Opuntia (Limba soacrei) - Opuntia spp.

Îngrijire și informații Opuntia (Limba soacrei) – Opuntia spp.

Opuntia (Limba soacrei) – Opuntia spp. – Numită și „rachetă” sau „urechea-lui-Mickey”, opuntia este un cactus îndrăgit.

Origine: din Canada până în Argentina, Chile și Antile, dar mai ales în Mexic.

Frunze: spini pe areole bine marcate. Multe specii produc glohide, un fel de spini mărunți, foarte greu de extras din piele. Alte specii au frunze în formă de solzi, care cad după ce se dezvoltă.

Flori: pe plantele mature, florile, care se deschid din primăvară până în toamnă, pe segmenții tulpinilor (rachetele) sau în mij­locul acestora, sunt roz, portocalii sau gali bene, de 5-10 cm diametru și lasă loc fruc­telor ovoidale, unele dintre ele comestibile.

Lumină: plin soare, tot anul. frământ: pământ pentru cactee, cu 15%

Îngrășământ: în aprilie-septembrie, o pată pe lună, îngrășământ lichid pentru lactee, după udare.

Umiditatea aerului: scăzută, mai ales la speciile acoperite cu „mătase” care nu tre­buie stropite.

Udare: o dată pe lună, din primăvară până în mijlocul toamnei, deloc, iarna.

Transplantare: la 3-4 ani, deoarece rădă­cinile nu trebuie deranjate des. Alegeți vase foarte largi și puțin adânci.

Cerințe specifice: numai cultura direct în pământ asigură buna dezvoltare și înflorirea plantelor mari. Baza nu trebuie îngropată la plantare, fiindcă putrezește rapid.

Dimensiuni: variabile; unele specii sunt târâtoare, altele ajung cât un arbust.

Înmulțire: prin semințe, la 22°C, primăva­ra, în terină, într-un amestec în părți egale de nisip de râu și turbă albă; se folosesc semințele numeroase, extrase din fructele care se formează după înflorire. Înmuiați semințele în apă călduță timp de 24 de ore, pentru a facilita germinarea. Fiecare seg­ment constituie un butaș potențial, care se înrădăcinează ușor.

Longevitate: 5-10 ani în ghiveci.

Dăunători și boli: coșenile.

Specii și varietăți: există 200 de specii. Opuntia ficus-indica, smochinul indian, are fructe comestibile, dar, din cauza dimensiunilor mari, nu poate fi cultivat în interior. Opuntia tunicata are tulpini cilindrice și spini albi. Opuntia basilaris, cu seg­mente albăstrui și ace roșietice. Opuntia microdasys, cu segmente mici, verzi, cu areole roșcate sau albe (la var. albispina) și lip­sita de spini (dar nu și de glohide). Opuntia invista, cu spini roșietici. Opuntia macrocentra, cu segmente încrucișate. Opuntia bergeriana, cu segmente înguste și flori roșii. Opuntia longispina, târâtoare, cu spini lungi, albi și flori portocalii mari. Opuntia stenopetala, cu numeroase flori mici, roșu-portocaliu. Opuntia imbricata, foarte ramificată, cu tulpini cilindrice, glohide galbene redutabi­le și flori roșu-purpuriu. Opuntia phaeacantha, cu segmente aplatizate, albăstrui sau purpurii, și flori mici galben-sulf etc.

Sfatul nostru: nu le așezați la îndemâna copiilor și nici în locurile de trecere din casă. Vara, scoateți exemplarele fru­moase în curte.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *