Îngrijire și informații Protea – Protea spp.

Protea

Protea – Protea spp. – Acest arbust bine ramificat, din familia Proteaceelor, are flori spectaculoase.

Origine: Africa de Sud.

Frunze: 5-15 cm lungime, alterne sau în spirală, de 5-15 cm lungime, rigide, simple, ascuțite, verde-albăstrui sau verde-închis.

Flori: în funcție de specie, în mai-iulie apar inflorescențe în formă de con de 5-20 cm dia­metru, cu bractee exterioare rigide și strânse.

Lumină: în plin soare, tot anul.

Pământ: pământ de grădină, perlit și tur­bă, în părți egale.

Îngrășământ: nu suportă fosforul. Puneți-i, o dată pe lună, un îngrășământ pentru cactee la jumătate din concentrația recomandată.

Umiditatea aerului: le place o ambianță destul de uscată, nu le pulverizați.

Udare: în medie, o dată pe săptămână, tot anul. Substratul nu trebuie să se usuce complet. Excesul de apă, chiar temporar, provoacă putrezirea rapidă a rădăcinilor.

Transplantare: anual, primăvara, într-un ghiveci mai mult larg decât înalt.

Cerințe specifice: dacă le udați cu apă nededurizată, frunzele se îngălbenesc. Tratați-le imediat cu un produs pe bază de chelat de fier.

Dimensiuni: până la 1 m înălțime în ghi­veci, 1-3 m în natură.

Înmulțire: însămânțarea e ușoară, dar se­mințele se găsesc greu în Europa. Plantele tinere cresc foarte încet. Butășirea, la cald, e rezervată profesioniștilor.

Longevitate: 35 ani, într-o verandă, un sezon în casă.

Dăunători și boli: phytophtora (mană):

Specii și varietăți: există 115 specii, din­tre care pentru cultivarea înl ghiveci sunt propuse: Protea cynaroides, cu flori enorme, care seamănă cu anghinarea; Protea eximia, cu bractee spatulate, roșii; Protea neriifolia, cu frunze lanceolate; Protea repens, cu flori de 10 cm diametru, roz și crem; Protea longifolia, cu flori alungite, alb-verziu și brac­tee roz catifelate pe margini.

Sfatul nostru: tăiați protea după înflo­rire, reducând la 5 cm fiecare lăstar care a avut la extremitate flori.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts