Îngrijire și informații Feriga arborescentă – Alsophila australis (Cyathea)

Alsophila australis

Feriga arborescentă – Alsophila australis (Cyathea) – Ferigă din familia Cyatheaceelor, ale cărei pețioluri formează treptat un ”trunchi”.

Origine: Australia de Est.

Frunze: tinerii stoloni cărnoși, solzoși, se des­fac în imense frunze verde-deschis, crestate, de peste 1 m lungime și 40 cm lățime, cu tije­le acoperite de mici solzi brun-roșietici.

Flori: fiind plante primitive, ferigile nu produc flori.

Lumină: soarele direct ofilește extre­mitatea frunzelor tinere. Pentru a se dez­volta bine, trebuie să aibă lumină filtrată.

Pământ: turbă și pământ de ericacee, în părți egale.

Îngrășământ: mai-octombrie, săptămâ­nal, îngrășământ lichid pentru plante verzi.

Umiditatea aerului: cât mai ridicată. De 1-4 ori pe zi, tot anul, pulverizați frunzele și tulpina.

Udare: iarna, de 2 ori pe săptămână, vara zilnic, având grijă ca tulpina să fie bine udată.

Transplantare: primăvara, din 2 în 2 ani.

Cerințe specifice: trebuie sprijinită cu un arac dacă trunchiul tinde să se îndoaie. Rădăcinile ei nu sunt suficient de puternice pentru a susți­ne greutatea umbrelei de frunze.

Dimensiuni: în apartament, depășește rareori 2 m. În natură atinge 4 m. După 5 ani, umbrela de frunze poate ajunge la 2-3 m în diametru.

Înmulțire: însămânțare în seră, dificilă, numai pentru profesioniști.

Longevitate: zeci de ani.

Dăunători și boli: uscăciunea.

Specii și varietăți: Alsophila australis, numită azi Cyathea cooperi. Cyathea medullaris are frunze arcuite, cu pețioluri ne­gre. Cyathea dealbata, cu o peliculă mată pe dosul frunzelor și pe tulpină.

Sfatul nostru: trebuie să aibă 3-4 m2 de spațiu. Vara țineți-o în grădină, din mai până în octombrie, adăpostită sub un arbore. Este indicată utilizarea unui sistem de stropire automatizat, prin microaspersoare, plasat în centrul coro­namentului.

Verifică preț ferigă în ghiveci aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts