Îngrijire și informații Zigopetalum – Zygopetalum spp.

Zigopetalum - Zygopetalum spp.

Zigopetalum – Zygopetalum spp. – Numele acestor orhidee, îndeosebi terestre, provine de la forma de jug a petalelor, cu nuanțe ciudate.

Origine: Brazilia, Columbia.

Frunze: 30-50 cm lungime, câte 2 la extre­mitatea pseudobulbilor. Înguste, cu nervuri proeminente, persistă mai mulți ani.

Flori: iarna, tulpina florală se dezvoltă la baza pseudobulbului din anul precedent și are un buchet de 5-12 flori, cu diametrul 5-8 cm, cu un parfum delicios de narcisă. Sepalele și petalele sunt aproape similare, mai mult sau mai puțin pătate cu roz.

Lumină: în spatele unei ferestre orientate spre sud-est, vara filtrând soarele direct printr-un voal. Lumină vie iarna.

Pământ: pentru cele terestre, turbă fibroa­să mărunțită, nisip, vermiculit și scoarță de pin. Pentru epifite, scoarță de pin, polistiren expandat și rădăcini de ferigă.

Îngrășământ: în martie-septembrie, la 15 zile, îngrășământ lichid pentru orhidee; pulverizați îngrășământ foliar.

Umiditatea aerului: 40-60%, mereu cu o bună aerisire. Nu vaporizați prea mult, pentru ca apa să nu se scurgă între frunze.

Udare: în perioada de creștere săptămâ­nal, cu apă dedurizată.

Transplantare: la 2 ani, vara.

Cerințe specifice: spre deosebire de alte orhidee, se cultivă în ghivece de dimensiuni mari; acceptă bine și cultivarea suspendată.

Dimensiuni: 30-60 cm înălțime, în ghiveci; până la 50 cm anvergură.

Înmulțire: prin separarea tufelor adulte, în momentul transplantării. Nu deteriorați rădăcinile, care sunt foarte fragile.

Longevitate: 13 ani într-un Interior nu prea încălzit; până la 7 ani în seră tempe­rată sau pe verandă.

Dăunători și boli: acarieni când e cald și uscat. Păduchi, musculițe-albe, coșenile făinoase.

Specii și varietăți: există 18 specii. Zygopetalum mackaii, purpuriu-brună, cu dungi verzi, este cea mai cultivată. Zygopetalum intermedium se află la originea a numeroși hibrizi, dintre care „BG White Stonehurst”, cu partea superioară a corolei desfăcută ca un evantai, purpuriu și alb.

Sfatul nostru: nu udați mult frunzele pentru că se pătează și nici nu lăsați apă în căușul frunzelor tinere, pentru a evita putrezirea lor.

Verifică preț plante de interior aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plante pentru o stare de bine

Plante pentru o stare de bine

Depoluante, relaxante, protectoare, alungă insectele nedorite… Plantele au virtuți uimitoare, atestate de studii științifice. Fiecare dintre noi înțelege cât de importante sunt calitatea aerului și

Share:

More Posts