Îngrijire și informații Cymbidium – Cymbidium spp.

Cymbidium - Cymbidium spp.

Cymbidium – Cymbidium spp. – Această orhidee terestră sau epifită este cultivată de secole în China și Japonia.

Origine: India, China, Japonia, Australia.

Frunze: 30 cm-1 m lungime, rigide, ca niște panglici arcuite, verde-luminos, învelesc ca o teacă, în grupuri de 8-10, pseudobulbi zbârciți, sferici sau ovoizi.

Flori: de cele mai multe ori hibernale sau de primăvară, inflorescențele în formă de spic pot avea 10-30 de flori, cu un diametru de 3-10 cm, în nuanțe variate și ciudate. Sepalele și petalele, ovale și ascuțite, sunt identice. Sepala dorsală este adesea îndoită deasupra părții superioare cărnoase a corolei.

Lumină: puneți orhideele în fața unui perete de sticlă în plin soare; în perioada de înflorire, filtrați lumina printr-o perdea. Dacă lumină naturală este slabă, utilizați, iarna, lămpi speciale pentru plante.

Pământ: turbă fibroasă mărunțită, spumă de poliuretan, scoarță de pin, polistiren ex­pandat, vermiculit, cu sau fără sfagnum.

Îngrășământ: aprilie-octombrie, la 2 udări, un îngrășământ lichid pentru orhi­dee sau pulverizați îngrășământ foliar.

Umiditatea aerului: minimum 40%, într-o ambianță foarte bine aerisită. Fără apă în exces. N-are rost să vaporizați vara.

Udare: la 8-12 zile iarna, dacă temperatura e mai mică de 10°C; o dată pe săptămână primăvara, la 15°C; o dată la 4-5 zile, la pes­te 16°C.

Transplantare: o dată la 3-4 ani, după perioada de înflorire, în vas strâmt. Nu le udați încă 2-3 săptămâni după schimbarea ghiveciului.

Cerințe specifice: nopțile răcoroase, între 8-14°C, favorizează formarea tulpinilor florale. În perioada de înflorire, țineți-o ia 18-20°C. Evitați curenții de aer rece.

Dimensiuni: 30 cm-1 m, dar tulpinile flo­rale pot atinge și 1,50 m.

Înmulțire: dacă tufa a format cel puțin 6 pseudobulbi, când schimbați ghiveciul împărțiți-o în grupe de câte 2-3 pseudobulbi, cu frunzele aferente. Tăiați rădăcinile moar­te, scurtați-le pe cele sănătoase și răsădiți orhideele în alte ghivece.

Longevitate: în casă, 3-7 ani. Înflorirea durează între 6 săptămâni și 3 luni.

Dăunători și boli: acarieni, coșenile făi­noase, aleurode, păduchi.

Specii și varietăți: există 50 de specii. Cymbidium devonianum, epifită, cu cior­chini atârnători, alcătuiți din 20 de flori de un brun-închis, arămiu sau verde-oliv. Partea superioară a corolei, roz, este marcată de două pete violet-închis, dispuse pe laturile acesteia; Cymbidium eburneum, epifită, cu pseudobulbi mici și flori albe cu partea superioară a corolei galbenă; Cym­bidium rubescens, cu flori mici, roșii, tivite cu alb și partea superioară a corolei galbe­nă, pătată cu roșu; Cymbidium bicolor, epi­fită, cu flori alb-crem și partea superioară a corolei împestrițată cu purpuriu. Majori­tatea plantelor disponibile în comerț sunt hibrizi, care nu au nume specifice.

Sfatul nostru: puneți speciile mici, cu in­florescențe curgătoare, cum sunt Cym­bidium devonianum și aloifolium, în coșuri suspendate. Din mai până în oc­tombrie, scoateți orhideele hibride în gră­dină. Diferența de temperatură dintre zi și noapte favorizează înflorirea. Mugurii florali cad ușor; de aceea așteptați des­chiderea florilor înainte de a muta planta într-o încăpere mai caldă.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts