Lumânarea-munților - Oreocereus spp.

Îngrijire și informații Lumânarea-munților – Oreocereus spp.

Lumânarea-munților – Oreocereus spp. – Aceste Cactee formează tufe de tulpini verticale, mai mult sau mai puțin acoperite de o pilozitate albă.

Origine: până la 4 200 m, în Anzi.

Frunze: spinii sunt înfipți în areole mal mult sau mai puțin lânoase, în funcție de specie și altitudinea la care cresc. Pilozitatea îi pro­tejează atât de excesul de căldură, cauzat de soarele foarte intens, cât și de temperaturile nocturne scăzute, de până la 0°C. Tulpinile cilindrice au muchii bine conturate.

Flori: diurne, de 5-10 cm diametru, tubu­lare, adesea roșii sau oranj, în vârful tulpini­lor, doar la plantele adulte.

Lumină: în plin soare, tot anul. În aparta­ment, așezați-l sub un luminator sau în apro­pierea unui perete de sticlă. Rotiți regulat ghiveciul, pentru ca toată suprafața cactu­sului să primească aceeași lumină.

Pământ: mraniță pentru cactee, cu 20% pietriș calcaros și nisip silicios.

Îngrășământ: în aprilie-octombrie, o dată pe lună, îngrășământ lichid pentru cactee.

Umiditatea aerului: redusă. Asigurați-i o bună ventilație. Speciile acoperite cu o pilo­zitate bogată sunt foarte sensibile la putre­gai, dacă atmosfera este umedă.

Udare: la 7-10 zile, din primăvară până la sfârșitul verii. Reduceți progresiv frecvența udărilor și opriți total din noiembrie până la jumătatea lunii martie.

Transplantare: în aprilie, anual pentru plantele tinere, la 3-4 ani pentru exem­plarele mature și voluminoase.

Cerințe specifice: sub 10°C, nu mai crește. Atunci trebuie lăsat complet fără apă, într-o ambianță uscată, pentru a evita apariția putregaiului. Frigul și umezeala provoacă leziuni grave, care lasă cicatrici inestetice, afectând eleganța siluetei.

Dimensiuni: 15 cm-1,2 m înălțime, în ghi­veci. Până la 4 m în natură pentru exempla­rele mari.

Înmulțire: prin semințe, la 20-24°C, pri­măvara, în terină cu nisip.

Longevitate: zeci de ani, dacă se respectă condițiile de cultură.

Dăunători și boli: coșenile.

Specii și varietăți: există 6 specii. Oreo­cereus celsianus, cu tulpini acoperite din abundență cu perișori albi; Oreocereus trollii, care îi seamănă foarte mult, fiind însă foar­te compact (nu depășește 1 m în înălțime). Oreocereus hendriksenianus pare și mai păros, deoarece spinii foarte lungi depășesc stratul protector mătăsos. Florile roz-închis se evidențiază pe culoarea albă a pilozi­tății; Oreocereus doelzianus este acoperit de o mătase albicioasă și are flori termi­nale roșu-carmin; Oreocereus fossulatus, în formă de coloană, cu tulpini deformate, poartă șuvițe albe și flori violet-purpuriu; Oreocereus varicolor formează un tufiș ramificat chiar de la bază.

Sfatul nostru: deși înflorirea este uneori destul de capricioasă, cactusul e apre­ciat îndeosebi pentru pilozitatea sa, care contrastează plăcut cu plăcuțele de mozaic închis la culoare puse pe supra­fața substratului.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *