Îngrijire și informații Dracena (dragonier) – Dracaena spp.

Dracena ghiveci

Dracena (dragonier) – Dracaena spp. – Arbust din familia Agavaceelor, se comportă ca un mic arbore cu tulpini multiple.

Origine: Africa tropicală. Asia. Australia America de Sud, insulele Canare.

Frunze: 30-80 cm lungime, liniare, sub formă de panglică, arcuite sau ondulate groase, deseori panașate. La unele specii se termină cu un spin.

Flori: majoritatea dracenelor nu înfloresc în ghiveci, în apartament. În natură, paniculli terminali de flori albe parfumate sunt urmați de fructe roșii sau galbene.

Lumină: vie, dar vara razele directe ale soarelui ard frunzele. Puneți ghiveciul la 1 m distanță de o fereastră orientată spre sud sau sud-vest. Iarna e necesară lumina directă pentru a evita îngălbenirea.

Pământ: mraniță pentru plante verzi, pă­mânt de grădină și nisip de râu, în părți egale. Trebuie să asigurați un drenaj foarte bun, punând în ghiveci, la fund, un strat de 3 cm din bile de argilă sau pietriș.

Îngrășământ: la 10-15 zile, în martie-octombrie, puneți îngrășământ lichid pentru plante verzi.

Umiditatea aerului: pentru a atenua uscăciunea prea mare din casă, puneți ghiveciul pe un pat de pietriș umed și pulverizați zilnic frunzele cu apă, pe față și pe spate.

Udare: în doze mici, la 3-7 zile, în funcție de temperatură. Lunar, cufundați ghiveciul până la două treimi într-un vas mare cu apă până când nu mai apar bule de aer, după care lăsați-l să se scurgă. Reînce­peți să udați planta după o săptămână de la această procedură. Nu cultivați în bac cu rezervă de apă fiindcă putrezesc rădăcinile.

Transplantare: nu schimbați ghiveciul decât după cel puțin doi ani, atunci când rădăcinile dracenei l-au umplut-ochi. În fiecare primăvară, refaceți pământul de la suprafață cu o mraniță îmbogățită cu un fertilizant pe bază de alge și băligar. Exem­plarele mari pot fi păstrate mult timp utili­zând aceste proceduri.

Cerințe specifice: deși frunzele sunt tari, nu suportă produsele pentru luciu. Folosiți un burete sau o hârtie absorbantă îmbiba­tă cu bere pentru a șterge frunzele de praf, acestea fiind electrostatice.

Dimensiuni: 50-250 cm înălțime în ghiveci și 80-120 cm anvergură. 5-15 m în natură.

Înmulțire: tot anul, butășire din creșterile terminale, prin tăiere de fragmente de 15 cm fiecare, cu cel puțin două perechi de frunze, în minisere închise sau în apă. Butășire prin fragmente de 10 cm din plantele prea des­frunzite (mai ales la Dracaena marginata).

Longevitate: 5-15 ani în casă.

Dăunători și boli: coșenilele provoacă de- colorarea frunzelor. Pot fi îndepărtate cu un bețișor cu vată, îmbibat în bere sau oțet.

Specii și varietăți: există 40 de specii. Dracaena deremensis, cu frunze lungi și în­guste, lanceolate, are mai multe varietăți, dintre care Compacta, cu buchete dese, verzi-închis, și Bausei, cu panașuri foarte evazate. Dracaena frograns are frunze late, în rozetă, colorate de o bandă lată gal­benă pe mijloc. Dracaena marginata este asemănătoare oarecum cu Yucca, având frunzele și tulpina fine, fiind specia reco­mandată debutanților într-ale grădină­ritului în casă pentru că suportă uscăciunea din apartamente și udatul neregulat.

Dracaena sanderiana este rezervată celor cu experiență, deoarece crește încet, iar frun­zele ei, de un verde cenușiu, mărginite de două benzi galbene, au tendința să se ră­sucească și să se ruleze.

Sfatul nostru: vara, scoateți Dracaena marginata în grădină sau pe terasă, într-un loc umbrit.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts