Îngrijire și informații Lapageria (Clopoțelul-de-Chile) – Lapageria rosea

Lapageria (Clopoțelul-de-Chile) - Lapageria rosea

Lapageria (Clopoțelul-de-Chile) – Lapageria rosea – Această plantă cu tulpina lungă, agățătoare, din familia Liliaceelor, este considerată o adevărată comoară a botaniștilor.

Origine: pădurile umede din Chile.

Frunze: 8-12 cm lungime, alterne, persis­tente, ascuțite, verde-închis, rigide, cu tex­tură ceroasă, dispuse pe tulpini sinuoase.

Flori: corole cărnoase de 5-10 cm, în for­mă de clopoțel, roz-viu aproape roșu, în iulie-octombrie.

Lumină: niciodată soare direct; umbră.

Pământ: pământ de ericacee, pământ de grădină, perlit și 15% fertilizant pe bază de băligar și de alge.

Îngrășământ: aprilie-august, la 15 zile, îngrășământ lichid pentru ericacee, după udare.

Umiditatea aerului: se usucă dacă atmosfera devine caldă și uscată. Măriți umiditatea ambiantă și împrospătați-o prin pulverizări și prin aerisiri frecvente.

Udare: o dată pe săptămână, lăsând mranița să se usuce puțin între 2 udări.

Transplantare: anual, la începutul primă­verii, într-un ghiveci larg și adânc deoarece rădăcinile sunt voluminoase și puternice; drenajul trebuie să fie bun.

Cerințe specifice: trăiește mai bine într-o seră sau pe o verandă. Palisați-o pe un spali­er ori înfășurați-i ramurile pe un arc metalic.

Dimensiuni: până la 2 m înălțime, în ghiveci.

Înmulțire: semănată în martie, la 18°C, în seră, după ce semințele au fost înmuiate 2 zile în apă. Înflorește după 3 ani.

Longevitate: un sezon în apartament; peste 5 ani într-o seră rece.

Dăunători și boli: coșenile.

Specii și varietăți: există o singură spe­cie, Lapageria rosea var albiflora, cu flori albe-crem, puse în valoare de frunze gri-verzi; „Nash Court” cu fiori roz-suav cu pete mai închise la culoare.

Sfatul nostru: din mai până în septem­brie, puneți-o în grădină, la umbra unui arbore. Cultivarea ei este dificilă din cauza căldurii uscate a verii, nu a frigului iernii. Țineți-o într-o atmosferă ușor jilavă.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts