Cymbidium – Cymbidium spp. – Această orhidee terestră sau epifită este cultivată de secole în China și Japonia.
Origine: India, China, Japonia, Australia.
Frunze: 30 cm-1 m lungime, rigide, ca niște panglici arcuite, verde-luminos, învelesc ca o teacă, în grupuri de 8-10, pseudobulbi zbârciți, sferici sau ovoizi.
Flori: de cele mai multe ori hibernale sau de primăvară, inflorescențele în formă de spic pot avea 10-30 de flori, cu un diametru de 3-10 cm, în nuanțe variate și ciudate. Sepalele și petalele, ovale și ascuțite, sunt identice. Sepala dorsală este adesea îndoită deasupra părții superioare cărnoase a corolei.
Lumină: puneți orhideele în fața unui perete de sticlă în plin soare; în perioada de înflorire, filtrați lumina printr-o perdea. Dacă lumină naturală este slabă, utilizați, iarna, lămpi speciale pentru plante.
Pământ: turbă fibroasă mărunțită, spumă de poliuretan, scoarță de pin, polistiren expandat, vermiculit, cu sau fără sfagnum.
Îngrășământ: aprilie-octombrie, la 2 udări, un îngrășământ lichid pentru orhidee sau pulverizați îngrășământ foliar.
Umiditatea aerului: minimum 40%, într-o ambianță foarte bine aerisită. Fără apă în exces. N-are rost să vaporizați vara.
Udare: la 8-12 zile iarna, dacă temperatura e mai mică de 10°C; o dată pe săptămână primăvara, la 15°C; o dată la 4-5 zile, la peste 16°C.
Transplantare: o dată la 3-4 ani, după perioada de înflorire, în vas strâmt. Nu le udați încă 2-3 săptămâni după schimbarea ghiveciului.
Cerințe specifice: nopțile răcoroase, între 8-14°C, favorizează formarea tulpinilor florale. În perioada de înflorire, țineți-o ia 18-20°C. Evitați curenții de aer rece.
Dimensiuni: 30 cm-1 m, dar tulpinile florale pot atinge și 1,50 m.
Înmulțire: dacă tufa a format cel puțin 6 pseudobulbi, când schimbați ghiveciul împărțiți-o în grupe de câte 2-3 pseudobulbi, cu frunzele aferente. Tăiați rădăcinile moarte, scurtați-le pe cele sănătoase și răsădiți orhideele în alte ghivece.
Longevitate: în casă, 3-7 ani. Înflorirea durează între 6 săptămâni și 3 luni.
Dăunători și boli: acarieni, coșenile făinoase, aleurode, păduchi.
Specii și varietăți: există 50 de specii. Cymbidium devonianum, epifită, cu ciorchini atârnători, alcătuiți din 20 de flori de un brun-închis, arămiu sau verde-oliv. Partea superioară a corolei, roz, este marcată de două pete violet-închis, dispuse pe laturile acesteia; Cymbidium eburneum, epifită, cu pseudobulbi mici și flori albe cu partea superioară a corolei galbenă; Cymbidium rubescens, cu flori mici, roșii, tivite cu alb și partea superioară a corolei galbenă, pătată cu roșu; Cymbidium bicolor, epifită, cu flori alb-crem și partea superioară a corolei împestrițată cu purpuriu. Majoritatea plantelor disponibile în comerț sunt hibrizi, care nu au nume specifice.
Sfatul nostru: puneți speciile mici, cu inflorescențe curgătoare, cum sunt Cymbidium devonianum și aloifolium, în coșuri suspendate. Din mai până în octombrie, scoateți orhideele hibride în grădină. Diferența de temperatură dintre zi și noapte favorizează înflorirea. Mugurii florali cad ușor; de aceea așteptați deschiderea florilor înainte de a muta planta într-o încăpere mai caldă.
Verifică preț plante de interior aici!