Livistona – Livistona chinensis – Acest palmier cu creștele lentă ale o tulpină unică și pețioluri spinoase, destul de rigide.
Origine: China, Japonia, Taiwan.
Frunzele: 1-2 m lungime, compuse din pinule subțiri și suple, dispuse în evantai, verde-deschis. Pețiolurile au spini bruni. Pe plantele adulte, extremitatea pinulelor se arcuiește elegant.
Florile: la plantele adulte, vara, inflorescențele ramificate de 1 m lungime sunt formate din flori crem, urmate de fructe albastru-închis.
Lumina: între iunie și septembrie, evitați complet soarele direct, deoarece îngălbenește frunzele. Lumină intensă iarna.
Pământ: pământ de grădină silicios și mraniță de transplantare, cu 20% fertilizant organic pe bază de băligar și alge.
Îngrășământ: în aprilie-septembrie, o dată la 15 zile, îngrășământ lichid pentru tomate, alternativ cu îngrășământ lichid pentru citrice.
Umiditatea aerului: suportă bine atmosfera din casele noastre. Curățați frunzele cu un burete umed, o dată pe săptămână. Iarna, vaporizați de 2-3 ori pe săptămână.
Udare: în medie, 1-2 ori pe săptămână. Între două udări, lăsați pământul să se usuce la suprafață, pe 3 cm adâncime. Goliți farfuria de sub ghiveci, pentru a evita putrezirea rădăcinilor.
Transplantare: primăvara, numai dacă planta este dezechilibrată sau foarte strâmtorată (la cca 3 ani).
Cerințe speciale: plantată direct în pământ, Livistona chinensis poate rezista și la temperaturi foarte scăzute.
Dimensiuni: 60 cm-2 m, în ghiveci.
Înmulțire: prin însămânțare, la 25°C, în minisere, primăvara, după umezirea semințelor. Germinarea necesită 6 săptămâni.
Longevitate: minimum 5 ani; în casă, la maximum 15°C, iarna; peste 30 de ani în aer liber.
Dăunători și boli: păianjeni roșii vara, coșenile iarna, îndeosebi pe plantele slăbite.
Specii și varietăți: există 28 specii. Livistona australis, cu creștere foarte lentă, poate rezista și la temperaturi de -8°C. Este cultivat în pământ în regiunile calde, depășind 15 m înălțime. Livistona rotundifolia, cu pinule foarte numeroase și cu frunze aproape rotunde, poate depăși 10 m într-o seră. Livistona mariae are trunchiul subțire, umflat la bază, și poartă pețioluri lungi, spinoase, terminate cu frunze adânc decupate. Mai friguroase, aceste două specii nu rezistă la temperatură sub 13°C.
Sfatul nostru: tăiați pețiolurile care au căpătat pete brune, pentru a conferi plantei un aspect îngrijit. Fiți cu băgare de seamă la spinii ascuțiți.
Verifică preț plante de interior aici!