Sabotul-lui-Venus - Phragmipedium spp.

Îngrijire și informații Sabotul-lui-Venus – Phragmipedium spp.

Sabotul-lui-Venus – Phragmipedium spp. – Înrudite cu Paphiopedilum, aceste orhidee au partea superioară a corolei în formă de sabot și „bărbi” lungi.

Origine: Mexic, Peru, Columbia, Ecuador, Costa Rica, Panama.

Frunze: 20-50 cm lungime. Puțin numeroase, mai alungite decât cele de Paphiopedilum, îmbracă tulpina florală.

Flori: Phragmipedium se deosebește de Paphiopedilum prin florile lipsite de textură ceroasă și prin forma petalelor lor laterale, adesea lungi și îndoite în jos, uneori spiralate, întotdeauna spectaculoase. Flori de 10-15 cm.

Lumină: așezați-o în fața unei ferestre orientate spre est, pentru a avea soare dimineața. Lumină filtrată din mai până în septembrie.

Pământ: scoarță de pin, cărbune de lemn, polistiren expandat și puțin dolomit.

Îngrășământ: o dată pe lună, o soluție nutritivă preparată dintr-un capac de în­grășământ lichid pentru plante cu flori diluat în 10 l de apă dedurizată.

Umiditatea aerului: 50-70%, tot anul. Așezați ghiveciul pe un pat de bile din argilă expandată, foarte umede. Pulverizări regu­late cu apă la temperatura camerei.

Udare: de 2 ori pe săptămână, tot anul, cu apă de la robinet la temperatura camerei. Nu are pseudobulbi care să-i permită să-și formeze rezerve de apă.

Transplantare: la 2 ani, într-un ghiveci puțin mai mare.

Cerințe specifice: asigurați-i o bună ae­risire, eventual cu ajutorul unui ventilator, dar fără curenți de aer.

Dimensiuni: 15-80 cm înălțime a inflores­cenței. Frunzele, 30 cm.

Înmulțire: prin separarea tufelor, înainte de începerea perioadei de vegetație (din noiembrie până în martie).

Longevitate: 1 -3 ani, în casă; peste 5 ani, în seră. Înfloririle succesive se pot prelungi pe câteva luni.

Dăunători și boli: bacterii, acarieni.

Specii și varietăți: există 20 de sperii. Phragmipedium caudatum este foarte spectaculoasă, cu petalele sale laterale roșii-purpurii, spiralate, care pot depăși 60 cm lungime. Phragmipedium x grande, cu frunze lungi, cu flori alb-gălbui, galbene sau verzi. Phragmipedium bessae, mică (15 cm), cu flori stacojii. Phragmipedium longifolium, galben-verzuie, cu margini purpurii și cu purpuriu pe partea superioară a corolei.

Sfatul nostru: o diferență de tempe­ratură de 5°C între zi și noapte, iarna, favorizează înflorirea următoare. Udați cu măsură.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *