Nepenthes – Nepenthes spp. – Terestră, epifită sau cățărătoare, această Nepenthacee are capcane pasive, în formă de urne colorate.
Origine: regiunile indo-pacifice dintre Seychelles la nord; Madagascar la vest și Noua Caledonie la est, cu o concentrare mare de specii în Malaysia, Borneo, Sumatra, Filipine, Jawa și în Papua Noua Guinee. Nepenthes crește pe sol de pădure, pe stânci, în nisipul litoralului sau agățată în arbori. Majoritatea speciilor sunt concentrate în regiunile umede, dar unele suportă o alternanță sezonieră de uscat și umed.
Frunze: 20-60 cm lungime, alungite, verzi până la galben-verzui. Nervura principală se prelungește peste limbul frunzei, într-un fel de cârcel, care se termină printr-o urnă-capcană, având între 5-35 cm înălțime. Urna, aproximativ cilindrică, este umflată la bază și are deasupra un capac imobil: operculul. În jurul deschiderii urnei se află numeroase excrescențe ascuțite – peristoma, care împiedică insectele prinse în capcană să scape. Gulerul neted și lucios atrage prada și constituie un fel de tobogan pe care insectele cad în urnă. Urnele de la baza plantei diferă adesea de cele aflate aproape de vârful ei: sunt mai cilindrice și au uneori aripioare. Interiorul capcanei este acoperit cu perișori rigizi, îndreptați în jos, împiedicând evadarea prăzii. În fundul urnei se află un lichid digestiv.
Flori: sunt plante diodice. Florile mascule și cele femele cresc pe plante diferite. Grupate în buchete, ele sunt mici, cu 4 sepale, dar fără petale, cele doua sexe fiind dificil de distins.
Lumină: contrar părerilor larg răspândite, speciile de Nepenthes nu trăiesc sub coronament, ci iubesc locurile degajate; întrucât biotopul lor se află, o mare parte din an, în ceață, plantele trebuie protejate de soarele puternic cu ajutorul unei perdele.
Pământ: 40% turbă albă, 40% perlit și 20% vermiculit sau polistiren expandat.
Îngrășământ: martie-octombrie, la 10 zile, un îngrășământ lichid pentru orhidee, după udare. Fertilizați o dată pe lună, iarna.
Umiditatea aerului: 70-90%. Pulverizați regulat frunzele, în funcție de temperatura ambiantă. Utilizați apă de ploaie sau apă necalcaroasă, lăsată să stea peste noapte. Nu agreează apartamentele prea uscate, deci nu pot fi cultivate bine decât în seră sau pe verandă.
Udare: la 2 zile în perioada de vegetație, pentru a menține substratul umed în permanență; nu lăsați apa să stagneze în farfurioara ghiveciului. Utilizați apă demineralizată, apă de ploaie sau de izvor (cu concentrație mică de minerale – reziduuri uscate <50mg/l). Aveți grijă ca temperatura apei să fie cel puțin egală cu cea a încăperii în care se află planta. Iarna, udați o dată sau de două ori pe săptămână, fără ca apa să stagneze.
Transplantare: la doi ani, primăvara, în ghivece adânci de lut.
Cerințe specifice: în funcție de altitudinea la care trăiește în natură, unele specii, cum este Nepenthes rajah sau Nepenthes ventricosa, suportă un minim de 8-10°C, ca și formele hibride oferite în mod curent în comerț. Pentru speciile tropicale, minimul nocturn este de 15°C. În timpul zilei, temperatura nu trebuie să scadă sub 21°C. Fără curenți de aer.
Dimensiuni: 30-60 cm, pentru plantele cultivate în ghivece; peste 20 m în natură pentru Nepenthes ampullaria.
Înmulțire: prin butășirea tulpinilor primăvara, în spațiu închis, la cald (25-27°C). Prin marcotajul aerian al tulpinilor lungi de Nepenthes agățător, între iunie și septembrie.
Longevitate: câteva luni în casă, între 2-5 ani pe o verandă.
Dăunători și boli: păduchii și coșenilele parazitează plantele care suferă de uscăciune sau care sunt slăbite din cauza îngrășămintelor prea bogate în azot. Insecticidele din comerț prost tolerate (spray-urw sau uleiuri). Este preferabil să eliminați coșenilele observate frecând planta cu o cârpă îmbibată în săpun de Marsilia.
Specii și varietăți: există 70 de specii, la care se adaugă numeroase varietăți și hibrizi de origine naturală sau horticolă. Nepenthes bicalcarata, originară din nord-vestul insulei Borneo, crește în mlaștini, la mai puțin de 1 000 m altitudine. Frunzele sale pot să măsoare până la 60 cm lungime, cu urne între 5-13 cm înălțime. Nepenthes stenophylla crește spre 2 000 m altitudine în Borneo, iar urnele sale înguste, între 5-20 cm lungime, sunt verzi cu striații purpurii. Nepenthes villosa crește tot în Borneo, urnele de 5-12 cm diametru și 20 cm lungime fiind caracterizate de o peristomă foarte cărnoasă, roșie. Nepenthes rajah, originară de pe muntele Kinabalu din Borneo, e cea mai mare, cu urne capabile să digere un șobolan sau o pasăre. Nepenthes alata are urne cu nuanțe de brun. Nepenthes pervillei, originară din Seychelles, poate fi recunoscută ușor după urnele umflate la mijloc. În florării se comercializează de obicei hibrizi: Nepenthes x coccinea, o formă cu urne roșii, sau „Île de France”, cu urne mari, verzi, pătate și striate cu roz.
Sfatul nostru: Nepenthes nu are nevoie de o adevărată perioadă de repaus vegetativ. Mențineți-o în condiții de cultură stabile, ca temperatură și luminozitate, lăsând substratul să se usuce ușor iarna, dacă temperatura ambiantă scade sub 16°C.
Verifică preț plante de interior aici!