Livistona - Livistona chinensis

Îngrijire și informații Livistona – Livistona chinensis

Livistona – Livistona chinensis – Acest palmier cu creștele lentă ale o tulpină unică și pețioluri spinoase, destul de rigide.

Origine: China, Japonia, Taiwan.

Frunzele: 1-2 m lungime, compuse din pinule subțiri și suple, dispuse în evantai, verde-deschis. Pețiolurile au spini bruni. Pe plantele adulte, extremitatea pinulelor se arcuiește elegant.

Florile: la plantele adulte, vara, inflores­cențele ramificate de 1 m lungime sunt formate din flori crem, urmate de fructe albastru-închis.

Lumina: între iunie și septembrie, evitați complet soarele direct, deoarece îngălbe­nește frunzele. Lumină intensă iarna.

Pământ: pământ de grădină silicios și mra­niță de transplantare, cu 20% fertilizant organic pe bază de băligar și alge.

Îngrășământ: în aprilie-septembrie, o dată la 15 zile, îngrășământ lichid pentru tomate, alternativ cu îngrășământ lichid pentru citrice.

Umiditatea aerului: suportă bine atmo­sfera din casele noastre. Curățați frunzele cu un burete umed, o dată pe săptămână. Iarna, vaporizați de 2-3 ori pe săptămână.

Udare: în medie, 1-2 ori pe săptămână. Între două udări, lăsați pământul să se usuce la suprafață, pe 3 cm adâncime. Goliți farfu­ria de sub ghiveci, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.

Transplantare: primăvara, numai dacă planta este dezechilibrată sau foarte strâmtorată (la cca 3 ani).

Cerințe speciale: plantată direct în pă­mânt, Livistona chinensis poate rezista și la temperaturi foarte scăzute.

Dimensiuni: 60 cm-2 m, în ghiveci.

Înmulțire: prin însămânțare, la 25°C, în minisere, primăvara, după umezirea semin­țelor. Germinarea necesită 6 săptămâni.

Longevitate: minimum 5 ani; în casă, la maximum 15°C, iarna; peste 30 de ani în aer liber.

Dăunători și boli: păianjeni roșii vara, co­șenile iarna, îndeosebi pe plantele slăbite.

Specii și varietăți: există 28 specii. Livistona australis, cu creștere foarte lentă, poate rezista și la temperaturi de -8°C. Este cultivat în pământ în regiunile calde, depă­șind 15 m înălțime. Livistona rotundifolia, cu pinule foarte numeroase și cu frunze aproape rotunde, poate depăși 10 m într-o seră. Livistona mariae are trunchiul subțire, umflat la bază, și poartă pețioluri lungi, spi­noase, terminate cu frunze adânc decupa­te. Mai friguroase, aceste două specii nu rezistă la temperatură sub 13°C.

Sfatul nostru: tăiați pețiolurile care au căpătat pete brune, pentru a conferi plan­tei un aspect îngrijit. Fiți cu băgare de seamă la spinii ascuțiți.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *