Vanda spp.

Îngrijire și informații Vanda – Vanda spp.

Vanda – Vanda spp. – Aceste orhidee, cate pot atinge dimensiuni impresionante, sunt epifite sau litofite.

Origine: pădurile din Asia tropicală, din India până în Filipine și Australia.

Frunze: 15-45 cm lungime, plate, în for­mă de panglică iau cilindrice, rigide, pe 2 rânduri.

Flori: petalele și sepalele se aseamănă, au culori multiple, adesea cu pete mici sau cu dungulițe. Există varietăți albastru-curat sau bleu, foarte apreciate de colecționari, deoarece este o tonalitate coloristică rară la orhidee.

Lumină: în plin soare tot anul, în cazul speciilor cu frunze cilindrice, care au nevoie de lumină artificială, 3-4 ore zilnic, iarna. Specia cu frunze plate se mulțumește cu o lumină voalată tot anul.

Pământ: scoarță de pin, cărbune de lemn, bucăți de cărămidă și polistiren expandat. Aerul trebuie să aibă o circulație maximă prin substrat, pentru a evita putrezirea rădă­cinilor. Speciile de Vanda se pot agăța pe o placă de ferigă ori pot instalate chiar fără substrat, pe un simplu suport de lemn cu orificii (doar în seră).

Îngrășământ: în aprilie-septembrie, la 15 zile, îngrășământ pentru orhidee.

Umiditatea aerului: 70-80%. O seră este indispensabilă. Vaporizați frunzele de cel puțin 2 ori pe zi. Un sistem de pulverizare automată este cheia succesului.

Udare: la 3 zile, vara. O dată pe săptămâ­nă, în timpul repausului vegetativ.

Transplantare: la 3-4 an numai când planta iese din ghiveci.

Cerințe specifice: se disting 2 grupe de Vanda: cele de câmpie, care necesită multă căldură, și cele de altitudine, care acceptă să stea într-o seră temperată. O scădere de temperatură în timpul nopții favorizează înflorirea.

Dimensiuni: 20 cm-2 m înălțime; 20-30 cm anvergură.

Înmulțire: prin prelevarea și transplanta­rea lăstarilor cu rădăcini, care apar pe tulpini. Puteți să apelați la profesioniști, care efectuează butășirea extremității superi­oare a tulpinii (butași de cap).

Longevitate: de la câteva luni în casă, până la 5-6 ani în seră, dacă planta suportă bine transplantările.

Dăunători și boli: coșenile.

Specii și varietăți: cele 30-50 de specii recenzate de botaniști au dat naștere foarte multor hibrizi, cum sunt formele complexe, încrucișate cu genurile Arachnis, Ascocentrum, Aerides și Renanthera. Vanda teres are până la 20 de flori, cu diametrul de 10 cm; Vanda coerulea și rotschildiana au flori albastre și au fost mult hibridate.

Sfatul nostru: lăsați rădăcinile aeriene să se dezvolte și pulverizați-le cu îngră­șământ foliar.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *