Agavă - Agave spp.

Îngrijire și informații Agavă – Agave spp.

Agavă – Agave spp. – Aceste plante suculente, din familia Asparagaceelor, formează tulpini florale imense.

Origine: America Centrală, Antile.

Frunze: alungite, triunghiulare, mai mult sau mai puțin concave, cu marginea nete­dă sau dințată. Sunt terminate printr-un spin ascuțit (doar Agave attenuata nu are). Unele specii sunt pătate cu alb ori au benzi centrale sau marginale albicioase, ori în nuanțe cenușii sau albastre.

Flori: clopoței sau pâlnioare, grupate în inflorescențe purtate de tulpini florale de câțiva metri înălțime. Nu înfloresc decât la vârste înaintate (10 ani).

Lumină: multă, în plin soare. De la jumă­tatea lui mai, afară, la aer.

Pământ: pământ de grădină, nisip grosi­er, turbă, în părți egale.

Îngrășământ: vara, lunar, îngrășământ pentru cactee, sărac în azot.

Umiditatea aerului: nu are rost s-o pul­verizați cu apă.

Udare: iarna, lunar; vara, la 7-10 zile. Apa să nu stagneze în inima rozetelor.

Transplantare: anual, în aprilie, la speci­ile cu creștere rapidă; altfel la 2 ani, în vas strâmt.

Cerințe specifice: maximum de lumină și iernare la rece (8°C).

Dimensiuni: 15 cm-1,50 m diametru.

Înmulțire: prin separarea și plantarea lăs­tarilor care au făcut rădăcini. Prin butășirea mlădițelor fără rădăcini într-un amestec de 20% mraniță și 80% nisip grosier. Prin semințe, la începutul primăverii, la 20-22°C.

Longevitate: agavele înfloresc și fac fruct o singură dată în timpul vieții; după ce înfloresc, mor.

Dăunători și boli: coșenile.

Specii și varietăți: există 200 de specii. Agave americana, cu frunze albăstrui; „Variegata”, cu frunzele cu margini galbene; „Mediopicta”, marcată cu o bandă crem pe centrul frunzelor; Agave stricta are frunze înguste, dispuse într-un ghem; Agave victoriae-reginae și ferdinandi-regis au pete albe, ce brăzdează frunzele; Agave parviflora și filifera au frunzele acoperite de firișoare lungi, albe, ondulate; Agave parryi, de un magnific gri-albăstrui, rezistă și la temperaturi scăzu­te; Agave attenuata nu are spini și formează o inflorescență în „gât de lebădă”; Agave ferox are frunzele mari, mărginite de dinți bruni; Agave horrida are frunze eliptice, lan­ceolate, cu dințișori ascuțiți; Agave ghiesbreghti are frunzele ovale, late, foarte ascuțite, mărginite de dinți albi; Agave pumila, pitică, are frunze gri-verzui, tivite cu alb; Agave pygmaea are frunze late, plate, cu dinți albi și lungi, asemănători cu cei de rechin.

Sfatul nostru: transplantați cât mai ra­pid agava de curând cumpărată, într-un ghiveci de lut ars. Așteptați să dea lăstari noi ori frunze și apoi udați-o. N-o puneți într-un loc de trecere, unde spinul ei terminal ar putea cauza răni serioase.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *