orhidee epifite, format din rădăcini de ferigi, sfagnum, scoarță de pin, bile de polistiren ex­pandat, spumă de poliuretan.

Îngrășământ: dacă o cultivați în rădăcini de ferigă, o dată pe lună, din mâi până în septembrie; dacă o cultivați în pământ de scoarță, la 15 zile. Îngrășământul trebuie să aibă suficient azot în perioada deformarea pseudobulbilor, primăvara, apoi să fie bo­gat în potasiu, ca să stimuleze înflorirea.

Umiditatea aerului: la peste 20°C, tre­buie să fie de 70-80%; între 14 și 18°C, de 50-60%. De două ori pe zi, pulverizați planta cu apă dedurizată, mai ales dacă e foarte cald, pentru a menține umezeala

Udare: în perioada de creștere, la 3 zile, mai ales dacă planta este cultivată în scoarță. Lăsați substratul să se usuce puțin între două udări. Iarna, o dată pe săptămână. Utilizați apă de ploaie sau de la robinet dedurizată.

Transplantare: la 2 ani, în aprilie, într-un ghiveci strâmt. Planta trebuie descentrată pentru a să se dezvolte, prioritar, pseudobulbul frontal. Puneți un arac pentru a susține tufa. Udați-o după 10 zile de la transplantare.

Cerințe specifice: pentru înflorire este ne­cesară o diferență de temperatură de 4-5°C între zi și noapte.

Dimensiuni: 30 cm-1,20 m.

Înmulțire: prin separare, în momentul in­trării în vegetație, dacă tufa a făcut cel pu­țin 6-8 bulbi. Tăiați rizomul între doi pseudobulbi și replantați fiecare jumătate.

Longevitate: în apartament 1-3 ani, în seră ori verandă până la 10 ani.

Dăunători și boli: excesul de apă ori lipsa de aer proaspăt provoacă apariția pu­tregaiului negru al frunzelor. Păduchii, tripșii, coșenilele făinoase, acarienii le atacă.

Specii și varietăți: există 40 de specii. Se încrucișează ușor (și în mod natural), așa că are și foarte mulți hibrizi. Dintre speciile bo­tanice: Cattleya aurantiaca, bifoliată, cu flori mici estivale, portocalii sau galbene; Cattleya bicolor, bifoliată, cu flori parfumate, verzi-brune sau roz, ai partea superioară a corolei îngustă, roz-purpuriu, câteodată tivi­tă cu alb; Cattleya bowringiana, bifoliată, cu pseudobulbi de 50 cm lungime și flori roz-purpuriu, cu partea superioară a corolei mult mai închisă la culoare, marcată cu alb; Cattleya gaskelliana, unifoliată, compactă, cu flori ce au sepalele și petalele roz și partea superioară a corolei ondulată, cu franjuri albe striate, de un roșu-fucsia, având gâtul galben-oranj, cu parfum ușor; Cattleya guttata, bifoliată, cu tulpina verticală, frunze ușor pistruiate și flori în ciorchini, verzi ca me­rele, pictate cu maro, cu partea superioară a corolei albă cu roz; Cattleya labiata, unifoliată, cu partea superioară a corolei roșu-magenta, striată cu purpuriu și ondulată, ce pune în valoare tonurile de roz sau alb ale flo­rii; Cattleya skinneri, bifoliată, viguroasă, ale cărei inflorescențe poartă 10-15 flori purpu­rii, cu partea superioară a corolei mai închisă la culoare și un gât alb-gălbui. Numele hibri­zilor intergenerici este precedat de litera „x” și le asociază pe cele ale părinților. Se cultivă la fel, uneori fiind mai ușor de crescut decât speciile botanice: x Laeliocattleya (Laelia x Cattleya), cu flori mari, grațioase, variat și in­tens colorate; x Sophrolaellocattleya (Sophronitis x Laelia x Cattleya), cu multe nuanțe de roșu; x Brassocattleya (Brassavola x Cattleya), cu partea superioară a corolei deseori franjurată, alb cu grena, la fel ca x Brassocattleya digbyana, cu flori ciufulite; x Brassolaeliocattleya (Brassavola x Laelia x Cattleya), cu flori enorme, în tonuri de mov. Există mii de hibrizi, care mai de care mai frumoși.

Sfatul nostru: nu le expuneți noaptea deloc la lumină; la unele specii, aceasta inhibă înflorirea.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts