endrobium - Dendrobium spp.

Îngrijire și informații Dendrobium – Dendrobium spp.

Dendrobium – Dendrobium spp. – Este unul dintre cele mai diversificate genuri de orhidee. Toate speciile sunt epifite.

Origine: India, Myanmar, Thailanda, Japo­nia, Sri Lanka, Vietnam, Malaysia, Filipine, Noua Guinee, Australia, insulele din Oceanul Pacific, până la 2 000 m altitudine.

Frunze: 10-25 cm lungime, plate sau ci­lindrice, moi sau rigide, purtate în lungul unor pseudobulbi ovoizi sau fusiformi, ne­tezi ori zbârciți, atârnători ori verticali, ce iau naștere pe un rizom mic.

Flori: au forme deosebit de variate, cu pe­talele și sepalele de aceeași mărime, cele două sepale laterale fiind reunite la bază, formând o proeminență. Paleta coloristică este extrem de variată.

Lumină: aproape de o fereastră luminoa­să, la adăpost de un soare prea puternic, ce le poate arde frunzele. Iarna, este necesară o iluminare artificială (4 ore pe zi).

Pământ: scoarță de pin, rădăcini de ferigi, sfagnum, vermiculit și spumă de poliuretan, în amestec poros.

Îngrășământ: aprilie-septembrie, la 15 zile, îngrășământ lichid pentru orhidee sau pulverizați un îngrășământ foliar.

Umiditatea aerului: minimum 60%. Pulverizați-le zilnic fără să lăsați picăturile de apă să stagneze sub frunze, fiindcă se pot îmbolnăvi.

Udare: în perioada de creștere, la 3-4 zile. La speciile cu frunze caduce, în perioada de repaus la rece (12°C), la 10 zile. Iarna, cele­lalte specii au nevoie de apă săptămânal.

Transplantare: la 3-4 ani, într-un ghiveci strâmt, perforat ori într-un coș suspendat, când intră în vegetație. Puneți apoi orhideea la umbră și n-o udați 1-2 săptămâni.

Cerințe specifice: este obligatorie aerisirea optimă a rădăcinilor.

Dimensiuni: 15-60 cm înălțime și anver­gură, în ghiveci.

Înmulțire: se desprind cu grijă și se replantează plăntuțele ce apar deseori pe pseudobulbi, la nivelul mugurilor. Prin butășire din fragmente de pseudobulbi în ni­sip, la cald (25°C).

Longevitate: în casă rezistă doar câteva luni, în sera sau verandă, 3-7 ani.

Dăunători și boli: păduchi, păianjeni roșii, coșenile făinoase.

Specii și varietăți: există 1 600 de specii și mii de Dendrobium aggregatum, cu frunze persistente și flori galbene, în ciorchini are atârnă; Dendrobium aphyllum, atârnătoare, cu frunze caduce și, din iarnă până în primăvară, cu ciorchini de flori mov, având partea superioară a corolei crem; Dendrobium fimbriatum, cu frunze per­sistente și flori galbene sau portocalii, cu partea superioară a corolei franjurată; Dendrobium nobile, cu frunze caduce și flori catifelate, purpuriu-roz cu ochi maro; Dendrobium phalaenopsis, cu frunze semipersistente și flori albe și mov; Dendrobium speciosum, cu frunze persistente și flori albe, parfumate; Dendrobium superbum, cu frun­ze caduce și flori mari, parfumate, roz-violet-închis, ondulate; Dendrobium thyrsiflorum, cu frunze persistente, formează primăvara un ciorchine efemer de flori albe, cu partea superioară a corolei portocalie.

Sfatul nostru: ghivecele pentru dendrobium, înalte, dar strâmte, nu sunt stabile. E mai bine să suspendați plan­tele ori să puneți pe fundul ghiveciului un strat de pietriș. Puteți așeza ghive­ciul și într-un vas-mască mai mare, spa­țiul gol fiind umplut cu pietriș. În seră, dendrobium se dezvoltă perfect pe o ferigă arborescentă sau pe o bucată de scoarță.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *