Brebenoc de Madagascar – Catharanthus roseus – Această plantă tufoasă, din familia Apocynaceelor, ale importante virtuţi medicinale.
Origine: Madagascar.
Frunze: 5 cm lungime, opuse, ovale, verde-curat, lucioase.
Flori: corole roz, fucsia şi albe, cu 5 petale plate; înfloresc în aprilie-septembrie la subsuoara frunzelor.
Lumină: vie, dar soarele direct, puternic, îi arde frunzele.
Pământ: pământ de ericacee şi mraniţă pentru muşcate, în părţi egale.
Îngrăşământ: din aprilie până la sfârşitul perioadei de înflorire, o dată pe săptămână, în apa cu care o udaţi, puneţi o doză de îngrăşământ lichid pentru plante cu flori.
Umiditatea aerului: minimum 50%.
Udare: menţineţi substratul puţin umed, dar goliţi farfurioara de sub ghiveci pentru a evita putrezirea rădăcinilor; putrezirea acestora este una dintre cauzele eşecului la cultivarea acestei plante.
Transplantare: numai dacă ghiveciul este prea mic.
Cerinţe specifice: căldura mare creşte numărul florilor. Dacă planta a supravieţuit peste iarnă, tăiaţi scurt tulpinile. Va fi viguroasă, cu siluetă compactă.
Dimensiuni: 30-50 cm înălţime şi lăţime.
Înmulţire: butăşiţi lăstarii vara, în mini-seră închisă sau însămânţaţi seminţele la cald, în terine închise, primăvara.
Longevitate: planta se aruncă după înflorirea din timpul verii, deoarece suportă greu iarna.
Dăunători şi boli: diferite ciuperci pătează frunzele în brun, dacă atmosfera este foarte umedă. Coşenilele care atacă dosul frunzelor sunt greu de distrus, fiindcă frunzele nu suportă bine produsele uleioase.
Specii şi varietăţi: florile au culori diferite, de la alb la roz, de la purpuriu la violaceu. Unele sunt bicolore ori au corolele albe sau roz cu un „ochi” roz sau grena. Plantele din grupurile „Cooler”şi „Pacifica”, bondoace şi cu flori mari, sunt cele mai apreciate.
Sfatul nostru: scoateţi planta în grădină sau pe balcon când vremea o permite. Va avea un tufiş mai bogat şi va înflori cu generozitate.
Verifică preț plante de interior aici!