Graseta (Foaie-grasă) – Pinguicula spp. – Această plantă carnivoră din familia Lentibulariaceelor plinele insectele în capcană cu ajutorul frunzelor sale lipicioase.
Origine: zonele mlăștinoase din regiunile temperate sau arctice ale emisferei nordice, regiunile tropicale și subtropicale din America Centrală, Argentina, Caraibe.
Frunze: 3-10 cm lungime, verzi sau verzi-gălbui, uneori roz, ovale, alungite sau rotunjite, plate, mai mult sau mai puțin ondulate, adeseori destul de late și rulate către margini; sunt dispuse în rozetă la nivelul solului. Unele produc, după înflorire, frunze de formă diferită (plante heterofile). Frunzele secretă o substanță care atrage și digeră insectele.
Flori: cel mai adesea primăvăratice, sunt solitare, în culori vii (roz, albe, bleu, galbene, violete sau purpurii), purtate de tulpini fine. Unele dintre cele de origine tropicală mai înfloresc încă o dată, vara.
Lumină: niciodată soare direct. Majoritatea apreciază locurile umbroase.
Pământ: speciile obișnuite cresc, fără probleme, pe sol acid sau ușor alcalin, compus din 2/3 vermiculit și 1/3 turbă brună nu foarte fin mărunțită. Puteți folosi și un amestec de sfagnum, turbă albă fibroasă și nisip de râu.
Îngrășământ: nu se fertilizează; o concentrație mare de săruri minerale putând fi fatală plantei, al cărei caracter carnivor este cauzat de biotopul sărac în care trăiește.
Umiditatea aerului: minimum 75%.
Udare: în timpul sezonului cald, mențineți baza ghiveciului în permanență în apă. Din octombrie până în martie, sunt suficiente 1-2 udări pe săptămână.
Transplantare: anual, la începutul primăverii, când planta își reia creșterea.
Cerințe specifice: speciile tropicale putrezesc adesea iarna. Un tratament preventiv cu un fungicid de sinteză poate să dea rezultate. Dar cel mai bine este să reduceți aportul de apă și temperatura la aproximativ 10°C.
Dimensiuni: 5-15 cm înălțime (frunzele). Tulpinile florale pot atinge 60 cm.
Înmulțire: la sfârșitul verii, prin separarea rozetelor care apar în jurul plantei-mamă.
Longevitate: câteva luni în casă; 1-3 ani în terariu, pe verandă sau în seră rece.
Dăunători și boli: limacși.
Specii și varietăți: există 45 de specii și numeroși hibrizi. Pinguicula grandiflora, originara din Europa de Vest, este una dintre cele mai ușor de cultivat, cu flori albastru-închis; Pinguicula sethos, cu flori roz cu mijlocul alb, seamănă mult cu Pinguicula moranensis (sau caudata), originară din Mexic, cu flori roșu-carmin; Pinguicula agnata este o specie rară, cu frunze ușor roșcate, care produce o mulțime de flori albe; Pinguicula vulgaris, specie rustică, are flori violet cu gâtul alb; Pinguicula Iutea are flori galben-aprins, aplecate.
Sfatul nostru: asigurați-i tot anul o temperatură de 3-5°C noaptea.
Verifică preț plante de interior aici!