Streptocarpus – Streptocarpus x hybridus – Această plantă rizomatoasă, din familia Gesneriaceelor, este înrudită de aproape cu Sinningia.
Origine: zonele umede ale Africii de Sud, malurile lacurilor, Kenya, Tanzania.
Frunze: 20-35 cm lungime, în rozetă, alungite, verde-mat, încrețite, păroase.
Flori: mai-octombrie, buchete de 3-5 flori de 3-6 cm diametru, cu colorit variat, sunt purtate pe tulpini florale fragile, ce se ridică deasupra frunzelor.
Lumină: înflorirea e excelentă în apropierea unei ferestre orientate spre est sau vest. O expunere ușor umbrită este apreciată de plantă din iunie până în septembrie.
Pământ: mraniță de frunze necernută, scoarță compostată, nisip și turbă albă.
Îngrășământ: aprilie-septembrie, o dată pe lună, îngrășământ lichid pentru roșii și unul pentru plante cu flori, alternativ.
Umiditatea aerului: apreciază atmosfera umedă dintr-o baie; nu trebuie vaporizat.
Udare: apă dedurizată, la 8-12 zile; iarna; de 2 ori pe săptămână, vara, fără să lăsați fundul ghiveciului să stea în apă.
Transplantare: anual, primăvara, puneți rizomul în substrat nou, fără să măriți ghiveciul.
Cerințe specifice: nu suportă fumul sub nicio formă.
Dimensiuni: 20-35 cm înălțime și anvergură pentru hibrizi.
Înmulțire: prin butășirea frunzelor în nisip în minisere închise, cu încălzire de fond (25°C), ușoară.
Longevitate: planta se aruncă după înflorire.
Dăunători și boli: cicade, tripși.
Specii și varietăți: există 130 specii de Streptocarpus, dintre care se cultivă mai ales hibrizii roz, roșii, albi sau bleu. Streptocarpus wedlandii și Streptocarpus grandis sunt specii uimitoare, care formează o frunză enormă și o inflorescență lungă, albă, roz sau bleu, care durează mai multe luni. Planta moare după înflorire.
Sfatul nostru: Udați planta prin scufundarea ghiveciului, 15 minute, în apă, deoarece frunzele au tendința de-a se păta și de-a mucegăi pentru că rețin umiditatea.
Verifică preț plante de interior aici!