Miltonia - Miltonia spp.

Îngrijire și informații Miltonia – Miltonia spp.

Miltonia – Miltonia spp. – Aceste orhidee epifite, cu pseudobulbi cilindrici, au flori cu aspect foarte variat.

Origine: pădurile din America Centrală și de Sud, mai ales Brazilia.

Frunze: 15-30 cm lungime. Pseudobulbii are se dezvoltă pe rizomul trasant au 2 frun­ze liniare, alungite, flexibile, verde-gălbui.

Înflorire: flori solitare sau grupate câte 6-10, care depășesc 10 cm diametru. Sepalele și petalele au aceeași dimensiune. Partea superioară a corolei are adesea cu­loare contrastantă. Florile sunt foarte răsfi­rate, adesea plate, spre deosebire de multe alte orhidee.

Lumină: puternică, dar niciodată arzătoa­re, pentru speciile originare din Brazilia. Miltoniile care cresc în munții Columbiei preferă umbra ușoară. Excesul de lumină provoacă înroșirea frunzelor.

Pământ: scoarță de pin, fragmente de feri­gă, polistiren expandat, perlit, în părți egale.

Îngrășământ: la 15 zile în aprilie-septembrie și o dată pe lună în restul anului, o jumătate de doză de îngrășământ pentru rododendroni sau îngrășământ lichid pen­tru orhidee.

Umiditatea aerului: 60-70% tot anul, cu aerisire puternică. Speciile de munte suportă o atmosferă mai uscată. Vaporizați-le și cultivați-le pe pietriș umed în permanență.

Udare: la 3-4 zile în perioada de creștere, de preferință dimineața, cu apă dedurizată, la temperatura ambiantă. Mențineți sub­stratul umed. Excesul sau lipsa apei deter­mină cutarea frunzelor.

Transplantare: la 2 ani, în septembrie, într-un ghiveci cât mai strâmt, de prefe­rință din plastic, perforat.

Cerințe specifice: pentru a stimula for­marea viitoarelor flori, iarna temperatura trebuie să fie de 15°C.

Dimensiuni: 20-30 cm înălțime și anver­gură, în ghiveci. Miltonia reticulata este că­țărătoare și, în natură, atinge 7 m.

Înmulțire: prin separarea tufelor în mo­mentul transplantării, când pseudobulbii tineri se formează în afara ghiveciului.

Longevitate: 1-5 ani, în casă. Peste 10 ani în seră. Florile pot dura 5-6 săptămâni, dar cele tăiate se ofilesc repede.

Dăunători și boli: căderea mugurilor flo­rali sau ofilirea lor prematură poate fi sem­nul unei atmosfere prea închise. Este indis­pensabilă o bună aerisire (cu un ventilator).

Specii și varietăți: există 15 specii: Genul Miltonia a fost lipsit recent de unele specii care sunt acum clasate în genul înrudit, Miltoniopsis. Acesta grupează plantele nu­mite orhidee-pansele, care nu au decât o frunză pe fiecare pseudobulb. Miltonia și Miltoniopsis sunt orhidee cultivate în mod curent, fiind adesea confundate. Ele sunt hibridate în permanență între ele sau cu ge­nuri înrudite. Hibrizii obținuți au flori foarte frumoase, care înfloresc mai ușor și sunt mai rezistente decât speciile pure. Miltonia clowesii are flori autumnale în formă de stea, cu petale și sepale galbene marcate de brun-roșcat. Partea superioară a corolei are un degrade de culori, de la roz-închis la alb. Miltonia spectabilis are flori de vară roz sau roșii, a căror parte superioară a corolei are 3 pete galbene la bază. Miltonia candida face flori autumnale galben-verzui, pătate cu brun, cu partea superioară a corolei albă cu roz. Miltoniopsis phalaenopsis are flori de 5 cm, albe, pătate cu roșu-purpuriu pe partea superioară a corolei.

Sfatul nostru: fixați-o pe o bucată de scoarță și lăsați-o să se dezvolte liber, suspendată. Pentru a-i asigura umidita­tea optimă, intercalați puțin mușchi între rădăcini și suport. Vaporizați bine.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *