Dendrobium – Dendrobium spp. – Este unul dintre cele mai diversificate genuri de orhidee. Toate speciile sunt epifite.
Origine: India, Myanmar, Thailanda, Japonia, Sri Lanka, Vietnam, Malaysia, Filipine, Noua Guinee, Australia, insulele din Oceanul Pacific, până la 2 000 m altitudine.
Frunze: 10-25 cm lungime, plate sau cilindrice, moi sau rigide, purtate în lungul unor pseudobulbi ovoizi sau fusiformi, netezi ori zbârciți, atârnători ori verticali, ce iau naștere pe un rizom mic.
Flori: au forme deosebit de variate, cu petalele și sepalele de aceeași mărime, cele două sepale laterale fiind reunite la bază, formând o proeminență. Paleta coloristică este extrem de variată.
Lumină: aproape de o fereastră luminoasă, la adăpost de un soare prea puternic, ce le poate arde frunzele. Iarna, este necesară o iluminare artificială (4 ore pe zi).
Pământ: scoarță de pin, rădăcini de ferigi, sfagnum, vermiculit și spumă de poliuretan, în amestec poros.
Îngrășământ: aprilie-septembrie, la 15 zile, îngrășământ lichid pentru orhidee sau pulverizați un îngrășământ foliar.
Umiditatea aerului: minimum 60%. Pulverizați-le zilnic fără să lăsați picăturile de apă să stagneze sub frunze, fiindcă se pot îmbolnăvi.
Udare: în perioada de creștere, la 3-4 zile. La speciile cu frunze caduce, în perioada de repaus la rece (12°C), la 10 zile. Iarna, celelalte specii au nevoie de apă săptămânal.
Transplantare: la 3-4 ani, într-un ghiveci strâmt, perforat ori într-un coș suspendat, când intră în vegetație. Puneți apoi orhideea la umbră și n-o udați 1-2 săptămâni.
Cerințe specifice: este obligatorie aerisirea optimă a rădăcinilor.
Dimensiuni: 15-60 cm înălțime și anvergură, în ghiveci.
Înmulțire: se desprind cu grijă și se replantează plăntuțele ce apar deseori pe pseudobulbi, la nivelul mugurilor. Prin butășire din fragmente de pseudobulbi în nisip, la cald (25°C).
Longevitate: în casă rezistă doar câteva luni, în sera sau verandă, 3-7 ani.
Dăunători și boli: păduchi, păianjeni roșii, coșenile făinoase.
Specii și varietăți: există 1 600 de specii și mii de Dendrobium aggregatum, cu frunze persistente și flori galbene, în ciorchini are atârnă; Dendrobium aphyllum, atârnătoare, cu frunze caduce și, din iarnă până în primăvară, cu ciorchini de flori mov, având partea superioară a corolei crem; Dendrobium fimbriatum, cu frunze persistente și flori galbene sau portocalii, cu partea superioară a corolei franjurată; Dendrobium nobile, cu frunze caduce și flori catifelate, purpuriu-roz cu ochi maro; Dendrobium phalaenopsis, cu frunze semipersistente și flori albe și mov; Dendrobium speciosum, cu frunze persistente și flori albe, parfumate; Dendrobium superbum, cu frunze caduce și flori mari, parfumate, roz-violet-închis, ondulate; Dendrobium thyrsiflorum, cu frunze persistente, formează primăvara un ciorchine efemer de flori albe, cu partea superioară a corolei portocalie.
Sfatul nostru: ghivecele pentru dendrobium, înalte, dar strâmte, nu sunt stabile. E mai bine să suspendați plantele ori să puneți pe fundul ghiveciului un strat de pietriș. Puteți așeza ghiveciul și într-un vas-mască mai mare, spațiul gol fiind umplut cu pietriș. În seră, dendrobium se dezvoltă perfect pe o ferigă arborescentă sau pe o bucată de scoarță.
Verifică preț plante de interior aici!