Polistic (feriguță sau ferigă-șarpe) – Polystichum setiferum – Această ferigă rustică, din familia Dryopteridaceelor, se aclimatizează bine în ghiveci, în interioare.
Origine: pădurile montane din Europa.
Frunze: frunze mari, verzi, crescute din rizom, cu foliole divizate, elegante.
Flori: fiind plante primitive, ferigile nu produc flori.
Lumină: niciodată soare direct, nici iarna. Puneți feriga la 1 -2 m de fereastră, în loc umbrit.
Pământ: un amestec în părți egale din pământ de ericacee fibroase și mraniță de frunze, cu 15% fertilizam pe bază de băligar.
Îngrășământ: când crosele tinere încep să apară, puneți-i plantei, de 2 ori pe lună, după udare, un îngrășământ lichid pentru plante verzi, organic.
Umiditatea aerului: la peste 15°C, pulverizați feriga zilnic.
Udare: în aprilie-septembrie, de 2-3 ori pe săptămână. larna, un pahar pe săptămână.
Transplantare: imediat după ce ați cumpărat-o, apoi anual, în martie.
Cerințe specifice: aveți grijă ca frunzele să nu vină în contact cu vreo fereastră sau cu un perete. Așezați-o astfel încât aerul să i circule ușor împrejurul ei.
Dimensiuni: 40-70 cm înălțime în vas, 40 cm-1 m anvergură în natură și peste 1 m înălțime.
Înmulțire: semănarea sporilor, acoperită. Câteodată frunzele produc niște bulbili, care se pot desprinde și, puși în mraniță umedă, dau o nouă ferigă.
Longevitate: un an în casă, numai dacă planta iernează la răcoare, fără să înghețe.
Dăunători și boli: pete negre criptogamice în încăperi umede.
Specii și varietăți: există 200 de specii, majoritatea cultivate în aer liber. Polystichum setiferum ‘Herrenhausen’, cu frunze mai late: ‘Dahlem; cu frunze îndreptate în sus; ‘Plumosodivisilobum’, cu frunze multiplu decupate. Polystichum tsussimense, feriga de Coreea, mai mică, cu frunze triunghiulare, rezistă mai bine iarna.
Sfatul nostru: scoateți feriga în grădină la umbră sau în balcon la jumătatea lui aprilie și aduceți-o înăuntru la 15 octombrie, pentru a o păstra cât mai mult.
Verifică preț plante de interior aici!