Pană roz - Tillandsia spp.

Îngrijire și informații Pană roz – Tillandsia spp.

Pană roz – Tillandsia spp. – Speciile epifite ale acestei Bromeliacee cresc deseori fără pământ, prinse pe o scoarță de copac.

Origine: pădurile din America tropicală și subtropicală, Antile, SUA.

Frunze: foarte diferite de la o specie la alta, înguste și efilate, 3-12 mm lățime și 5-25 cm lungime. Frunzele cenușii sunt acoperite de solzi, care captează umidita­tea ambiantă. Frunzele verde-închis, fine, parțial solzoase, de 20-40 cm lungime, sunt înguste, liniare, semiverticale. Frunzele netede, plate, fără spini, sunt verde-viu și ating 40 cm lungime.

Flori: primăvara și toamna, flori tubulare, grupate în spice aplatizate, pe o tulpină flo­rală scurtă. La anumite specii, inflorescența este însoțită de bractee parțial suprapuse, foarte colorate, deosebit de longevive.

Lumină: puternică, nu în plin soare.

Pământ: nisip, turbă fibroasă, mraniță de frunze și de scoarță, pentru cele verzi. Sug • pendați-î&pe celelalte pe un suport, fără niciun substrat.?

Îngrășământ: în mai-septembrie, la 15 zile, vaporizați-le cu îngrășământ foliar.

Umiditatea aerului: minimum 60%, când temperatura atinge 15°C.

Udare: formele epifite nu se udă, dar se vaporizează. Cele cultivate în ghiveci se udă o dată pe săptămână. Dacă temperatura este scăzută iarna, țineți-le aproape fără apă.

Transplantare: este inutilă pentru cele cu frunze cenușii; la 2-3 ani pentru celelalte.

Cerințe specifice: o perioadă de repaus vegetativ la rece, iarna, este benefică pen­tru înflorire.

Dimensiuni: 20-60 cm lungime.

Înmulțire: separați lăstarii în momentul în care au atins 7-10 cm lungime.

Longevitate: 3-5 ani, după înflorire. Apoi moare.

Dăunători și boli: coșenile.

Specii și varietăți: există 400 de specii. Tillandsia cyanea și lindenii, cu flori albastre, sunt cel mai des vândute la ghivece; Tillandsia usneoides, „Barba-moșului”, numită și „Mușchi-spaniol”, este cea mai spectaculoasă cu încâlceala ei de tulpini argintate, ce cresc fără pământ; Tillandsia dyeriana este foarte elegantă, cu inflorescențe roșii-portocalii, pe pețioluri fragile.

Sfatul nostru: verificați dacă tilandsiile pe care le-ați cumpărat au fost reproduse de horticultori, pentru că multe specii, mai ales dintre cele epifite, sunt în prag de dispariție în habitatul lor natal.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *