Îngrijire și informații Phalenopsis (Orhideea-fluture) – Phalaenopsis

Phalenopsis (Orhideea-fluture) - Phalaenopsis

Phalenopsis (Orhideea-fluture) – Phalaenopsis – Această orhidee  își datorează numele asemănării florilor sale cu un flutere de noapte.

Origine: Asia de Sud-Est, India, Filipine, nordul Australiei. Phalaenopsis sunt epifite sau litofite și cresc în pădurile dese și umede, la altitudini mici (200-400 m).

Frunze: sunt orhidee monopodiale, adică nu formează nici rizom, nici pseudobulbi, ci o tulpină principală verticală, care crește continuu. Frunzele, lungi de 10-30 cm, sunt plate, rigide, lucioase, verde uni sau punctate și se suprapun la bază. Formează o rozetă din care apar tijele florale și rădăcinile aeriene.

Flori: în orice moment al anului poate să apară o tulpină florală, deseori arcuită, pur­tând circa zece flori, cu diametrul de 3-6 cm. De la alb-pur la toate nuanțele de roz, ele trec și prin violet, oranj, galben. Sepalele și petalele laterale sunt asemănătoare, ade­sea dungate sau punctate.

Lumină: așezați Phalaenopsis în fața unei ferestre orientate spre est, așa încât să beneficieze de soare moderat, dar de o lumină puternică.

Pământ: amestec de scoarță de pin, cu granulație variabilă, în funcție de dimensi­unea plantei, și spumă de poliuretan, turbă fibroasă și cărbune de lemn. Phalaenopsis pitice cresc bine suspendate ca niște epifite, pe suporturi de plută.

Îngrășământ: în martie-septembrie, o jumătate de doză de îngrășământ lichid entru azalee sau o doză de îngrășământ pentru orhidee la 15 zile, pe substratul deja umed.

Umiditatea aerului: 60-80%. Așezați ghiveciul pe o farfurie cu pietricele sau bile de argilă umede. Pulverizați frunzele zil­nic, cu grijă ca apa să nu se scurgă până în inima rozetei (risc de putrezire).

Udare: de preferință dimineața, la 2-3 zile vara și la 8-10 zile iarna, cu apă necalcaroasă, la temperatura camerei.

Transplantare: la 2-3 ani, primăvara sau la începutul verii. Este o operație traumatizan­tă pentru Phalaenopsis, ale căror rădăcini sunt foarte fragile și aderă la pereții vasului în care sunt cultivate. Transplantarea este neapărat necesară atunci când ghiveciul a devenit prea mic sau când substratul s-a descompus. Plasați planta în mijlocul noului ghiveci și nu tăiați rădăcinile.

Cerințe specifice: variații de temperatură între zi și noapte și o perioadă de repaus bine marcată după înflorire sunt indispen­sabile pentru a induce apariția altor flori. Când planta are boboci, temperatura nu trebuie să coboare sub 15°C, altfel aceștia se pot ofili și cădea înainte să înflorească.

Dimensiuni: 30-50 cm în ghiveci.

Înmulțire: prin separarea și transplantarea micilor plantule care se formează pe tulpina florală. Pentru a le facilita apariția, înveliți cu un manșon de sfagnum umed câțiva muguri bine dezvoltați de pe tulpina florală. Mențineți planta la căldură, într-o atmo­sferă foarte umedă. Când s-au format plantulele și au produs rădăcini de aproximativ 5 cm lungime, puteți să le tăiați și să le plan­tați într-un substrat cu granulație fină.

Longevitate: 3-7 ani, în casă. Înflorirea Phalaenopsis-ului se poate prelungi peste 10 luni dacă tăiem tulpina ofilită deasupra unui mugur bine dezvoltat. Florile tăiate se pot păstra cel puțin două săptămâni în vaze.

Dăunători și boli: atacul bacteriei Erwinia cypripedii produce putregaiul umed. Diferite ciuperci provoacă pătarea frunzelor sau a florilor (cu precădere Botrytis). Tratați-le preventiv, fără a utiliza spray-uri, care sunt cu greu tolerate. Utilizați întotdeauna unel­te foarte curate și asigurați o bună aerisire.

Specii și varietăți: există 50 de specii și peste 5 000 de hibrizi, a căror genealogie este foarte complexă și poate ajunge la mai mult de10 generații. Acești hibrizi sunt mult mai ușor de cultivat în apartament, comparativ cu speciile botanice. Phalaenopsis amabilis, cu flori albe și partea supe­rioară a corolei galben și roz, cu pete roșii; Phalaenopsis lueddemanniana, cu flori cerate, albe, și partea superioară a corolei roz-purpuriu; Phalaenopsis violacea, mică, parfumată, albă, galbenă și violet-purpurie, o minune delicată; Phalaenopsis equestris, cu mici flori roz-purpurii, în ciorchini; Phalaenopsis miniata, cu flori galbene pătate cu maro; Phalaenopsis stuartiana, cu flori albe, păta­te cu roșu.

Sfatul nostru: inflorescențele speciilor mari de Phalaenopsis au tendința să se aplece sub greutatea florilor. Înfigeți un arac până pe fundul ghiveciului și legați-l de tulpina florală în mai multe locuri.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts