Hoia (Floarea-de-porțelan) - Hoya spp

Îngrijire și informații Hoia (Floarea-de-porțelan) – Hoya spp

Hoia (Floarea-de-porțelan) – Hoya spp – Această plantă vivace, agăţătoare, din familia Asclepiadaceelor, are flori care seamănă cu niște bijuterii.

Origine: Asia, Indonezia, Australia.

Frunze: 3-6 cm lungime, opuse, eliptice, lanceolate, rigide, cărnoase.

Flori: din iunie-octombrie, pe tulpinile tinere, la subsuoara frunzelor apar umbele, formate din peste 30 de flori în formă de stea, alb-lăptos, cu o consistenţă ceroa­să. Multe specii emană un parfum ameţi­tor, perceptibil de la 2 m.

Lumină: suportă greu soarele direct, mai ales vara, în orele foarte calde ale zilei.

Pământ: pământ de ericacee și mraniţă bentru cactuși, în părţi egale, cu scoarţă sfărâmată și cărbune de lemn.

Îngrășământ: în aprilie-septembrie, de 2 ori pe lună, îngrășământ pentru ericacee sau pentru cactee.

Umiditatea aerului: vara, stropiţi-o cu vaporizatorul de două ori pe săptămână, dar nu pe flori; pulverizare zilnică iarna.

Udare: așteptaţi ca pământul să se usuce pe o adâncime de 2-3 cm de la suprafaţă. Folosiţi apă dedurizată, la temperatura camerei.

Transplantare: în aprilie, la 2-3 ani, fără a schimba mereu ghiveciul.

Cerinţe specifice: planta nu înflorește decât pe tulpini ramificate, deci nu ezitaţi să le tăiaţi; repausul de iarnă este obligato­riu, iar curenţii de aer îi sunt fatali.

Dimensiuni: până la 2 m înălţime, în ghi­veci, până la 10 m în natură.

Înmulţire: butășiţi tulpini de 10 cm, în tim­pul primăverii, la căldură (24°C),în ames­tec în părţi egale de nisip de râu și turbă (dificil).

Longevitate: 2-3 ani în casă, 10 ani în seră.

Dăunători și boli: coșenilele făinoase sunt frecvente și periculoase.

Specii și varietăţi: există 200 de specii. Hoya lanceolata ssp bella, cu ciorchini cu zece flori albe cu un ochi roșu; Hoya carnosa, cu frunze mai mari și ciorchini cu 30 de flori parfumate, de culoarea fildeșului. Celelalte forme prezentate în ilustraţii sunt plante de colecţie, cu foarte multe flori, dar foarte rar comercializate.

Sfatul nostru: echilibraţi hoia după în­florire. Nu tăiaţi tulpinile care au înflo­rit, deoarece acestea pot înflori din nou anul următor, dar le puteţi scurta.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *