Graseta (Foaie-grasă) - Pinguicula spp.

Îngrijire și informații Graseta (Foaie-grasă) – Pinguicula spp.

Graseta (Foaie-grasă) – Pinguicula spp. – Această plantă carnivoră din familia Lentibulariaceelor plinele insectele în capcană cu ajutorul frunzelor sale lipicioase.

Origine: zonele mlăștinoase din regiunile temperate sau arctice ale emisferei nor­dice, regiunile tropicale și subtropicale din America Centrală, Argentina, Caraibe.

Frunze: 3-10 cm lungime, verzi sau verzi-gălbui, uneori roz, ovale, alungite sau rotunjite, plate, mai mult sau mai puțin ondulate, adeseori destul de late și rulate către margini; sunt dispuse în rozetă la nive­lul solului. Unele produc, după înflorire, frunze de formă diferită (plante heterofile). Frunzele secretă o substanță care atrage și digeră insectele.

Flori: cel mai adesea primăvăratice, sunt solitare, în culori vii (roz, albe, bleu, galbe­ne, violete sau purpurii), purtate de tulpini fine. Unele dintre cele de origine tropicală mai înfloresc încă o dată, vara.

Lumină: niciodată soare direct. Majo­ritatea apreciază locurile umbroase.

Pământ: speciile obișnuite cresc, fără pro­bleme, pe sol acid sau ușor alcalin, compus din 2/3 vermiculit și 1/3 turbă brună nu foarte fin mărunțită. Puteți folosi și un amestec de sfagnum, turbă albă fibroasă și nisip de râu.

Îngrășământ: nu se fertilizează; o concentrație mare de săruri minerale putând fi fatală plantei, al cărei caracter carnivor este cauzat de biotopul sărac în care trăiește.

Umiditatea aerului: minimum 75%.

Udare: în timpul sezonului cald, mențineți baza ghiveciului în permanență în apă. Din octombrie până în martie, sunt suficiente 1-2 udări pe săptămână.

Transplantare: anual, la începutul pri­măverii, când planta își reia creșterea.

Cerințe specifice: speciile tropicale putre­zesc adesea iarna. Un tratament preventiv cu un fungicid de sinteză poate să dea rezulta­te. Dar cel mai bine este să reduceți aportul de apă și temperatura la aproximativ 10°C.

Dimensiuni: 5-15 cm înălțime (frunzele). Tulpinile florale pot atinge 60 cm.

Înmulțire: la sfârșitul verii, prin separarea rozetelor care apar în jurul plantei-mamă.

Longevitate: câteva luni în casă; 1-3 ani în terariu, pe verandă sau în seră rece.

Dăunători și boli: limacși.

Specii și varietăți: există 45 de specii și numeroși hibrizi. Pinguicula grandiflora, ori­ginara din Europa de Vest, este una dintre cele mai ușor de cultivat, cu flori albastru-închis; Pinguicula sethos, cu flori roz cu mijlocul alb, seamănă mult cu Pinguicula moranensis (sau caudata), originară din Mexic, cu flori roșu-carmin; Pinguicula agnata este o specie rară, cu frunze ușor roșcate, care produce o mulțime de flori albe; Pinguicula vulgaris, specie rustică, are flori violet cu gâtul alb; Pinguicula Iutea are flori galben-aprins, aplecate.

Sfatul nostru: asigurați-i tot anul o tem­peratură de 3-5°C noaptea.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *