Asplenium

Îngrijire și informații Asplenium – Asplenium spp.

Asplenium – Asplenium spp. – Ferigă din familia Aspleniaceelor, se cunosc peste 700 de specii diferite.

Origine: toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Frunze: cu aspect variabil, compacte, verde-strălucitor, formând o rozetă în pâlnie, sau fine și dantelate. Nervura principală, brună, puternic marcată.

Flori: fiind plante primitive, ferigile nu produc flori.

Lumină: nu le priește lumina solară directă, trebuie să stea la 3 m distanță de o fereas­tră orientată spre sud.

Pământ: mraniță pentru plante verzi, tur­bă albă și pământ de ericacee, în părți ega­le. Este neapărat necesar un drenaj bun, prin baza ghiveciului.

Îngrășământ: mai-septembrie, o dată la 15 zile, îngrășământ lichid pentru plante verzi, diluat la jumătate față de doza reco­mandată de producător.

Umiditatea aerului: cât mai ridicată. Ca toate ferigile, iarna trebuie pulverizată cu apă la temperatura camerei, de 1 -2 ori pe zi.

Udare: udați bine substratul de 2-3 ori pe săptămână, până la 24°C. La tempe­raturi mai mari, udare zilnică. Când tem­peratura scade, aportul de apă trebuie redus. Iarna, la 16-18°Cîn casă, udați-o bine o dată la 8 zile. Sub 15°C, udați doar o dată la 10 zile.

Transplantare: anual, primăvara, li plac vasele largi.

Cerințe specifice: fără curenți de aer și uscăciune; umezeala în exces este dăună­toare, mai ales apa rămasă în mijlocul pâl­niei de frunze la Asplenium nidus.

Dimensiuni: 30-100 cm înălțime și dia­metru, în funcție de specie, înmulțirea: dificilă; se seamănă sporii, în minisere, pe pat cald (22°C), în februarie-martie.

Longevitate: 3-10 ani în casă.

Dăunători și boli: coșenilele atacă, de preferință, nervura centrală și fața infe­rioară a frunzelor. Tratați-o preventiv, dar nu cu preparate uleioase.

Specii și varietăți: Asplenium bulbiferum are bulbi, care se înrădăcinează la contactul cu solul; Asplenium nidus are frunze late, care formează o cupă amplă. Asplenium antiquum are frunze lungi, ondulate.

Sfatul nostru: asplenium se dezvoltă bine într-o baie cu fereastră și în vase suspendate.

Verifică preț fertilizator pentru Asplenium aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *