Îngrijire și informații Begonia de frunze – Begonia spp.

Begonia de frunze – Begonia spp. – Există peste 900 de specii ale acestei plante cu rizomi, din familia Begoniaceelor.

Origine: primele begonii decorative de frunze, provenite din nord-estul Indiei (Assam), au fost aduse în Marea Britanie în 1858. Altele au fost importate din Malaysia, în jurul anului 1940, și au dat naștere numeroșilor hibrizi actuali.

Frunze: asimetrice, rotunjite, în formă de ri­nichi sau de inimă, ascuțite, deseori păroase sau gofrate, ori cu desene în diverse culori (pete, dungi, degradeuri, rețea de vinișoare).

Flori: mici, roșii, roz, albe, fără a fi de­corative. Colecționarii le elimină pentru a favoriza creșterea plantei.

Lumină: mai-septembrie, țineți-le într-un loc ferit de lumina directă a soarelui, um­bros, dar expuneți-le în plină lumină în restul anului.

Pământ: amestec în părți egale de mraniță pentru plante verzi, turbă albă și nisip de râu. Adăugați un pumn de fertilizant organic pe bază de băligar și alge la un ghi­veci de 14-18 cm diametru,

Îngrășământ: aprilie-august, udați-l cu soluție fertilizantă (1 dop de îngrășământ lichid la 10I apă).

Umiditatea aerului: trebuie să fie scă­zută iarna, într-o încăpere răcoroasă. Nu pulverizați niciodată frunzele. Puneți plan­tele pe un pat de pietriș umed ori grupați mai multe plante, astfel încât transpirația plantelor să crească umiditatea.

Udare: vara, de două ori pe săptămână, iarna, așteptați ca substratul să se usuce pe o adâncime de 2 cm. Nu lăsați niciodată ca fundul ghiveciului să stea în apă, pentru că rădăcinile se sufocă.

Transplantare: la începutul primăverii, când rădăcinile au umplut complet ghive­ciul. Nu tasați pământul, rădăcinile cărnoase sunt fragile. Puneți pe fundul ghiveciului un strat de pietriș și nisip, suficient de gros pentru a drena și a echilibra volumul și greutatea tufei, astfel încât ghiveciul să nu se răstoarne.

Cerințe specifice: nu suportă curenții de aer, poluarea (în special tutunul), valurile de căldură, umiditatea prea mare.

Dimensiuni: 20-40 cm înălțime și diame­tru pentru majoritatea varietăților. Unele exemplare de colecție rare, ca Begonia aconitifolia, pot avea o anvergură de 1 m.

Înmulțire: prin butași de frunze, tot tim­pul anului. Tăiați dintr-o frunză pătrate cu latura de 2 cm și puneți-le cu nervurile în jos pe mranița umedă dintr-o farfurie. Acoperiți cu o pungă de plastic transparent, susținută de o sârmă în formă de arc. Mențineți mranița umedă. În 1 -2 luni apar plăntuțele.

Longevitate: 1-3 ani în apartament; 4-10 ani în sere sau pe verande.

Dăunători și boli: când au prea multă apă, tulpinile și frunzele sunt invadate de diverse ciuperci. Mana, putregaiul cenușiu și oidium sunt cele mai frecvente. În verile calde și uscate apar și păianjenii-roșii.

Specii și varietăți: Begonia rex este cea mai cunoscută. Are mulți hibrizi argintii, purpurii, roz; Begonia masoniana sau ‘Crucea-de-fier’ are un semn brun-purpuriu in centrul frunzelor; Begonia bowerae are frunze elegante, păroase, verde-smarald, pătate cu ciocolatiu pe margini; Begonia listada, cu frunze alungite, poartă un semn fluorescent verde-deschis pe nervura prin­cipală; Begonia glazioui, numită și Buhrle Marx, mai puțin cunoscută, are toate ner­vurile de un verde strălucitor.

Sfatul nostru: reînnoiți anual, prin butășire, soiul dumneavoastră preferat, pentru că begoniile îmbătrânesc foarte repede. Supravegheați centrul tufei și frunzele inferioare, primele care fac mu­cegai sau făinare. Tăiați frunzele și tul­pinile care dau semne de îmbolnăvire și îmbătrânire și udați-le mai puțin, pen­tru că sporii ciupercilor parazite se pro­pagă foarte rapid la begonii.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *