Îngrijire și informații Citrice – Citrus spp.

Citrice - Citrus spp.

Citrice – Citrus spp. – Portocalii, lămâii şi alte plante asemănătoare formează grupul citricelor, din familia Rutaceelor.

Origine: Asia de Sud-Est.

Frunze: 10-20 cm lungime, alterne, ovale, mai mult sau mai puţin late, strălucitoare, verde-închis, degajează la frecare un par­fum aromat.

Flori: apar primăvara şi vara, sunt albe sau purpurii, parfumate, urmate iarna de fruc­te sferice sau ovoidale, cu coajă groasă, de culoare galben-pal până la roşu-oranj.

Lumină: lângă o fereastră spre sud, iar vara afară, în plin soare.

Pământ: pământ de grădină nisipos şi necalcaros sau substrat pentru citrice.

Îngrăşământ: primăvara, îngrăşământ organic; în timpul creşterii, un îngrăşământ pentru citrice (bogat în potasiu), la 2 udări.

Umiditatea aerului: la peste 15°C, pul­verizaţi frunzişul zilnic.

Udare: la 10-15 zile, iarna. O dată pe săptă­mână, în timpul perioadei de vegetaţie, fără să lăsaţi pământul să se înmoaie şi apa să stagneze sub ghiveci. Citricelor le putrezesc uşor rădăcinile. Apa calcaroasă provoacă cloroză, cea prea rece duce la căderea frunzelor.

Transplantare: la sfârşitul iernii, după cu­legerea fructelor, dar, la plantele în bac, pu­teţi face doar o schimbare a pământului de la suprafaţă. Aşteptaţi cel puţin o lună după aceea pentru a adăuga îngrăşăminte.

Cerinţe specifice: nu suportă diferenţele bruşte de temperatură. Au nevoie de o peri­oadă de repaus de iarnă foarte bine marca­tă, urmată de una de vegetaţie. Frigul este necesar pentru a induce înflorirea în anul următor. Aşezaţi planta în seră sau pe bal­con – ferită de îngheţ (la nevoie aco­perită cu o folie de protecţie). Este necesară o tăiere anuală pentru a echilibra forma arbustului și pentru a reduce numărul lăstarilor.

Dimensiuni: până la 2 m înălţime în ghiveci; 8 m direct în pământ.

Înmulţire: prin seminţe, foarte uşor, dar plantele obţinute produc puţine fructe. Ele trebuie utilizate ca portaltoi. Altoirea se face în mai sau în septembrie.

Longevitate: 10 ani, în ghiveci.

Dăunători şi boli: păduchi, coşenile cu scut şi făinoase şi acarieni.

Specii şi varietăţi: genul cuprinde 16 specii. Munca de selecţie a profesioniştilor a dus la obţinerea unor varietăţi bine adap­tate la cultivarea în ghiveci.

Sfatul nostru: vasele cu roţi facilitează mutarea plantelor mari. Nu folosiţi reci­piente cu rezervă de apă, citricelor nu le place să stea „cu picioarele în apă”.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts