Cordyline fruticosa

Îngrijire și informații Cordiline – Cordyline fruticosa

Cordiline – Cordyline fruticosa – Arbust din familia Agavaceelor, formează o tufă, al cărei trunchi își pierde frunzele cu trecerea anilor.

Origine: Oceania, Asia tropicală.

Frunze: lanceolate, groase, de 25-40 cm lungime, colorate în verde, roșu, alb-crem sau purpuriu, în funcție de varietate.

Flori: abia după 10 ani apare o tijă florală de 30-50 cm lungime, care vara poartă ste­luțe albe, parfumate.

Lumină: cele cu frunze verzi pot sta în locuri slab luminate, dar cele cu frunze colorate trebuie ținute în apropierea geamurilor.

Pământ: mraniță pentru plante verzi, pământ de grădină și nisip de râu, în părți egale.

Îngrășământ: mai-septembrie, de două ori pe lună, în timpul udărilor, puneți îngrășământ lichid pentru plante verzi sau încorporați în substrat, când schimbați ghiveciul, granule cu eliberare lentă.

Umiditatea aerului: pulverizați apă pe frunze, o dată pe zi, mai ales iarna.

Udare: se face când substratul este uscat pe o adâncime de 2-3 cm, cu apă necalcaroasă, la temperatura camerei.

Transplantare: la 2-3 ani, în martie, când planta pare dezechilibrată.

Cerințe specifice: feriți planta de curent, iar iarna aveți grijă ca temperatura să fie constantă și să nu depășească 13°-15°C.

Dimensiuni: până la 1,5 m în diametru și înălțime într-un bac mare. Între 3 și 4 m la plantele adulte în seră. Creșterea anuală este lentă, de 10-20 cm.

Înmulțire: butași din tulpină in miniseră încălzită.

Longevitate: în interior, 3-5 ani. Cu vâr­sta, planta își pierde frunzele. Așezați-o într-un bac, cu specii mai scunde.

Dăunători și boli: în mai-iunie pot apărea păduchi pe lăstari. Coșenile. Păianjeni-roșii vara, dacă e prea uscat.

Specii și varietăți: nenumărate soiuri: Red Edge, roșu cu verde; Tricolor, pătat cu roz, purpuriu și crem, pe fond verde; Erecta Alba cu margini galben-crem; Amabilis, verde-închis, alb și roz; Fire- brand, roșu-purpuriu cu nervuri mai deschise la culoare. Baby Ti, compactă, cu mar­ginea frunzelor de un roșu-arămiu. Cordyline australis este o plantă care trăiește în sud și pe coasta de vest a Atlanticului, care poate înfrumuseța o verandă sau o seră rece. Ajunge la 3 m înălțime și are frunze tari și flori albe, parfumate.

Sfatul nostru: nu cumpărați exem­plare cărora li s-au tăiat frunzele sau care au frunze cu puncte brune pe ele. Dacă planta dumneavoastră își pierde prea repede frunzele, tăiați tulpina la 30-50 cm de la bază. Frunzele vor apă­rea sub tăietură.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *