Îngrijire și informații Nidularium – Nidularium spp.

Nidularium - Nidularium spp.

Nidularium – Nidularium spp. – Această bromeliacee epifită formează o rozetă amplu răsfirată, care seamănă cu cea de Neoregelia.

Origine: pădurile umede ale Braziliei și ale bazinului amazonian, până la 2 000 m altitudine.

Frunze: 20-60 cm lungime, în rozetă, rigi­de, lucioase, cu margini dințate, deseori cu dungi sau pete.

Flori: un spic cu flori mici, tubulare, roșii sau albe, puse în evidență de bractee co­lorate, a căror dispunere în coroană for­mează un fel de cuib.

Lumină: puternică, dar fără soare direct.

Pământ: amestec în părți egale de turbă fibroasă, nisip grosier, mraniță de trans­plantare și scoarță mărunțită.

Îngrășământ: tot anul, vaporizați-o la 7 zile cu îngrășământ foliar.

Umiditatea aerului: 60-70%. Vaporizați zilnic frunzele.

Udare: lăsați în permanență apă necalcaroasă în inima rozetei. Udați din abun­dență substratul la 7 zile, tot anul. Goliți farfurioara.

Transplantare: plantele tinere, din 2 în 2 ani, până la înflorire.

Cerințe specifice: lumina trebuie să fie intensă, pentru ca frunzele cu dungi sau cele colorate să nu se înverzească. Înde­părtați plantele de sursele de căldură care le usucă.

Dimensiuni: 40-120 cm diametru, 20-30 cm înălțime.

Înmulțire: separați lăstarii plantei-mamă când ajung la 15 cm înălțime. Aceștia vor înflori după 2-3 ani. Numai profesioniștii pot obține plante din semințe.

Longevitate: 3-4 ani; moare la câteva luni după înflorire.

Dăunători și boli: putregaiuri dacă e ți­nută prea mult la temperatură de sub 18°C, dacă apa sau solul sunt calcaroase. Vârful frunzelor se usucă dacă aerul nu este destul de umed.

Specii și varietăți: există 25 de specii, câ­teva fiind cultivate pentru interior. Nidula­rium procerum var. kermesianum, cu bractee roșii, stropite cu galben; Nidularium billbergioides seamănă puțin cu o guzmania, cu tulpina sa floriferă galbenă, bine evidențiată deasupra frunzelor. Nidularium fulgens și hi­brizii săi, cu buchete de bractee de diferite nuanțe de roșu, sunt cei mai obișnuiți. „Fire Ball”, verde cu roșu, are numeroși stoloni, for­mând o tufa compactă. Nidularium regelioides, scheremetiewii, lindenii sunt plante de colecție superbe, dar mai rare.

Sfatul nostru: suportă greu uscăciunea aerului din casele noastre. Veți obține rezultate bune așezând ghiveciul într-un ghiveci-mască, plin cu sfagnum menți­nut umed. Este foarte util un umidificator electric.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts